bCool - Márciusi programajánló
A tavasz folyamán is aktívan zajlanak a VII. kerületi programok. Mutatjuk az ERöMŰVHÁZ által szervezett erzsébetvárosi programokat 2023 március havára vonatkozóan.

K11 MŰVÉSZETI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT

03.03. | 19:00

Hírös Gasztroszínház: Női vonal – Országos premier!

Bársonyos utazás a női lélek fejlődésének mérföldköveihez. Az előadás, a női lélek fejlődésének öt fázisát mutatja be. A fejlődéstörténet tartalmát többek között, Weöres Sándor, József Attila, Shakespeare, Erdős Virág és Örkény István írások is adják. Az előadás közvetlenül a nézők asztalai előtt játszódik, a színészek meg is szólítják helyenként a nézőket. Fiatal felnőttektől a senior korosztályig mindenkinek kiváló színházi élmény.

Jegyek elővételben: 1500 Ft | Jegyek a helyszínen: 2500 Ft03.05. | 19:00

GR20: Keresztül Korzikán

Filmpremier és élménybeszámoló

Korzikán található Európa legnehezebbjének tartott jelzett hegyi túra útvonala, a GR20. 180 km kapaszkodás a sziklák között, 12.000 méter szintemelkedés, és ugyanennyi lefelé a mediterráneum közepén található sziget gerincein, kősivatagain keresztül. Vajon tényleg annyira nehéz, mint mondják? Két hosszútávú túrázó, Kércz Viktor és Makra Ákos végigjárta az útvonalat, hogy kiderítsék. Az útról Viktor dokumentumfilmet készített, míg Ákos fényképeken örökítette meg – ezt osztják meg most az érdeklődőkkel.

Jegyek elővételben: 1500 Ft | Jegyek a helyszínen: 2500 Ft03.07. | 17:30

Tárlatvezetés az alkotókkal a Fuzzy Earth kiállításán a K11 Laborban
A Fuzzy Earth kollektíva tagjai, Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes workshopokon, installációkon, történetmesélő eseményeken és filmeken keresztül olyan alternatív jövőképeket alkotnak, amelyek által újra gondolhatjuk az ételek előállításának és fogyasztásának lehetséges módjait. A K11 Laborban nyíló kiállításuk egyik kiindulópontja a Húsvét-szigetek egykori őshonos pálmája, amelynek kihalása együtt járt a sziget társadalmának eltűnésével. A tárlatvezetésen az alkotók mesélnek munkáikról.

A részvétel ingyenes.03.07. | 19:00

Kvíz-est – Minden, ami bor

Egy kis vörös, egy pohár fehér vagy esetleg egy deci rosé. Legyen bármilyen kedved, mindig megtalálod a borban az igazságot. De vajon ha borokról kérdeznénk, mennyire vagy felkészült? A sikeres sör Quiz után most a borok kerülnek előtérbe. Gyere játszani, és utazzuk be a borok világát!

Jegyek elővételben és a helyszínen: 1000 Ft03.08. | 20:00

FELEVAD DUÓ

Müller Péter Sziámi és Kirschner Péter koncertje

A ‘80-as és ‘90-es évek undergroundjának meghatározó párosa a régi dalokat egyszálgitáros változatban mutatja be, az akusztikus gitár lehetőségeinek határát keresve. A Felevad duó tagjai közösen zenéltek már az URH-ban, az ISOLATED-ben, együtt dolgoznak a Müller Péter Sziámi And Friends zenekarban és manapság új közös dalok farigcsálásával töltik az időt. URH, Kontroll Csoport, Sziámi, Cohen, Bob Dylan és ami még jól esik…

Jegyek elővételben: 2000 Ft | Jegyek a helyszínen: 3000 Ft03.09. | 19:00

Doku7 2023 – Szerelem 1.0.
Rendező: Becz Péter

Egy belső coming out, visszaemlékezés az első igazi szerelem pillanataira, amikor még nem értjük a másságunkat. A rendező és húga gyerekkorukban nagyon sokat játszottak a SIMS nevű videojátékkal. Évekkel később coming outolt Péter húga, előbb neki, majd egész családjának. Ebben a filmben a SIMS videojátékon keresztül meséli el az első leszbikus szerelem történetét.

