Átadták a Magyar Színház díjait

Átadták a Magyar színház év végi díjait június 3-án: az Iglódi-emlékgyűrűt Auksz Éva, a Főnix-díjat Holecskó Orsolya, Horváth Illés és Szabó Julianna, a Farkas-Ratkó díjat pedig Fillár István vehette át. A teátrum a jövő évadban többek között Shakespeare Rómeó és Júliáját, valamint Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének színpadi adaptációját is.

Hétfő délelőtt Fábry Zsuzsa, Iglódi István özvegye, valamint Őze Áron, a színház igazgatója átadták a Magyar Színház évad végi díjait. Iglódiné Fábry Zsuzsa 2011 óta adja át az Iglódi Istvánról elnevezett emlékgyűrűt. Ebben az évben Auksz Évát díjazta, akire Fábry Zsuzsa szerint a négy éve elhunyt színész-rendező, a színház korábbi igazgatója fogadott lányaként tekintett.Idén Őze Áron Holecskó Orsolyát, Horváth Illést és Szabó Juliannát, a férfi varroda vezetőjének díjazta a Dombi Lívia iparművész által készített 20 centiméteres üveg főnixmadárral. A kitüntetést 2003 óta minden évben a társulat tagjainak titkos szavazatai alapján ítélik oda. Korábban hat kategóriában színészek kapták, később ez kiegészült egy háttérdolgozóval is.

A Farkas-Ratkó díjat idén ismét a Magyar Színház művészének adták át: az 1884 óta kiosztott elismerést ebben az évadban Fillár István kapta. Néhai Farkas István 1848-as honvédtiszt, később tiszteletreméltó pécsi ügyvéd feleségével, Raskó Celesztinnel együtt alapí­totta a dí­jat. A vándorgyűrűt váltakozva hol a Nemzeti Színház, hol a Magyar Színház társulatának színésze kapja. A dí­j mai elnevezése láthatóan nem egészen a néhai alapí­tók nevét őrzi. Kávási Klára, a Nemzeti Színház könyvtárának és archí­vumának vezetője derí­tett fényt erre a rejtélyre. Kutatásai nyomán kiderült, hogy az 1928-ban kiadott Szí­nművészeti Lexikon szócikkében Raskó Celesztin nevét tévedésből Ratkó Ilonának í­rták, s a dí­j elnevezése ekkor módosult. Az ösztöndí­jból pedig ezüst vándorgyűrű lett − tudtuk meg a színháztól.

A Farkas-Ratkó-dí­j minden évben egy, a pályatársak í­télete alapján dí­jazott művész munkájának rangos elismerésévé vált. A dí­jat utoljára 2000-ben adták át ebben a rendszerben a régi Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén. 2001-ben, 2002-ben, 2003-ban, 2004-ben a Farkas-Ratkó-dí­jat nagy szí­nháztörténeti múltja és rangja ellenére nem osztották ki, ugyanis 2000 nyarán, amikor a régi Nemzeti Színház a Pesti Magyar Színház elnevezést kapta, senki nem rendelkezett a dí­j további sorsáról. 2005-ben a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház vezetői – Iglódi István és Jordán Tamás – megpróbáltak megoldást találni, és úgy döntöttek, hogy egyrészről figyelembe veszik az Alapí­tó Okirat rendelkezését, amely szerint a mindenkori Nemzeti Színház társulatát illeti a gyűrű, de ugyanakkor azt is méltányolják, hogy a társulatok történelmi múltját nézve a jelenlegi Magyar Színház tagjai rendelkeznek gyökerekkel, ők őrzik a máig friss hagyományokat. Így egy kompromisszumos megoldás született, amelynek értelmében a dí­j odaí­téléséről 2005-től váltakozva szavazhat a két társulat.

Bár a Magyar Színház elismeréseinek kiosztása évadzárást jelent, a társulat már készül a következő évadra, a 2013/2014-es műsor ugyanis részben már kialakult. „Tavaly a Rumini bemutatásával kezdtük el az új, ifjúsági és családi koncepció megvalósítását. Ennek jegyében mutattuk be a Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjait, ebben az évadben pedig A kisfiú meg az oroszlánokat, valamint az Égigérő füvet. A jövő évadban a koncepciót követően elsőként a Nagyszínpadon Böszörményi Gyula Almaszósz című meséjével készülünk az Alma együttessel közösen” – tájékoztatott Lőrincz Viktória, a teátrum sajtreferense. A színház emellett a Nagyszínpadon is tervezi felnőtt és ifjúsági darabok repertoárba emelését: az évad végén mutatták be például Kosztolányi Dezső Nero, a véres kötő című művének adaptációját. A jövő évadban Vidovszky György is rendez a Magyar Színházban: Tasnádi István Közellenség című darabját állítja színre. A Sinkovits Imre Színpadon jön a Rómeó és Júlia, és Göttinger Pál, a színház májusban kinevezett művészeti vezetője főrendezője (a szerk.) is rendezni fog. További tárgyalások folynak Horváth Patríciával, Koltai M. Gáborral és Nagy Péterrel. „A jövő évad első bemutatóját szeptember 21-én, a magyar dráma napján tartjuk : Szerb Antal Utas és holdvilág című művét a Nagyszínpad vasfüggöny mögötti játékterében játsszuk majd Harsányi Sulyom László rendezésében Mindezek mellett koprodukciókat is tervezünk a kaposvári és a veszprémi színházzal, valamint az Orlai Produkcióval” – mondta el Lőrincz Viktória. A társulat szeptemberben új tagokkal bővül: a Magyar Színházhoz szerződik Takács Géza és Lovas Rozi, Szemenyei János pedig zenei vezetőként érkezik a jövő évadtól.

forrás: http://www.kultura.hu/