Meztelenül, alázó kommentekkel a kezében kampányol a body shaming ellen Grisnik Petra

A színésznő azután készítette el a fotósorozatot, hogy egy origós cikk után megszégyenítő kommenteket kapott.

Pár nappal ezelőtt jelent meg az Origón egy cikk Grisnik Petráról ezzel a címmel: “Imádja meztelenül mutogatni magát a TV2 legújabb sorozatának színésznője”.

Grisnik jelenleg a Hazatalálsz című sorozatban szerepel, bár a színházba járó közönség számára nemcsak innen lehet ismerős. Az Origo a cikkben válogatott a színésznő Instagramra posztolt művészi fotóiból, melyek közt szerepelt félakt is. A cikkhez kapcsolódó olvasói kommentek aztán elszabadultak: a kommentelők között többen sértő jelzőkkel illették a színésznőt, aki erre lépett is.

Február elsején a saját Facebook oldalán tette közzé a színésznő a témában készült új fotóit. A sorozattal az ítélkezés és a testszégyenítés ellen tiltakozik.

Grisnik Petra a jelenség elharapózásáért felelősnek tartja szinte valamennyi médiumot, amelyek kontextusból kiragadott, provokatív címmel közölnek egy tartalmat. De felelősnek tartja az olvasót/felhasználót, aki ítélkezően reagál ezekre.

Az említett cikk címét nézve egyébként elgondolkodhatunk, hogy hol van a határ az ízléses, hiteles címadás, a kattintásvadászat és a címbe ágyazott implicit ítélkezés között, hiszen egészen más hangulata lehetett volna például egy olyan címnek, ami azt kommunikálja, milyen igényes művészi félaktok vagy képek készültek a színésznőről. Az “imádja meztelenül mutogatni magát” mondat önmagában elemzést érdemelne.

„A vélemény: oké. A bántalmazás, testszégyenítés, ítélkezés: nem oké” – írja Grisnik Petra, a teljes üzenet pedig így szól:

Grisnik Petra 2002 óta játszik színházban, jelenleg is több színházba is látható, többek között a Grecsó Krisztián regénye alapján készült Vera című előadásban, a Pinceszínházban, vagy a Capa, a világhírű fotós címűben, ami a Spinoza Színházban látható. Előbbit férje, Göttinger Pál rendezte.