Monodrámák és stúdiószínházi előadások seregszemléje – indul a 9. MOST FESZT

A tatabányai Jászai Mari Színház 2015-ben azzal a céllal hívta életre MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiválját, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a vidéki, a független és a határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkcióinak. Az idei MOST FESZT március 23. és 26. között várja az érdeklődőket, akik az előadásokon túl gasztronómiai programon, lemezbemutató koncerten és közönségtalálkozókon is részt vehetnek.
A speciális seregszemle keretében látható előadások a színházkultúra talán legkülönlegesebb területének képviselői közé tartoznak, sem témaválasztásukat, sem a megvalósítás formanyelvét, helyszínét tekintve nem illeszkednek a fősodorba. Az általuk képviselt művészi érték azonban éppen

a kevés néző befogadására alkalmas intim közeg, a monodrámát egyedül játszó színész jelenléte vagy a kísérletezőbb jellegű alkotói megoldások okán a színházi szcéna pótolhatatlan része.

A szervezők a MOST FESZT évről évre történő megrendezésekor töretlenül hisznek abban, hogy a monodráma és a stúdiószínház az a két forma, mely megérdemel egy olyan speciális tematikájú fesztivált, mely 4 napon keresztül a legjelesebb alkotóknak szenteli a figyelmet. Ráadásul mára már megszámlálhatatlan azon alkotóközösségek száma, akiket a Jászai Mari Színház 2015 óta vendégül láthatott a MOST FESZT-en.

Crespo Rodrigo a MOST FESZT 2023 kapcsán elmondta: „Nagy öröm és komoly büszkeség számomra, hogy 9. alkalommal rendezhetjük meg a Jászai Mari Színház MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiválját. Az elmúlt évek válságos körülményei, a járvány okozta nehézségek után a jelenlegi gazdasági helyzet kedvezőtlen feltételei között sem vezetett bennünket más cél, mint hogy a MOST FESZT-et életben tartsuk.

Hiszek abban, hogy a monodráma és a stúdiószínház két olyan forma, mely értékeivel rengeteg örömöt jelent játszónak és nézőnek egyaránt,

ráadásul ez a fesztivál olyan színt képvisel a Jászai művészi palettáján, melyet legnagyobb sikereink között tartok számon. Reményeim szerint ebben az évben is sikerült olyan programot összeállítani, mely függetlenül attól, hogy elgondolkodtat, mélyen megérint vagy szórakoztat, mindenképpen magában rejti a katarzis lehetőségét. És amennyiben előadásaink mellett nézőink kiegészítő programjainkon is részt vennének, hagyományainknak megfelelően az ITT ÉS MOST KONCERT, ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ, ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ elnevezésű sorozatból választhatnak.

Az idei fesztivál speciális adottsága, hogy párhuzamosan zajlik a tavasszal megrendezésre kerülő 10. Színházi Olimpiával, melynek két tatabányai előadását, a Kassai Állami Színház Liliom és a Szlovén Nemzeti Színház Maribor Immaculata című produkcióját a MOST FESZT 2023-hoz kapcsolódva mutatjuk be április 3-án és 6-án. Úgy gondolom, az idei MOST FESZT programja igazán színes, így hát jómagam, kollégáim és a játszók nevében nem kívánok mást nézőinknek, mint a színház csodájának megélését és talán még egyet, hogy jövőre, a jubileumi 10. MOST FESZT-en találkozhassunk!" – nyilatkozta.

2023. március 23. és 26. között 4 monodráma és 4 stúdiószínházi előadást láthatnak az érdeklődők a Jászai Mari Színház Kamaraszínházában és nagyszínpadára épített nézőterén.

A stúdiószínházi előadások között a VISSZHANG (Tandem Színház), a Darázs (Delta Produkció), a Körtükör (KVTársulat) és a Mit csináljak, hogy jobban érezd magad (TÁP Színház) című produkciók, a monodrámák között a Shirley Valentine (Jászai Mari Színház–Garázs Színház), a Nagymamával álmodtam (Staféta–Trafó Kortárs Művészetek Háza–Színműhely Alapítvány), a POKOL (Orlai Produkció–Katona József Színház) és a Szindróma című előadásokat láthatják a nézők.

A fesztivál a korábbi évek hagyományait folytatva az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ elnevezésű gasztronómia programmal is kiegészül, az előadások után pedig az ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ keretében beszélgethetnek az érdeklődők az előadásokat létrehozó színészekkel, rendezőkkel. Az ITT ÉS MOST KONCERT március 25-én kerül megrendezésre, az ÖNésÖN zenekar Tegnapról mára című albumának lemezbemutató koncertje lesz hallható a fesztiválon.

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2023 során

a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethetik meg magukat.

A háromtagú zsűriben Göttinger Pál, rendező, Turbuly Lilla, kritikus és Gáspár Anna, a Manna Produkció vezetője foglalnak helyet. A közönségzsűri tagjait – szintén a korábbi évek hagyományát folytatva – a szervezők a fesztivál 8 előadásos bérletét megvásárló nézők közül sorsolják ki.

Részletes program a fesztivál honlapján, illetve a Jászai Mari Színház weboldalán.