$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

MINŐSÉGI ANTISZNOBIZMUS

A Szentendrei Teátrum új vezetője a népszínháztól az alternatív kezdeményezésekig minden minőségi produkcióra nyitott. A művészeti ágak közötti átjárást biztosító, izgalmas, új helyszíneket felfedező, országosan vonzó programok megvalósítására készül.

Mi szeretett volna lenni gyerekkorában?

Ez egy nagyon jó kérdés, mert édesapám színházban dolgozott, és édesanyám addig tiltott minket a színháztól, míg a bátyámból drámaíró, belőlem meg egy Magyarországon még sokaknak nehezen besorolható színházi ember lett. Egyébként művészi pályára készültem – koreográfus vagy színházi rendező szerettem volna lenni. Éveken keresztül néptáncoltam, mesterem Novák Ferenc volt, aki egy nap azt mondta, szerinte nekem a szervezési feladatokhoz annyira jó érzékem van, hogy akár nagyobb sikereket is elérhetek bennük, mint művészként.

Nehéz volt ezt elfogadni?

Azért nem, mert az volt a fantasztikus Tatában, hogy amikor valakinek ilyesfajta tanácsot adott, akkor egyből rendelt mellé feladatot is, amelynek elvégzése rendszerint sikerélményt hozott, vagyis igazolta a megérzéseit. És azt kell mondjam, hamar felismertem, hogy ebben a produceri világban legalább annyi kreativitásra és művészi hajlamra van szükség, mint az előadó- és alkotóművészetben.

Mikor találkozott először a színházzal?

Az egyik meghatározó gyerekkori élményem a Budapesti Gyermekszínház Óz, a csodák csodája előadása volt. Apukám itt volt műszaki vezető, többek közt ezért is láthattam legalább tizenötször a darabot. Az egyik jelenetben 15-20 gyereket hívtak fel a nézőtérről, hogy ők vonszolják ki a gyáva oroszlánt a pipacsmezőről, én pedig pár alkalom után már egészen pontosan tudtam, hová kell ülni, hogy jó eséllyel bekerüljek a csapatba.

Aztán a Bihari János Táncegyüttesben töltött éveimet is megemlíteném, mert a Novák-iskola a néptáncot nagyon erősen színházi nyelvként is használta. Ezt az új formanyelvet éppen az aktív táncos éveimben fedezte fel a színházi elit, így abba a szerencsés generációba tartozom, aki az István, a király előadás bemutatóján léphetett fel, külföldön pedig a Kőműves Kelemenben és a Passióban is táncolhattam.

De végül művészeti menedzser és kreatív producer lett. Hogyan lehet ezt a hivatást definiálni?

Egyszer egy interjúban azt a választ adtam, hogy én vagyok a „hivatásos néző”. Ez a kijelentés akkor elég nagy port kavart, de azóta is úgy gondolom, hogy a művészeti menedzser az, aki az előadás minden pillanatában jelen van – egészen a darab kiválasztásától, a színpadi látványvilág meghatározásán át, a büfé kínálatáig. Ott ülök a nézőtéren, és ebből az aspektusból keresem a megoldásokat, hogy miként lesz az élmény a néző számára vonzóbb, komfortosabb, ha pedig lehetséges, tökéletes. Másképpen szólva a művészi, a pénzügyi és a kommunikációs döntések komplex egységében hiszek. Erre egyébként kidolgoztam egy kurzust is, amit a közelmúltig tanítottam hat éven át a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, jelen pillanatban pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Mindez egy speciális látásmód, de ha megnézzük a nyugat-európai példákat, azt látjuk, hogy fesztiválok, színházak, operaházak igazgatói rendszerint nem művészek, sokkal inkább művészeti kérdésekben is kompetens menedzserek.

Mi motiválta a Szentendrei Teátrum ügyvezetői pályázatának a benyújtásában?

Sokan furcsállották, hogy pályáztam, mert korábban jóval nagyobb volumenű feladatok fűződtek a nevemhez. Én viszont úgy éreztem, hogy elég volt – bizonyítottam eleget a szakmában, most valami más karakterű, speciális, finom dologgal szeretnék foglalkozni. Nem mellesleg ezer szállal kötődöm a Dunakanyarhoz, egy éve Szigetmonostoron élek az immár téliesített nyaralónkban. Amikor tudomást szereztem a pályázatról, arra gondoltam, ez a sors keze, miért ne próbálhatnám meg a saját „Lőrinczy Gyuri–brand”-emet a Szentendrei Teátrum keretein belül is továbbvinni. Így legalább a Pásztor révvel járhatok dolgozni.

Mit takar ez a „Lőrinczy Gyuri-brand”?