Jegyek elővételben és a helyszínen: 1000 Ft03.10. | 19:00

Bácskai Juli Pszichoszínháza: Útmutató a férfiak ugráltatásához

Főszerepben: Majsai-Nyilas Tünde és Göttinger Pál, közbehegedül Bóna János.

Újabb őrületes előadással készülünk márciusra! Bácskai Juli Pszichoszínháza bemutatja “Útmutató a férfiak ugráltatásához” című improvizációját. A pszichológus ötleteire rögtönöz a két színművész.

Jegyek elővételben: 2500 Ft | Jegyek a helyszínen: 3200 Ft03.14. | 10:00

Rummikub Klub

Egy családi társasjáték, amit dominószerű kövekkel, négyen játszanak egy asztalon. A kicsik (6 évestől) a nagyikkal (99 évesig és még tovább) tudnak stratégiai, logikai, kombinációs készséget fejlesztő, fenntartó játékot játszani. Gyorsan elsajátítható a játék alapja és nincs olyan leosztás, ami megismétlődik. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció személyesen a K11-ben, vagy e-mailben a regisztracio.eromuvhaz@gmail.com címen.03.14. | 14:00

Válts életmódot! – Zene, zene, zene

Idősek „Életet az éveknek” Egyeteme

A zenében és a természetben külön-külön, de együtt még inkább felfedezhető a legnagyobb titkunk: a lét élményünk, a hála az életért. Ahogy John Lennon mondaná: „Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni.” Előadás a zeneterápiáról, hangfürdő-relaxáció, aktív zeneterápia, zenés játékok ORFF hangszerekkel és még sok zenei élmény. A Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet szívesen látja a programon résztvevőket egy kis uzsonnára, kávéra, pogácsára. A részvétel Életet az éveknek tagoknak ingyenes!

Jegyek elővételben és a helyszínen: 500 Ft03.14. | 19:00

Hussam Halawa: Zupperman

Kiállításmegnyitó a K11 Laborban

Hussam Halawa szír fotográfus Zupperman című sorozata nagy adag iróniával mutatja be a menekültek hétköznapi élethelyzeteit. A történet szír anti-szuperhőse ritkán kap (jó) munkát, néha a rossz tengerparton köt ki, és gyakran nézik terroristának, pedig egyetlen fegyvere pusztán a humor, amellyel az előítéletek ellen harcol. A kiállítás 2023. március 16. és április 6. között látogatható.

A megnyitóra és a tárlatra a belépés díjtalan.03.16. | 19:00

Doku7 2023 – Megálló
Rendező: Elek Judit Sára

Csabi Terényben, egy kis észak-magyarországi faluban él. Életét az egyszerű dolgok ismétlődése határozza meg: délben ebédelni kell, pénteken jönnek a kukások, az elhervadt virágokat ki kell cserélni. Az élet körforgásában nincs megállás, de vajon meddig maradhat ez így?

Jegyek elővételben és a helyszínen: 1000 Ft03.17. | 18:00 Testtudat és önismeret | LEMangURIA – ÉletTánc workshop

Vezető tánc navigátor: Semsei Angelika

Az önfigyelem, irányítás, mozdulatanalógiák, kreatív táncos gyakorlatok, önkifejezés állnak középpontban. Test fókuszú gyakorlatok segítségével megtapasztaljuk, hogy ez az élmény hogyan szabadítja fel a mozdulatainkat, enged közelebb önmagunkhoz, és annak felfedezéséhez, hogy kik vagyunk.

