Hatodszor is mezítláb, csíkosban, az ördögszántotta hegy alatt

Megszámlálatlan program, ezer fellépő, színház, zene, irodalom, film, kiállítások, művészeti műhelyek, pince- és falutúrák, gyerekprogramok, sport – és már négy falu – várja a fesztiválozókat Baranyában, a villányi dombok között. Nagyharsány, Kisharsány és Palkonya mellé idén Beremend is betársult.

Filmvetítéssel és borkóstolóval kezdődött a 6. Ördögkatlan Fesztivál sajtótájékoztatója az Akvárum borbárjában. A borokat a legfestőibb programhelyszín, a kisharsányi Vylyan pincészet kínálta, a filmeket a budapesti Szent György Média és Informatikai Szakközépiskola diákjai készítették.

Az animációst érdemes feszülten figyelni és többször megnézni, ugyanis a szereplők hasonlósága valós személyekkel nem a véletlen műve, nekem még az ördög is gyanús… A klipen pedig a közönség is főszereplő: lehet, hogy Te is rajta vagy!

A két főszervezőn – Bérczes Lászlón és Kiss Mónikán – kívül jelen van Dinyés Dániel zeneszerző és karmester, Göttinger Pál rendező, Kolonits Klára operaénekes, Hartyándi Jenő fesztiváligazgató (a Mediawave-é) és nincs jelen Nagy József rendező-koreográfus-színész-díszvendég (pedig úgy volt, hogy itt lesz: no nem baj, majd a Katlanban jól és sokszor megtekintjük, mert rendez, játszik, fest, performerkedik és még számtalan dolgot csinál).

Bérczes felvezetője után Kolonits méltatja kedvesen az Ördögkatlan érdemeit, Bérczes pirul, és közbeveti "Mindenki azért ül itt, hogy dicsérjen minket!", mire Hartyándi, az örök ellenzék meg ingatja a fejét, hogy ő bezzeg úgyse dicsér.

Dinyés és Kolonits a komolyzenei programokhoz csinál kedvet: Beremenden lesz Mozart Requiem a csillagos ég alatt, egy alkalomra megvalósul, ami nincs, az "Ördögkatlan Szimfónikusok". A másik projekt – kaposvári ötlet és aki a Katlanba nem jut el, a Katonában még szerencséje lehet hozzá – a rendhagyó operamagyarázatok.

Verdi két operáját, a Traviátát és a Rigolettót ismerhetjük meg női és férfi szemszögből, szöveg és zene összefüggésében. ("Javaslom, hogy a közönség is legyen kettéosztva, nőkre és férfiakra" – veti közbe Hartyándi Jenő.)

Göttinger Pál a kaposvári Csiky Gergely Színház (ahova Bérczes is átigazolt a Bárkából művészeti vezetőnek) rendezője, aBuszszínház és a Faluturisták programok lelke, a Momentán Társulat és a Soharóza Kórus aktivistája. (A Kórus épp felvételt hirdet, de tényleg "A Soharóza kísérleti énekegyüttes augusztustól új tagokat keres minden szólamába. Kottaolvasás vagy képzett hang nem feltétel, csak a magabiztos éneklés, nyitottság a hülyeségek iránt (a minden zene közhellyel élve) és a lelki-testi elkötelezettség.")

A felsorolt "teátrumságok" lényege a spontaneitás, az invenció, a reflektáltság, esernyő és varrógép véletlen találkozása a boncasztalon - Lautréamont és szerény személyem legnagyobb örömére.

Idén az egyik díszvendég Jiří Menzel, a kisharsányi templomkertben üzemelő kertmoziban megnézhetjük aHóvirágünnepet ("B. L. kedvenc Menzel-filmje, ha ez számít" – áll a programfüzetben), a Pacsirták cérnaszálont, a Sörgyári capricciót és a Szigorúan ellenőrzött vonatokat, ez utóbbi előtt maga a mester tart bevezetőt, s kapcsolódik hozzá még valami!

A Hatok képzőművészeti csoport (akik heten vannak), a palkonyai vasútállomást foglalják el és csomagolják be 5 napra, augusztus harmadikán, délután 4 órakor leplezik le, mit csináltak a "Láthatatlan állomás"-on. Tényleg senki sem tudja még mit, de egy dolog biztos, kapcsolódik a Menzel-film leghíresebb jelenetéhez, s köze van a pecséthez és egy női testrészhez, és ki is lehet próbálni…

Hartyándi Jenőtől megtudjuk, hogy amit évek óta megpróbál keresztülvinni, az most megvalósul, jelesül, hogy a Mediawave-csapat hadiszállása, a kisharsányi kovácsműhely-udvar nem programhelyszínként, hanem művészeti műhelyként fog működni. Lesz idejük és alkalmuk alkotni, s az eredményt meg lehet majd tekinteni, és nem lesznek hírességek, csak alkotó ifjak és mestereik.

Bérczes finoman érdeklődik, hogyha egy híresség be szeretne menni és jegye, azaz karszalagja is van, azért bemehet-e? Jenő szakállát simogatva láthatóan elgondolkodik a problémán, mert hírességek lesznek bőven, ha nem is "celeb" értelemben.

Mélyen együtt lehet érezni Kiss Móni dilemmájával, hogy a számolatlan programból (tényleg számolatlan, nemcsak számtalan, "már megint nem volt időnk összeszámolni, mennyi" – mondja), mit emeljen még ki a sajtótájékoztatón? Lesz sok új és sok régi, valami máshonnan kapott és új felfedezés (mint egy szerencsét hozó menyasszonyi öltözék).

Nagyon sok színházi előadás lesz, a fentiekben említetteken túl a kaposváriak, a debreceniek és a szabadkaiak, a Jel és a K2 Színház, a Forte, a Káva, a Medve és a Pintér Béla Társulat, a Nézőművészi Kft, a szentesi drámatagozatos gimnazisták, a Manna Produkció, a Watta Cirkusz (a budapesti és a torinói artistaképző növendékei), a diákszínjátszó találkozó fődíjas előadása, a Bóbita és a Vojtina Bábszínház és a hagyományos Bárka Mulatság, abból is a 300-adik!

Rengeteg koncert lesz mindenféle műfajban: alternatív, reggae, funky, ska, jazz, népzene, komolyzene, még a műfajok felsorolása sem fér ide, nemhogy a fellépőké. Az Erik Satie Maratonon, az Európa Kiadón és a különféle Wombo- és Grencsó-formációkon (Grencsó István is díszvendég) biztosan fellelhető leszek, s nem tudom mi az a Peter Problem, de érdekel…

Az irodalom leginkább a Vylyan-teraszon virágzik majd, zenével házasodva a Rájátszásban (Erdős Virág, Háy János, Grecsó Krisztián, Beck Zoli, Kollár-Klemencz László, Sárközy Zoltán, Szűcs Krisztián, Szálinger Balázs, Beck Zoli), slamelve (Pion István, Simon Márton, Fata Dani, Kövér András "Kövi", Tengler Gergely), beszélgetve (Szálinger Balázs, Háy János, Erdős Virág), dzsesszelve (Shakespeare újraértelmezve MC Sena, Márkos Albert, Bata István, G. Szabó Hunor által) és végnapjaink Víg Mihállyal és Keresztury Tiborral, i tak dalse…
Kiállítások, film, családi, esélykikötő, ördögtánc!

De hát már minden ott van a honlapon, nézzétek és szomorkodjatok, mert képtelenség lesz mindenen ott lenni, ami érdekel.

forrás: http://prae.hu/