Göttinger Pál 40 éves

Ma ünnepli 40. születésnapját Göttinger Pál, Junior Prima díjas színész, színpadi szerző és színházi rendező.

Göttinger Pál 1983. február 25-én született Budapesten, erősen zenéi kötődésű családba: szülei kórusban ismerkedtek meg, két húga szintén ott énekel, bátyja pedig a Zeneakadémiára járt, zenetörténésznek készült. Ő maga kiskorában furulyázott, csellózott és gitározott is. Korán bekerült a Rádió Gyerekstúdiójába, ahol számos hangjátékban szerepelt, olyan partnerei voltak, mint Tolnay Klári vagy Gábor Miklós. A Szent Imre Gimnázium elvégzése után a Színház és Filmművészeti Egyetem színházrendezői szakára került, ahol Székely Gábor osztályában szerzett diplomát 2007-ben. Szakmai gyakorlatát a Radnóti Színházban, a poznańi Teatr Polski-ban, valamint a londoni Young Vic Theatre-ben végezte, első önálló rendezése (Dennis Kelly: Love & Money) azonnal bekerült a POSZT versenyprogramjába.

2010-től a Bárka Színház, 2011-től a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagja, egy évadot töltött a Pesti Magyar Színházban, majd 2017-től a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház főrendezője lett, ugyanebben az évben kezdett el az Orlai Produkciós Iroda művészeivel is rendszeresen dolgozni. Társulati kötődésén túl Budapest számos teátrumában láthatták a nézők munkáit (Merlin Színház, Pinceszínház, Radnóti Színház, etc) és a vidéki és határon túli közönség is sűrűn találkozhat gondolatiságával (Debrecen, Tatabánya, Székelyudvarhely, Temesvár, Marosvásárhely, Kolozsvár), ráadásul a prózán felül az operában és operettben is remekül kiismeri magát.

2009 óta az Ördögkatlan Fesztivál egyik szervezője. Olykor színészként is feltűnik, például 2012-től a Momentán Társulat előadásaiban. 2014-ben mutatták be Szabó Borbála Telefondoktor című monodrámáját az ő főszereplésével, amely azóta is megy. Legutóbb a Légrádi Gergely jegyezte Fekete-fehér című darabban tűnt fel, amelyet jelenleg a Katona Sufnijában láthatnak az érdeklődők, de arra is volt példa, hogy saját rendezésébe ugrott be egy-egy este megmentése érdekében (Mojo, Orlai Produkciós Iroda). Jelenleg A nulladik perc című saját szerzésű darabon dolgozik, amely júniusban debütál majd a Belvárosi Színházban Udvaros Dorottya, László Lili, Pataki Ferenc, Rohonyi Barnabás, Ficzere Béla és Grisnik Petra főszereplésével – aki nem csak az alkotásban társa a rendezőnek, hanem házastársa is.

Rendezései és színházi szerepei mellett néhány filmben is láthattuk az évek alatt, melyek közül kiemelkedik a 2018-ban bemutatott Susotázs című rövidfilm: az alkotást beválogatták a 2019-es Oscar-díj mezőny legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriájának 10 tételes short listjére is.

Göttinger Pál 2011-ben kapta meg a Junior Prima díjat, ezt követte 2014-ben a Pulcinella-díj (Telefondoktor), majd 2015-ben a Thália Humorfesztivál legjobb stúdióprodukció díja (A csemegepultos naplója). Ezt követően három különböző fesztiválon is bezsebelte a legjobb színész díját a Susotázsban nyújtott alakításáért (High Wycombe Fisheye Filmfesztivál, Szentpétervár Orosz Indie Filmfesztivál, Slovenj Gradec-i Shots Nemzetközi Független Rövidfilm Fesztivál).