Jegyek elővételben: 1500 Ft | Jegyek a helyszínen: 2500 Ft


03.18. | 10:00

Szimbio Lab: GROW workshop a K11 Laborban

A Szimbio Lab tagjai organikus tervezési módszereket kutatnak, és rendszeresen tartanak fenntartható szemlélettel kapcsolatos edukációs workshopokat is. Munkájukban kiemelt fókuszt kapnak a növeszthető alapanyagok (kombucha, micélium), amikből eltérő anyagminőségek hozhatók létre. A GROW workshop résztvevői közelről ismerkedhetnek meg ezekkel az anyagokkal. Az elméleti ismeretátadás után egy-egy hazavihető funkcionális tárgyat is készítünk közösen micéliumból és bakteriális cellulózból. Maximális létszám 8 fő!
Jegyek elővételben és a helyszínen: 20.000 Ft


03.18. | 14:00

Vegán 1×1 – Növényi alapú sajtok

Workshop a Vászonzsákoslány vezetésével

Sokakat a tejtermékekről, egészen pontosan a sajtról való lemondás tántorít el a növenyi alapú étrendtől, nem is sejtvén, milyen finom vegán alternatívái lehetnek. Workshopunkon ezek közül mutatunk recepteket a Vászonzsákoslány segítségével, aki bevezet minket a növényi alapú sajtok világába. Ha kerülöd a tejtermékeket vagy érdekel a vegán konyha, tarts velünk! Készíteni fogunk (mag alapú) lágy sajtot, sajt mártást és vegán parmezánt is.

Jegyek elővételben: 1500 Ft | Jegyek a helyszínen: 2500 Ft


03.21. | 18:00

Művészetterápiás foglalkozás Fodor Ákos haikuival

A költészet világnapja alkalmából

– Tudsz játszani?

– Tudok.

– És szeretsz is?

– És szeretlek is.

Fodor Ákos haikui örökérvényűek: a költő 50 éve írt sorai ma is aktuálisak, elolvasva őket könnyen saját érzéseinkre, megéléseinkre ismerhetünk. A legnagyobb varázs az egyszerűségükben és nyelvi fortélyaiban rejlik. Ha mi nem találjuk meg saját szavainkat arra, amit épp érzünk, használhatjuk akár Fodor Ákos szövegeit is.

Jegyek elővételben: 1500 Ft | Jegyek a helyszínen: 2500 Ft


03.22. | 19:00 #olvasniszabad – Szendrői Csaba (Elefánt) és Jakobovits Kitti.
Vendég: Kőváry Zoltán

Szendrői Csaba (költő, Artisjus díjas szövegíró, énekes, az Elefánt zenekar frontembere) hónapról-hónapra olvasni hívja a követőket, ahol 90 percig mindenki ”csak” olvas, majd átbeszélik az aznap olvasottakból a leginkább megmaradt mondatokat, bekezdéseket. Ezt követően Csabi, Kitti és az aktuális vendégük tart egy adott témában előadást, ahol közös beszélgetésre invitálják a résztvevőket.

Jegyek elővételben: 1500 Ft | Jegyek a helyszínen: 2500 Ft


03.23. | 19:00

Doku7 2023 – Babaházban
Rendező: Márton Dorottya

Egy önéletrajzi ihletésű rövidfilm a gyerekkori traumák művészet általi leküzdéséről és az identitásformálás lehetőségeiről.

Jegyek elővételben és a helyszínen: 1000 Ft


03.23. | 19:00

Doku7 – Finisszázs

Márton Dorottya Babaházban c. alkotása kapcsán Szücs Balázs (Erzsébetváros egyházügyi-és civil alpolgármestere) és Benedek Ágota (író, forgatókönyvíró) beszélget, összegzi az idei Doku7 eseményeit és zárja a hét hetes eseménysorozat vetítéseit.


03.24. | 20:00

Grund Színház: Hazaviszlek

Improvizációs színházi est

Egy randevú éjszakája. Két ember találkozik ezen az estén, mert dolguk van egymással. Lehet, hogy először, lehet, hogy sokadszor, lehet, hogy utoljára néznek egymás szemébe. Az előadást az improvizáció technikáival építik a karaktereket formázó színészek. Azaz nem tudják előre, hogy kik a szereplők, mi a történetük és merre halad a kapcsolatuk. A nézők ajánlataiból építik fel a szereplők tulajdonságait és belőlük inspirálódva döntik majd el merre halad a történet.

