Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Ördögkatlanos karszalag felerősítése csak védettségi igazolvánnyal!

A KARSZALAGOT CSAK A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY ÉS A HOZZÁ TARTOZÓ SZEMÉLYAZONOSSÁG ELLENŐRZÉSE UTÁN TEHETJÜK FEL - SZEMÉLYESEN AZ ILLETŐ CSUKLÓJÁRA. (AZAZ KARSZALAG TŐLÜNK MÁSHOGY NEM KERÜLHET KI, CSAK CSUKLÓRA LEVEHETETLENÜL RÁERŐSÍTVE. PÁROS BÉRLET ESETÉN IS MINDKÉT EMBERNEK OTT KELL LENNI AZ ÁTVÉTELKOR.) EBBEN NINCS MOZGÁSTERÜNK, NEM MÉRLEGELHETÜNK. A KARSZALAG SÉRTETLENSÉGE IGAZOLJA MAJD A FESZTIVÁL IDEJE ALATT, HOGY AZ ADOTT LÁTOGATÓ ESETÉBEN EZ AZ AZONOSÍTÁS ÉS VÉDETTSÉG-ELLENŐRZÉS MEGTÖRTÉNT. KÖSZÖNJÜK, HOGY EBBEN (A MINDANNYIUNKNAK MACERÁS) ÜGYBEN MEGÉRTŐEN EGYÜTTMŰKÖDTÖK MUNKATÁRSAINKKAL - ESSÜNK TÚL EZEN, ÉS AZTÁN JÖHESSEN VÉGRE A FESZTIVÁL! Forrás: www.ordogkatlan.hu

Átadták a Magyar Színház díjait

Átadták a Magyar színház év végi díjait június 3-án: az Iglódi-emlékgyűrűt Auksz Éva, a Főnix-díjat Holecskó Orsolya, Horváth Illés és Szabó Julianna, a Farkas-Ratkó díjat pedig Fillár István vehette át. A teátrum a jövő évadban többek között Shakespeare Rómeó és Júliáját, valamint Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének színpadi adaptációját is.

Hétfő délelőtt Fábry Zsuzsa, Iglódi István özvegye, valamint Őze Áron, a színház igazgatója átadták a Magyar Színház évad végi díjait. Iglódiné Fábry Zsuzsa 2011 óta adja át az Iglódi Istvánról elnevezett emlékgyűrűt. Ebben az évben Auksz Évát díjazta, akire Fábry Zsuzsa szerint a négy éve elhunyt színész-rendező, a színház korábbi igazgatója fogadott lányaként tekintett.Idén Őze Áron Holecskó Orsolyát, Horváth Illést és Szabó Juliannát, a férfi varroda vezetőjének díjazta a Dombi Lívia iparművész által készített 20 centiméteres üveg főnixmadárral. A kitüntetést 2003 óta minden évben a társulat tagjainak titkos szavazatai alapján ítélik oda. Korábban hat kategóriában színészek kapták, később ez kiegészült egy háttérdolgozóval is.

A Farkas-Ratkó díjat idén ismét a Magyar Színház művészének adták át: az 1884 óta kiosztott elismerést ebben az évadban Fillár István kapta. Néhai Farkas István 1848-as honvédtiszt, később tiszteletreméltó pécsi ügyvéd feleségével, Raskó Celesztinnel együtt alapí­totta a dí­jat. A vándorgyűrűt váltakozva hol a Nemzeti Színház, hol a Magyar Színház társulatának színésze kapja. A dí­j mai elnevezése láthatóan nem egészen a néhai alapí­tók nevét őrzi. Kávási Klára, a Nemzeti Színház könyvtárának és archí­vumának vezetője derí­tett fényt erre a rejtélyre. Kutatásai nyomán kiderült, hogy az 1928-ban kiadott Szí­nművészeti Lexikon szócikkében Raskó Celesztin nevét tévedésből Ratkó Ilonának í­rták, s a dí­j elnevezése ekkor módosult. Az ösztöndí­jból pedig ezüst vándorgyűrű lett − tudtuk meg a színháztól.

A Farkas-Ratkó-dí­j minden évben egy, a pályatársak í­télete alapján dí­jazott művész munkájának rangos elismerésévé vált. A dí­jat utoljára 2000-ben adták át ebben a rendszerben a régi Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén. 2001-ben, 2002-ben, 2003-ban, 2004-ben a Farkas-Ratkó-dí­jat nagy szí­nháztörténeti múltja és rangja ellenére nem osztották ki, ugyanis 2000 nyarán, amikor a régi Nemzeti Színház a Pesti Magyar Színház elnevezést kapta, senki nem rendelkezett a dí­j további sorsáról. 2005-ben a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház vezetői – Iglódi István és Jordán Tamás – megpróbáltak megoldást találni, és úgy döntöttek, hogy egyrészről figyelembe veszik az Alapí­tó Okirat rendelkezését, amely szerint a mindenkori Nemzeti Színház társulatát illeti a gyűrű, de ugyanakkor azt is méltányolják, hogy a társulatok történelmi múltját nézve a jelenlegi Magyar Színház tagjai rendelkeznek gyökerekkel, ők őrzik a máig friss hagyományokat. Így egy kompromisszumos megoldás született, amelynek értelmében a dí­j odaí­téléséről 2005-től váltakozva szavazhat a két társulat.

Bár a Magyar Színház elismeréseinek kiosztása évadzárást jelent, a társulat már készül a következő évadra, a 2013/2014-es műsor ugyanis részben már kialakult. „Tavaly a Rumini bemutatásával kezdtük el az új, ifjúsági és családi koncepció megvalósítását. Ennek jegyében mutattuk be a Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjait, ebben az évadben pedig A kisfiú meg az oroszlánokat, valamint az Égigérő füvet. A jövő évadban a koncepciót követően elsőként a Nagyszínpadon Böszörményi Gyula Almaszósz című meséjével készülünk az Alma együttessel közösen” – tájékoztatott Lőrincz Viktória, a teátrum sajtreferense. A színház emellett a Nagyszínpadon is tervezi felnőtt és ifjúsági darabok repertoárba emelését: az évad végén mutatták be például Kosztolányi Dezső Nero, a véres kötő című művének adaptációját. A jövő évadban Vidovszky György is rendez a Magyar Színházban: Tasnádi István Közellenség című darabját állítja színre. A Sinkovits Imre Színpadon jön a Rómeó és Júlia, és Göttinger Pál, a színház májusban kinevezett művészeti vezetője főrendezője (a szerk.) is rendezni fog. További tárgyalások folynak Horváth Patríciával, Koltai M. Gáborral és Nagy Péterrel. „A jövő évad első bemutatóját szeptember 21-én, a magyar dráma napján tartjuk : Szerb Antal Utas és holdvilág című művét a Nagyszínpad vasfüggöny mögötti játékterében játsszuk majd Harsányi Sulyom László rendezésében Mindezek mellett koprodukciókat is tervezünk a kaposvári és a veszprémi színházzal, valamint az Orlai Produkcióval” – mondta el Lőrincz Viktória. A társulat szeptemberben új tagokkal bővül: a Magyar Színházhoz szerződik Takács Géza és Lovas Rozi, Szemenyei János pedig zenei vezetőként érkezik a jövő évadtól.

forrás: http://www.kultura.hu/