Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Ördögkatlanos karszalag felerősítése csak védettségi igazolvánnyal!

A KARSZALAGOT CSAK A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY ÉS A HOZZÁ TARTOZÓ SZEMÉLYAZONOSSÁG ELLENŐRZÉSE UTÁN TEHETJÜK FEL - SZEMÉLYESEN AZ ILLETŐ CSUKLÓJÁRA. (AZAZ KARSZALAG TŐLÜNK MÁSHOGY NEM KERÜLHET KI, CSAK CSUKLÓRA LEVEHETETLENÜL RÁERŐSÍTVE. PÁROS BÉRLET ESETÉN IS MINDKÉT EMBERNEK OTT KELL LENNI AZ ÁTVÉTELKOR.) EBBEN NINCS MOZGÁSTERÜNK, NEM MÉRLEGELHETÜNK. A KARSZALAG SÉRTETLENSÉGE IGAZOLJA MAJD A FESZTIVÁL IDEJE ALATT, HOGY AZ ADOTT LÁTOGATÓ ESETÉBEN EZ AZ AZONOSÍTÁS ÉS VÉDETTSÉG-ELLENŐRZÉS MEGTÖRTÉNT. KÖSZÖNJÜK, HOGY EBBEN (A MINDANNYIUNKNAK MACERÁS) ÜGYBEN MEGÉRTŐEN EGYÜTTMŰKÖDTÖK MUNKATÁRSAINKKAL - ESSÜNK TÚL EZEN, ÉS AZTÁN JÖHESSEN VÉGRE A FESZTIVÁL! Forrás: www.ordogkatlan.hu

Kastélyszálló gengszterekkel

Libamáj créme brulée-ről már hallhattunk, de bivalyszufléról? Abszurd, ahogy Parti Nagy Lajos írása is, melyet a Nézőművészeti Kft. nevű társulat felkérésére, név szerint: Katona Lászlónak, Mucsi Zoltánnak, Scherer Péternek, Kovács Krisztiánnak és a vendég Horváth Lajos Ottónak írt.

A történetet az író elmondása szerint a Gengszterek fogadója című dán film ihlette. Parti Nagy kétrészes darabja azonban nem adaptáció, hanem az öt magyar színészre formált fiktív bűnügyi komédia. Az ukrán-osztrák határon (?!) játszódó történet négy gengsztere egy balul elsült lövöldözés után elmenekül az egymillió eurós zsákmánnyal, ám autójuk lerobban, így Bivalybergecen kötnek ki, és a helyi kastélyszállóban húzzák meg magukat. Egyiküket megérinti a hely szelleme és kitalálja, hogy vegyék meg a szállót s nyissanak benne éttermet. Kiderül azonban, hogy a faluban a polgármestertől a rendőrfőnökig mindenki korrupt, és pillanatok alatt kicsalják a négy gengsztertől az összes pénzüket. 

Parti Nagy a színészek valódi, illetve beceneveiből alakított beszélő karakternevei és nyelvi humora a Tatabányán és a budapesti Szkénében is látható előadás alapértékei. Pepets (ejtsd: pepecs) szerepében Scherer Péter az idealista, tervekkel teli gengsztert formálja meg kiválóan. Kapauerként Mucsi Zoltán a tőle megszokott profizmussal hozza az önsajnáló, alkoholista, meglőtt bűnözőt. Macila szerepében Katona László a fegyvermániás, de érzékeny lelkű bűnöző kettőségét fogja meg jól. A sósmogyoróért rajongó, homoszexuális Kiscián karakterét Kovács Krisztián alakítja átütően. Horváth Lajos Ottó több szerepben (Tapaczkyné, a volt bába; Stüszev, a helyi orvos; Helmutsenkó a rendőrfőnök; Helmunffy a polgármester és Fitti Poldi, a főgengszter) sokarcúan zseniális. 

Keszei Borbála és Pallós Nelli eleinte nem sokat sejtető, majd rendkívül ötletes kastélyszálló- díszletében az öt színész - Göttinger Pál jó arányú vezetésének köszönhetően - végig remekel. A lehengerlő abszurd történet nemcsak megnevetett, de - ügyesen becsomagolva - a felnőtté válás, az önmagunkkal való szembenézés kérdését is felveti. A Bivaly-szuflé száz százalék humort tartalmaz, és biztosan nem fekszi meg a gyomrot.