Jegyek elővételben: 1500 Ft | Jegyek a helyszínen: 2500 Ft


03.25. | 15:00

Írókör Molnár Krisztina Ritával

Molnár Krisztina Rita írókörének interaktív gyakorlatai elsősorban önmagukhoz viszik közelebb a résztvevőket. A cél ezúttal nem elsősorban a tökéletes szonett vagy egy remek novella megírása – bár az is előfordulhat, hogy az alkalmakon születnek hasonló alkotások -, hanem az, hogy az írás artikuláló jellegének köszönhetően, az irodalom sajátos eszközeinek segítségével képesek legyünk megragadni magunkban és a bennünket körülvevő valóságban mindazt, ami szavak és keretek nélkül nehezen értelmezhető.

Jegyek elővételben: 1500 Ft | Jegyek a helyszínen: 2500 Ft


03.28. | 10:00 Rummikub Klub

Egy családi társasjáték, amit dominószerű kövekkel, négyen játszanak egy asztalon. A kicsik (6 évestől) a nagyikkal (99 évesig és még tovább) tudnak stratégiai, logikai, kombinációs készséget fejlesztő, fenntartó játékot játszani. Gyorsan elsajátítható a játék alapja és nincs olyan leosztás, ami megismétlődik. Regisztráció személyesen a K11-ben, vagy e-mailben a regisztracio.eromuvhaz@gmail.com címen.

A részvétel ingyenes de regisztrációhoz kötött.


Állandó programok a K11-ben:

Zumba Line Dance

Könnyed zenés torna nem csak fiataloknak! A foglalkozásokat az alábbi időpontokban tartjuk:

03.07. | 16:00

03.21. | 16:00

Jegyár: 500 Ft/alkalom

A torna mozgássérült igazolvánnyal ingyenesen vehető igénybe.

Senior 50+ Jóga

A senior klub egy kiváló lehetőség arra, hogy egy jó közösség részese legyél. Szeretettel várjuk azokat, akik egy bizonyos kor felett is aktív életet élnek és ezt meg is szeretnék tartani. A foglalkozások 50 év felett is jógázni vágyóknak, de nem kizárólag időskorúaknak szólnak. Ajánljuk életminőség javításként, életmód váltáshoz, súlyfelesleggel küzdőknek, de betegség, vagy sérülés miatti rehabilitáció elősegítésére egyaránt. Vezető: Kotroczó Ferencné, senior jóga oktató. A foglalkozásokat az alábbi időpontokban tartjuk:03.01. | 10:00

03.08. | 10:00

03.22. | 10:00Jegyár: 600 Ft/alkalom

Négy alkalmas bérlet: 2000 Ft

A torna mozgássérült igazolvánnyal ingyenesen vehető igénybe.CSÁNYI5 – Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár

03.02. | 18:00

Szunyogh Szabolcs Zsidó különlegességei a Csányi5 Facebook-oldalán // Mi történt a szegedi zsidókkal?

Folytatjuk Szunyogh Szabolcs nagy sikerű online előadását a Csányi5 Facebook-oldalán.
A videó a premier után bármikor ingyen megtekinthető.03.09. | 18:00

Erzsébetváros kincsei – Helytörténeti estek – Erzsébetváros sokszínű épített közössége

Sajti Zsuzsa előadása. A sorozat Erzsébetváros Önkormányzatának Értéktár Bizottságával együttműködve kerül megrendezésre. A belépés ingyenes.03.16. | 18:00

Miturics Liudmila kiállításának megnyitója

A kiállítás megtekinthető április 6-ig nyitva tartási időben. A belépés ingyenes.03.22. | 18:00

Miranda Liu hegedűművész koncertje

Műsor:

Kodály Zoltán: Duó hegedűre és csellóra, Op. 7

Dohnányi Ernő: Szerenád, Op. 10

Közreműködők: A Central European String Quartet tagjai: Miranda Liu (hegedű), Máté Győző (brácsa), Szabó Judit (cselló)

A belépés ingyenes.

