100, 150, 200, 250 – JUBILEUMI SOROZAT AZ ORLAI PRODUKCIÓNÁL

Hat produkciónk ért és ér fontos mérföldkövekhez 2023 elején: a Bocs, félrement! a 100., A szív hídjai, a Párterápia és a Valódi hamisítvány a 150., A csemegepultos naplója a 200., A kellékes a 250. előadását ünnepli.

A független színházak helyzete a jelenlegi kulturális, politikai, társadalmi közegben egyre nehezebb.

Magánszínházként folyamatosan küzdünk a létünkért. Bennünket a tao és a taokompenzáció megszűnése, a Covid és utóhatásai, a rezsi- és egyéb költségek emelkedése jelentős mértékben érint, ezért bír számunkra különös jelentőséggel bír, ha jelentős kerek előadásszámokat érnek meg az előadások.

Ebben az évadban több „történelmi pillanathoz” értünk. Erre szeretnénk felhívni nézőink, a szakma képviselői és a kulturális döntéshozók figyelmét. A kultúra, így a színház sem sajátítható ki, és a nehezedő körülmények mellett is fontos, hogy születhessenek újra és újra koprodukciók állami és/vagy önkormányzati fenntartású színházakkal.

Magánszínházként nem csupán öröm, de megtiszteltetés, hogy a nézők kitartanak mellettünk, igazolva, hogy van igény a magas színvonalú, igényes szórakoztató előadásokra.

Erre utal a Voltunk, vagyunk, leszünk. Együtt, Önökkel. üzenettel készült szpot is, amelyet három hónap alatt közel hatvanezren néztek meg YouTube-csatornánkon.

Igen büszkék vagyunk arra, hogy előadásaink ilyen komoly előadásszámot érnek meg, és ezért mérhetetlenül hálásak vagyunk nézőinknek.

2016. július 8-án Szentendrén, a Városháza udvarán mutattuk be a Párterápiát Znamenák István rendezésében, Balla Eszter, Debreczeny Csaba és Mészáros Máté közreműködésével. Daniel Glattauer darabja január 31-én érkezett 150. előadásához. Az előadás a Vidor Fesztiválon elnyerte a legjobb kamaraszínpadi előadás Pierrot-díját, Mészáros Mátét pedig a legjobb férfi epizódalakítás Brighella-díjával ismerték el.

A kellékes az idei évadtól a Belvárosi Színházban folytatja páratlan szériáját. Eberhard Strul Parti Nagy Lajos által magyarított, Kern András által pazarul játszott kellékes-revüje február 8-án ért 250. előadásához.

A szív hídjai bemutatója 2013. június 29-én volt az Óbudai Társaskör kertjében Novák Eszter rendezésében, akinek fontos volt, hogy hosszú idő után újra Udvaros Dorottyával és László Zsolttal dolgozhatott. „Nem felfogható ez a szám” – fogalmazott Udvaros Dorottya a február 10-én játszott 150. előadás kapcsán, László Zsolt pedig hozzátette, egy színész kevésszer éli meg a pályán, hogy ilyen magas előadásszámot be tud érni egy produkció, de két-három év után érezték, hogy A szív hídjaiban ez a lehetőség benne van

Az ünneplés nem marad abba: márciusban két produkciónk is mérföldkőhöz érkezik.

2014. július 10. óta látható A csemegepultos naplója, Ötvös András kivételesen virtuóz játékával március 8-án a Jurányi Házban elevenednek meg 200. alkalommal a kolbászok a májasok és a kolozsvárik. A színművész a tatabányai MOST FESZT -en a legjobb alakítás díját nyerte el.

Gerlóczy Márton azonos című regényének színrevitele volt Göttinger Pál első munkája (ez tévedés, valójában a Gyógyír északi szélre volt az. - a szerk.) az Orlai Produkciónál, aki azóta rendszeresen visszatérő vendég. A csemegepultos naplója alkotócsapatát a regényt adaptáló Lőkös Ildikó, illetve a tárgyanimációért felelő Schneider Jankó bábszínész-bábrendező színesítette.

Március 19-én látható 100. alkalommal a Belvárosi Színházban a Bocs, félrement!, a nagy lebukás szimfóniája, amelyet e-mailekben, telefonokon és csevegőprogramokon ad elő Schruff Milán, Kovács Patrícia, Járó Zsuzsa, Mészáros Máté és Péter Kata.

A jeles vígjátékszerző páros, Billy van Zandt és Jane Milmore komédiája az off-Broadwayről érkezett a Belvárosi Színházba, ahol 2016. november 16-i bemutatója óta folyamatosan nevetetti a közönséget nem csupán élőben, de online is. Az előadás képernyőre adaptált változatát látta Billy van Zandt is, aki kizárólag szuperlatívuszokban beszélt a színészi játékról és a tempóérzékről.

Április 6-án a Valódi hamisítvány érkezik a 150. előadáshoz. Hernádi Judit és Kern András összeszokott párosának néhány nappal később, április 16-án azonban újabb premierje lesz. A Kalamazoo rendezőjét, a marosvásárhelyi Sebestyén Abát jól ismerik a magyar nézők is, ám az Orlai Produkciónál ez alkalommal debütál.