Jubileumi sorozat az Orlai Produkciónál

A Bocs, félrement! a 100., A szív hídjai, a Párterápia és a Valódi hamisítvány a 150., A csemegepultos naplója a 200., A kellékes a 250. előadását ünnepli.

Magánszínházként az Orlai Produkció folyamatosan küzd a létéért ezért bír különös jelentőséggel, ha jelentős kerek előadásszámokat érnek meg az előadásai.

„Ebben az évadban több történelmi pillanathoz értünk. Erre szeretnék felhívni a nézők, a szakma képviselői és a kulturális döntéshozók figyelmét. A kultúra, így a színház sem sajátítható ki, és a nehezedő körülmények mellett is fontos, hogy születhessenek újra és újra koprodukciók állami és/vagy önkormányzati fenntartású színházakkal.

Magánszínházként nem csupán öröm, de megtiszteltetés, hogy a nézők kitartanak mellettünk, igazolva, hogy van igény a magas színvonalú, igényes szórakoztató előadásokra." – írja közleményében az Orlai Produkció.

Erre utal a Voltunk, vagyunk, leszünk. Együtt, Önökkel. üzenettel készült szpot is, amelyet három hónap alatt közel hatvanezren néztek meg YouTube-on.

Július 8-án a Szentendrei Teátrummal együttműködésben mutatták be a Párterápiát Znamenák István rendezésében, Balla Eszter, Debreczeny Csaba és Mészáros Máté közreműködésével.

Daniel Glattauer darabja január 31-én érkezett 150. előadásához. Az előadás a Vidor Fesztiválon elnyerte a legjobb kamaraszínpadi előadás Pierrot-díját, Mészáros Mátét pedig a legjobb férfi epizódalakítás Brighella-díjával ismerték el.

A kellékes az idei évadtól a Belvárosi Színházban folytatja páratlan szériáját. Eberhard Streul Parti Nagy Lajos által magyarított, Kern András által pazarul játszott kellékesrevüje, amelyet az Orlai a Vígszínházzal koprodukcióban vitt színre, február 8-án ért 250. előadásához.

Az Óbudai Társaskör volt A szív hídjai koprodukciós partnere. A bemutatót 2013. június 29-én tartották. Novák Eszter rendezőnek fontos volt, hogy hosszú idő után újra Udvaros Dorottyával és László Zsolttal dolgozhatott. „Nem felfogható ez a szám” – fogalmazott Udvaros Dorottya a február 10-én játszott 150. előadás kapcsán, László Zsolt pedig hozzátette, egy színész kevésszer éli meg a pályán, hogy ilyen magas előadásszámot be tud érni egy produkció, de két-három év után érezték, hogy A szív hídjaiban ez a lehetőség benne van

A jubileumi előadás kulisszái mögött készült kisfilm itt nézhető meg.

Márciusban két produkció is mérföldkőhöz érkezik.
Július 10. óta látható a FÜGE-vel készített koprodukciós előadás, A csemegepultos naplója, Ötvös András kivételesen virtuóz játékával március 8-án a Jurányi Házban elevenednek meg 200. alkalommal a kolbászok a májasok és a kolozsvárik. A színművész a tatabányai MOST FESZT-en a legjobb alakítás díját nyerte el.

Göttinger Pál 2011 óta az Orlai Produkció rendszeresen visszatérő vendége, A csemegepultos naplója volt a második rendezése. Alkotócsapatát a regényt adaptáló Lőkös Ildikó, illetve a tárgyanimációért felelő Schneider Jankó bábszínész-bábrendező színesítette.

A kilenc évvel ezelőtti próbafolyamatot kisfilm dokumentálta, amely itt nézhető meg.

Március 19-én látható 100. alkalommal a Belvárosi Színházban a Bocs, félrement!, a nagy lebukás szimfóniája, amelyet e-mailekben, telefonokon és csevegőprogramokon ad elő Schruff Milán, Kovács Patrícia, Járó Zsuzsa, Mészáros Máté és Péter Kata. Arról, hogy a Paczolay Béla rendezésében a kulisszák mögött mi történik, itt meséltek a művészek.

A jeles vígjátékszerző páros, Billy van Zandt és Jane Milmore komédiája az off-Broadwayről érkezett a Belvárosi Színházba, ahol 2016. november 16-i bemutatója óta folyamatosan nevetetti a közönséget nem csupán élőben, de online is. Az előadás képernyőre adaptált változatát látta Billy van Zandt is, aki kizárólag szuperlatívuszokban beszélt a színészi játékról és a tempóérzékről.

Április 6-án a Valódi hamisítvány érkezik a 150. előadáshoz. Hernádi Judit és Kern András összeszokott párosának néhány nappal később, április 16-án azonban újabb premierje lesz. A Kalamazoo rendezőjét, a marosvásárhelyi Sebestyén Abát jól ismerik a magyar nézők is, ám az Orlai Produkciónál ez alkalommal debütál.

Az évad további részében még két Orlai-bemutatót láthat a közönség.

Tasnádi István rendezi saját darabját, a Tapasztalt asszonyt Péterfy Borival, László Lilivel, Pataki Ferenccel és Schruff Milánnal. A bemutató március 31-én lesz a Jurányi Ház színháztermében.

A nyár egy ősbemutatóval indul: Göttinger Pál saját, A nulladik perc című darabját viszi színre Udvaros Dorottyával, Grisnik Petrával, László Lilivel, Pataki Ferenccel, Rohonyi Barnabással és Ficzere Bélával. A Belvárosi Színházban június 16-17-18-án látható az előadás.