Parasztoperával zárta az évadot a temesvári magyar színház

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház Pintér Béla–Darvas Benedek: Parasztopera című előadásával zárta a 2012–2013-as színházi évadot. 

Nem véletlenül, hiszen a Szikszai Rémusz rendezte előadás a TESZT-en is átütő sikert aratott, a temesvári közönség pedig az évad előadásának választotta a produkciót. A fergeteges zenés előadást megköszönő vastaps után Balázs Attila direktor bejelentette: a közönség szavazatai alapján a Parasztopera lett az évad legjobb előadása, megelőzve a Gardénia és a Peer Gynt című, szintén nagy sikert aratott előadásokat.

Az évad színésze/színésznője megválasztása során, idén első alkalommal, a közönség szavazatait is figyelembe vették. A közönség Tokai Andreát, Borbély B. Emiliát és Lőrincz Ritát jelölte az év színésznője címre, míg a szakma Tokai Andreát, Lőrincz Ritát és Tasnády-Sáhy Noémit. Az év színésznőjének a közönség és a szakma is egyaránt Tokai Andreát választotta!

Az év férfi színésze kategóriában a közönség jelöltjei Balázs Attila, Bandi András Zsolt és Molnos András Csaba voltak, a szakma Balázs Attilát, Bandi András Zsoltot és Kiss Attilát jelölte a díjra. A közönség szavazatai alapján végül Balázs Attila lett az évad legjobb férfi színésze, a szakma Bandi András Zsoltra voksolt, így két győztese lett a kategóriának.

A temesvári magyar színház elismeréseinek kiosztása során a társulat legjobb sportolóit is díjazták. Az ünnepélyes díjkiosztás után a friss „Oszkár díjasok” nyilatkoztak a Nyugati Jelennek.

Tokai Andrea, az évad színésznője: – „Ez a kettős győzelem nagyon sokat jelent a számomra, bár őszintén nem számítottam rá! Ebben az évadban három olyan lehetőséget kaptam a színháztól, ami nem akármi: a Gardéniában, a Parasztoperában és az Ó, azok a szép napok című produkcióban. Úgy érzem, hogy ez a három szereplehetőség volt igazából az ajándék, ez a díj csak ráadás! Mind a három szerepnek megvolt a maga varázsa, ugyanakkor a nehézségi pontja. Három teljesen különböző embert kellett eljátszani, a korosztály nem volt nagyon eltérő, de nagy kihívás volt mind a három, színészként és emberként egyaránt!”

Balázs Attila a közönségszavazatok alapján lett az évad férfi színésze: „Nagyon köszönöm a közönségnek, hogy nem felejtettek el! Nekem nagy öröm, hogy a közönség azt mondja: még mindig ott vagyok, még mindig nekik vagyok, talán szeretnek is színészként! Köszönöm a közönségnek, hogy különbséget tudnak tenni a színész és az intézményvezető között, mert utóbbi sose arról híres, hogy mindenki befogadja. Az idei szerepeim közül a Peer Gynt volt a legnagyobb kihívás a számomra. A sors ajándéka, hogy ezt a nagy lehetőséget a kellő időben megkaptam, amikor már nem annyira fiatal az ember, de még nem öreg. A többi szerep is nagy kihívás volt: ne gondolják, hogy gorillának lenni olyan egyszerű a színpadon, de a Parasztoperában vidáman végigjátszani ezt a tragédiát, az sem egyszerű dolog!”

Bandi András Zsolt, akit a szakma az évad legjobb férfi színészének választott: „Ez a harmadik alkalom, amikor megkapom az évad legjobb színésze díjat a férfi kategóriában, de megvallom, hogy erre a díjra most nem számítottam! Négy szerepet fogalmaztam meg ezen az évadon belül: a Rendőrség rendőrkapitányát, az Özönvízben a férfi főszerepet és folytathatnám. Mindegyik szerep hozzám nőtt, de igazából egyiket sem emelném ki. Egyik alakítás sem volt átütő, az én meglátásom szerint, mint mondjuk a tavaly a Furnitur vagy a Kant a maga abszurd jellegével együtt.”

Pataki Zoltán