Hat bemutatóval és meghosszabbított évaddal készül az újranyitásra a Szegedi Nemzeti Színház

Az Egy csók és más semmi című operettel nyit újra másfél hónapos kényszerszünet után a Kisszínház február 17-én. Ebben a hónapban összesen öt előadás tartanak Eisemann Mihály zenés vígjátékából, jegyet már egyikre sem lehet kapni. Szinte teljesen teltházas a hónap még hátralévő három előadása is: az Élve Megégetve című boszorkánytébolyra is csak elvétve akadnak már jegyek.

Utoljára szilveszter este gördült fel a függöny a színházban, az energiaválság miatti kényszerszünet előtt Eisemann operettjével búcsúztak a színészek a közönségtől. Negyvenhét nap után, február 17-én a Kisszínházban gördülhet fel ismét a függöny, ahol az Egy csók és más semmivel várják a közönséget – öt estén keresztül.

– Már a bezárás előtt, decemberben meghirdettük a februári előadásokat, éppen azért, hogy a nézők a zárva tartás ideje alatt is tudjanak jegyet váltani. Ez olyan jól sikerült, hogy a februári nyolc előadásunk mindegyike szinte telt házas. Ez is jelzi, a szegedieknek nagyon hiányzott a színház, várják, hogy újra kinyissunk – mondta Barnák László, a főigazgatótól hozzá tette, hogy már a márciusi előadásokra is lehet jegyeket váltani.

– Nagy valószínűséggel meg kell hosszabbítanunk az évadot. Így nem május végéig, hanem június közepéig fogunk játszani, egyrészt azért, mert szeretnénk az összes bérletes előadásunkat kijátszani, másrészt az új bemutatóinkból is legalább néhány előadást játszani az évad végéig, hogy a nézőknek legyen lehetőségük ezekre is jegyet váltani.

A kényszerbezárás miatt egy darabot, a Matyi elszabadul című fabula felújítását ki kellett venni a repertoárból, hogy minden bérletes bemutatót meg tudjanak tartani, de még így is csúszik a Hegedűs háztetőn premierje közel másfél hónapot.

Az évad végét június második feléig már nem lehetne eltolni, mert akkor már kezdődnek a próbák a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

– Így sem lesz pihenésre idejük a művészeinknek, hiszen a Dóm téri első bemutatón, a Holdvilágos éjszakán című operett-opera gálán sok énekesünk lép fel.

Barnák László szerint a két hónapos kényszerbezárás miatt legkevesebb negyven előadásuk maradt el, ami a színháznak nagyjából negyvenmillió forint bevételkiesést okozott, amit a megnyújtott évaddal sem lehet teljesen egészében kompenzálni.
Márciusban új koreográfiával jön a balett és az évad szuperprodukciója, a Hegedűs a háztetőn

Nemcsak a februári előadások telt házasok, de már a két márciusi bemutatóra is alig lehet jegyet váltani.

Március 10-én, a Kisszínházban mutatják be az évad első balettpremierjét, a Tűz című táncjátékot, amelyre hétfőn délután még két jegyet kínáltak.

A három részből álló est koreográfiáit már hetek óta próbája a Szegedi Kortárs Balett társulata a Pick Arénában.

Az est első részben Enrico Morelli Ravel Bolerójára komponált koreográfiáját láthatja majd a közönség, az olasz táncművésznek ez már az ötödik szegedi munkája lesz.

Bizet Carmenjából Juronics Tamás Czár Gergellyel közösen koreografál egy ötven perces szvitet. A harmadik részben pedig egy ugyancsak Juronics koreográfiát, a Bernarda Alba házát láthatják a szegediek. Az est a Tűz címet kapta.

Máris közel telt házas a másik márciusi bemutató is. A nagyszínház idei legnagyobb szabású produkcióját, a Hegedűs a háztetőn című musicalt Barnák László állítja színpadra. A tejesember, Tevje és családja történetét harmadik hete próbálja a társulat közel ötven tagja ideiglenes helyén, a Pick Szabadidőközpontban.

Móricz Zsigmond színművel zárják a meghosszabbított évadot

Az évad végéig még egy opera, egy táncdráma és két színmű bemutatója várat magára.

Április 14-én, a nagyszínház ad otthont az évad utolsó operabemutatójának, Giuseppe Verdi A kalóz című művének. Eredetileg egy másik Verdi darab, a Falstaff szerepelt a műsorban, amit nem sokkal a meghirdetést követően módosítottak.

Verdi kevéssé ismert operáját Magyarországon először 2013-ban a Nemzeti Filharmonikusok és a Művészetek Palotája közös produkciójában, koncertszerű előadásban mutattak be. Szegeden most Göttinger Pál állítja színpadra.

Április 28-án ugyancsak a nagyszínházban lesz látható a Szegedi Kortárs Balett idei második bemutatója, a Lear című táncdráma. Juronics Tamás új koreográfiáját Shakespeare tragédiája ihlette.

Az évad még hátralévő részében két prózai előadást láthat a közönség.

Az első Ken Kesey – Dale Wasserman Kakukkfészek című színműve sokak számára lehet ismerős, hiszen Száll a kakukk fészkére címmel 1977-ben Miloš Forman filmet is készített belőle. McMurphy világhírű történetét Szegeden Vidovszky György állítja színpadra.

Az évadot Móricz Zsigmond Rokonok című színműve zárja, amelyet Szikszai Rémusz rendez.