„IGYEKSZÜNK RÁSZOLGÁLNI A BIZALOMRA”

A Firkin január 20-án mutatja új dalait a Barba Negrában. Péter János mesélt az elmúlt évről és a közelgő eseményekről.


Nálatok tényleg nincs megállás! Az év végi, 8. szülinapi buli után az új évet egy EP-nyi friss anyaggal nyitjátok. Miért gondoltátok úgy, hogy már most meg kell jelennie a daloknak ebben a formában, és nem később egy teljes albumként?


Mivel ősszel több időnk van stúdióban dolgozni, ilyenkor vesszük fel azokat a dalokat, amik év közben kialakulnak a próbateremben, szállodában vagy a turnébuszban. Rengeteg ötlet összejött a 2016-os évben, ebből most három dal készült el a kislemezre, különös odafigyeléssel. Fontos számunkra, hogy magas minőséggel kényeztessük a közönségünket, amellett, hogy őszinte, zsigeri bulizenét játszunk. Ezt az izgalmas párosítást értékelhette a Firkinben az idei Fonogram-díj és az amerikai IMA-jelölés is. Ennek kapcsán időszerűvé vált új albummal előrukkolni, de sajnos – az időkorlátok miatt – egy teljes lemezanyagot nehéz lett volna elkészíteni, így egyelőre a korlátozott számban kiadott, számozott (névre szóló) EP mellett döntöttünk. Bónuszként néhány meglepetésszám is felkerült, vigyázat, ezek csak a fizikailag megjelent CD-n lesznek hallhatók! Az egyik dalhoz, a szóbeszéd szerint, még képregény is készül…

Szinte már alig van koncert, amire ne készülnétek valami különlegességgel, így lesz ez a januári lemezbemutatón is?

Turnéink alatt több rokonlelkű zenekarral hozott össze a sors. Így történt a németországi Mr. Irish Bastard tagjaival is, akiknek annyira megtetszettünk néhány korsó sör után, hogy elfogadták a meghívásunkat: a tetovált fuvoláskisasszony (Little Lil’) és a virtuóz mandolinos (Gran E. Smith) fog eljönni a január 20-i koncertünkre, hogy „belevegyüljön” a firkinizált légkörbe. Természetesen velünk lesz a Firkin régi énekese, Göttinger Pali is, akit már neves színházi rendezőként ismerhetnek a színházba járó kultúrpunkok.

Hogyan értékelnéd a Firkin elmúlt évét és mit gondolsz, mi várható jövőre?

Az alázattal végzett sok munka ebben az évben kezdett beérni, ami elismerésekben, meghívások minőségében, a közönség növekedésében volt érezhető. A legtöbb külföldi fesztiválon főzenekarként vagy kiemelt fellépőként játszhattunk, megkaptuk a magyar zenei szakma legnagyobb díját, a Fonogramot, bejutottunk az első négy jelölt közé a világ egyik legnagyobb díján, az Independent Music Awardson. A magyar labdarúgó-válogatottnak ajánlott Focimesét játszották az EB-n a bordeaux-i stadionban, a Start Again c. dalunkat felvette repertoárjába több külföldi rádió, többek közt az amerikai Pandora, mit is mondhatnék erre? Büszke vagyok az elhivatott zenekari társaimra, a körülöttünk lévő profi csapatra a grafikustól a hangtechnikusig, a menedzsmentre, az ügynökségekre, akik kitartóan és megértéssel hisznek bennünk. Hogy mi a jövő? Igyekszünk rászolgálni a bizalomra, egyre jobb dalokat szeretnénk létrehozni, minden koncerten teljes lélekkel és őrült energiával kívánunk játszani, ahogy eddig is. A többi meg csak ráadás!