Kastélyszálló gengszterekkel

Libamáj créme brulée-ről már hallhattunk, de bivalyszufléról? Abszurd, ahogy Parti Nagy Lajos írása is, melyet a Nézőművészeti Kft. nevű társulat felkérésére, név szerint: Katona Lászlónak, Mucsi Zoltánnak, Scherer Péternek, Kovács Krisztiánnak és a vendég Horváth Lajos Ottónak írt.

A történetet az író elmondása szerint a Gengszterek fogadója című dán film ihlette. Parti Nagy kétrészes darabja azonban nem adaptáció, hanem az öt magyar színészre formált fiktív bűnügyi komédia. Az ukrán-osztrák határon (?!) játszódó történet négy gengsztere egy balul elsült lövöldözés után elmenekül az egymillió eurós zsákmánnyal, ám autójuk lerobban, így Bivalybergecen kötnek ki, és a helyi kastélyszállóban húzzák meg magukat. Egyiküket megérinti a hely szelleme és kitalálja, hogy vegyék meg a szállót s nyissanak benne éttermet. Kiderül azonban, hogy a faluban a polgármestertől a rendőrfőnökig mindenki korrupt, és pillanatok alatt kicsalják a négy gengsztertől az összes pénzüket. 

Parti Nagy a színészek valódi, illetve beceneveiből alakított beszélő karakternevei és nyelvi humora a Tatabányán és a budapesti Szkénében is látható előadás alapértékei. Pepets (ejtsd: pepecs) szerepében Scherer Péter az idealista, tervekkel teli gengsztert formálja meg kiválóan. Kapauerként Mucsi Zoltán a tőle megszokott profizmussal hozza az önsajnáló, alkoholista, meglőtt bűnözőt. Macila szerepében Katona László a fegyvermániás, de érzékeny lelkű bűnöző kettőségét fogja meg jól. A sósmogyoróért rajongó, homoszexuális Kiscián karakterét Kovács Krisztián alakítja átütően. Horváth Lajos Ottó több szerepben (Tapaczkyné, a volt bába; Stüszev, a helyi orvos; Helmutsenkó a rendőrfőnök; Helmunffy a polgármester és Fitti Poldi, a főgengszter) sokarcúan zseniális. 

Keszei Borbála és Pallós Nelli eleinte nem sokat sejtető, majd rendkívül ötletes kastélyszálló- díszletében az öt színész - Göttinger Pál jó arányú vezetésének köszönhetően - végig remekel. A lehengerlő abszurd történet nemcsak megnevetett, de - ügyesen becsomagolva - a felnőtté válás, az önmagunkkal való szembenézés kérdését is felveti. A Bivaly-szuflé száz százalék humort tartalmaz, és biztosan nem fekszi meg a gyomrot.