03.23 | 17:00

Főzzünk Fűszeres Eszterrel

A márciusi gasztro programunkon ismét különleges, finom a zsidó konyhához kapcsolódó ételeket főzünk majd Bodrogi Eszter gasztrobloggerrel. Amit megfőztünk, azt természetesen el is fogyasztjuk.

Jegyár: 10.000 Ft03.29. | 17:00

Kabarék, mulatók, zengerájok A Király utca és vidéke – séta Takáts Andrea színésznővel

Ez a bulinegyed – már nem az a bulinegyed! Takáts Andrea színésznő sétáján megidézzük a régi kabarék, mulatók, kávéházak, zengerájok világát.

Jegyár: 2000 FtRóth Miksa Emlékház és Gyűjtemény

03.04. | 11:00

Mesélő templomok, szakrális mozaikok // vallás és művészet séta

Mesélő templomablakok és szakrális témájú mozaikok a Róth-műhely munkái nyomán. Sétánk során megismerkedünk Róth Miksa néhány vallási témájú üveg- és mozaik alkotásával, melyek egy részét a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény, valamint erzsébetvárosi templomok őriznek napjainkban. Jegyek kizárólag előre válthatók, a séta indulási helyszínén nem!

Jegyár: 2000 Ft03.11. | 11:00

A színek mestere • Terézvárosi üvegcsodák // városi séta
Felfedezzük a VI. kerület rejtett, szemünk elől megbúvó üvegkincseit. Ismert épületekbe és magánházakba lesünk majd be, hogy megnézzük, Róth Miksa “színpalettája” ezúttal mit tartogat számunkra. Jegyek kizárólag előre válthatók, a séta indulási helyszínén nem!

Jegyár: 2000 Ft03.14. | 17:00

Az üvegen túl // tárlatvezetés

Tárlatvezetés a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény időszaki kiállításán a K11 Művészeti és Kulturális Központban. Kamara kiállításunk egyfajta definíciótárként szolgál, hogy megmutassa, mi van az elsődleges tartalmakon túl, milyen történeteket rejtenek a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény szeretett kiállításai: mit találunk az üvegen túl.
A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.03.21. | 17:00

Az üvegen túl // tárlatvezetés

Tárlatvezetés a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény időszaki kiállításán a K11 Művészeti és Kulturális Központban. Kamara kiállításunk egyfajta definíciótárként szolgál, hogy megmutassa, mi van az elsődleges tartalmakon túl, milyen történeteket rejtenek a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény szeretett kiállításai: mit találunk az üvegen túl.
A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.03.25. | 11:00

Róth Miksától Róth Miksáig • várostörténeti kalandozás

Kilépve a múzeum tereiből sem kell nélkülöznünk Róth Miksa művészetét: a Gyűjteménytől néhány sarokra máris belebotlunk az egyik üvegfestmény gigantikus másába, a Tiroli fiúba.
Milyen emlékeket, nyomokat őriznek a múzeumot körülvevő utcák, és hogy kerül egy tűzfalra Róth Miksa alkotása? Város-, és még inkább, kerülettörténeti séta a Tiroli fiútól a Tiroli fiúig, a Garay utca és a Nefelejcs utca bűvöletében. Jegyek kizárólag előre válthatók, a séta indulási helyszínén nem!

Jegyár: 2000 Ft03.28. | 17:00

Az üvegen túl // tárlatvezetés

Tárlatvezetés a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény időszaki kiállításán a K11 Művészeti és Kulturális Központban. Kamara kiállításunk egyfajta definíciótárként szolgál, hogy megmutassa, mi van az elsődleges tartalmakon túl, milyen történeteket rejtenek a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény szeretett kiállításai: mit találunk az üvegen túl.
A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Pesti Mozi mozitörténeti kiállítás és klub – Hernád Ház

A Pesti Mozi energiatakarékossági intézkedések bevezetésének okán 2022. november 1. – 2023. március 31. között zárva tart a Hernád Házban.