Nyolc előadás, gasztronómiai és zenei élmény várta a nézőket a tatabányai MOST FESZT programján

Remek előadások, közönségtalálkozók, gasztronómiai és zenei program is várta azokat, akik az elmúlt héten ellátogattak a Jászai Mari Színházba. A MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál ITT és MOST programokkal várta az érkezőket. A közönségzsűri elismerését a Shirley Valentine, a Jászai és a Garázs Színház előadása kapta.

Négy nap alatt nyolc előadást, gasztronómiai és zenei élményt is nyújtott a Jászai Mari Színház a fesztiválközönség számára. A stúdiószínházi előadások között volt a Visszhang, (Tandem Színház), a Darázs (Delta Produkció), a Körtükör (KVTársulat) és a Mit csináljak, hogy jobban érezd magad (TÁP Színház) című produkciója. S ezek mellett a Shirley Valentine (Jászai Mari és Garázs Színház), a Nagymamával álmodtam (Staféta, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Színműhely Alapítvány), a Pokol (Orlai Produkció, Katona József Színház) és a Szindróma című monodrámákat tekinthette meg a közönség.

A fesztivál hagyományait követve a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethették meg magukat. Az ítészek között volt Göttinger Pál rendező, Turbuly Lilla kritikus és Gáspár Anna, a Manna Produkció vezetője. A szakmai zsűri Dedovity Tomity Dina: Szindróma című tragikomédiájának ítélte oda a legjobb monodrámának járó díjat. A darabot Dedovity Tomity Dina rendezte és játszotta.

A Bíró Zsombor Aurél által jegyzett Mit csináljak, hogy jobban érezd magad című stúdiószínházi előadás is díjat kapott. A TÁP Színház előadását Kizlinger Lilla rendezte. A szakmai zsűri elismerést adott át a legjobb alakításért Gyabronka Józsefnek a Pokol című monodrámája kapcsán, amelyet Nádasdy Ádám fordította le. Az Orlai Produkció és a Katona József Színház közös előadását az előadó jegyezte, létrehozásában közreműködött Kocsis Gergely és Török Tamara.

Közönségzsűri is részt vett a fesztivál–előadások díjainak odaítélésében. Tagjait a szervezők a fesztivál kezdete előtt azon nézők közül sorsolták ki, akik nyolc előadásos, azaz a MOST FESZT 2023 valamennyi előadását tartalmazó bérletet vásároltak. A három tagból álló közönségzsűriben Dankóné Salzmann Judit közgazda, Deák Katalin építészmérnök és Krüpl Edit környezetvédelmi technikus képviselte a nézők véleményét.

Döntésük értelében Balsai Móni a Shirley Valentina című monodrámában nyújtott hiteles alakításáért vehette át az elismerést. A Willy Russell által jegyzett lírai komédiát fordította és rendezte Ujj Mészáros Károly. A produkció a Jászai Mari és a Garázs Színház közös előadása.

Gasztronómia és koncertélmény

A fesztivál a korábbi évek hagyományait folytatva ezúttal is ITT ÉS MOST programokkal egészült ki. Az előadások után közönségtalálkozók keretében beszélgethettek az érdeklődők a színészekkel, rendezőkkel. A fesztivál az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ elnevezésű gasztronómia programmal is kiegészült, s koncertet is szerveztek, ahol az ÖNésÖN zenekar „Tegnapról mára” című albumának lemezbemutatóját hallhatta a közönség.