Egyfajta antisznobizmust – nyitottságot mindenre, az operettől az alternatív színházig. Meggyőződésem, hogy bár a művészeti alkotásoknak törvényszerűen van egy nagyon erős ízlésbeli, szubjektív megítélése, de létezik egy objektív is, vagyis egy festményről, vagy egy táncprodukcióról akkor is meg lehet mondani, hogy minőségi-e, ha az neked történetesen nem tetszik, vagy nincs rád hatással. Én ezt a színvonalat próbálom képviselni. Bármilyen műfajban szívesen dolgozom, sőt, arra törekszem, hogy a nézőnek legyen lehetősége választani, de nem engedhetünk a minőségből. A nyitottság mellett pedig a kommunikációs szempontok erős érvényesítése, az őszinteség és az anyagi megbízhatóság, amelyek reményeim szerint jellemzik a munkámat. Azt hiszem, mindig tisztában vagyok azzal, hogy mennyit költhetek, és az álmaim nem szokták ellehetetleníteni a büdzsét.

Ha már itt tartunk, muszáj szólni arról is, hogy 2021-re a Teátrum költségvetése mindössze 20 millió forintnyi.

Igen, ez a működési- és a bérköltségünk, a szakmai programra pályázati forrást kell találnunk. Itt jegyzem meg, hogy a városvezetés véleményem szerint jól döntött, amikor a Teátrum vezetésére a kultúráért felelős minisztériummal közös pályázatot hirdetett, mert felmérte azt, hogy elsősorban a kormányzati oldalról lesz várható anyagi forrás. A pályámnak ebben a szakaszában számomra fontos megerősítés volt, hogy erre a feladatra mind a szakmai bizottság, mind a képviselő-testület jelentős többségű támogatását elnyertem, amit ezúton is köszönök.

Másrészt nem minden a pénz! A kis költségvetésből való értékteremtésre ott a szigetmonostori Piros Lábos Fesztivál példája, ami alapvetően a lakosok összefogására támaszkodva hív életre immár évről évre egy csodálatos, igényes, melegszívű rendezvényt.

De számítok a környéken élő művészek segítségére is, sőt, szeretném, ha megtalálnának engem, mert kíváncsi vagyok az ötleteikre, véleményükre. Fentieken túl pedig nagyon hiszek a koprodukciós rendszerben – vagyis nemcsak úgy lehet pénzt hozni, hogy pályázunk, hanem meg lehet keresni azokat, akiknek bár van forrása egy-egy programra, de ahhoz igényes helyszínt keresnek. Jelen pillanatban is zajlanak már ilyen jellegű egyeztetések.

Mindennek ellenére természetesen rengeteg pályázati forrást ismerek, és talán azt is tudom, hogyan kell sikeres pályázatot írni, ugyanakkor kizárólag a pénzért szakmai kompromisszumot még nem kötöttem, és most, 53 évesen ezt már nem is akarom elkezdeni…

Miben lesz más az ön Teátruma az elmúlt évek Teátrumához képest?

Remélem, hogy senkit sem keserítek el, de hosszútávon „a csak itt és csak most látható”- elv szerint szeretném tervezni az előadásokat, és nem szeretnék kihozni Budapesten játszott darabokat, mert annak nem sok értelmét látom.

Pedig eljutni esténként, munka után Budapestre, parkolás miatt idegeskedni és nem meginni egy pohár bort az előadás szünetében, elég nagy macera ahhoz, hogy értékelni tudjunk egy-egy helyben elérhető darabot.

Rendben, érzem, hogy ez már a szentendreiek hangja. Kössünk kompromisszumot és ne vessük el teljesen az ötletet: az őszi-téli színházi évadban a PMK színháztermébe lehet olyan előadásokat hozni, ami miatt az itt élőknek nem kell Budapestre utazniuk, de nyáron mindenképp szeretnék olyan előadásokat csinálni, amiért a művészetszerető, különlegességet kereső közönség, akár Budapestről, akár Kecskemétről felkerekedik, és Szentendrére jön. Az a célom, hogy Szentendre felkerüljön az ország kulturális térképére, ahogyan annak idején a Dundo Maroje premierje, vagy Cimarosa Titkos házasság című operájának bemutatója országos jelentőségű művészeti eseménynek számítottak, amiért muszáj volt ideutazni. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha egyedi, vonzó programokat kínálunk, izgalmas helyszíneken.

Például?

Amiben nagy fantáziát látok, és egyben a jelenkor nagyon erős elvárása is, hogy legyen átjárás a művészeti ágak között. Akár tetszik, akár nem, Szentendre elsősorban a képző- és iparművészetéről híres, így aztán olyan projektekben gondolkodom, amelyek összművészeti jellegüknél fogva egyediek – például műtermi felolvasóestek, kiállításhoz kötődő koncertek vagy műalkotásokhoz kapcsolódó performanszok. Másrészt a város mint helyszín is az egyediség lehetőségét hordozza magában, és olyan helyeket keresek, amelyek páratlan vizuális élményt és hangulatot tudnak teremteni. Az egyik ilyen például a MűvészetMalom lesz, ahol reményeim szerint nem csupán nyáron tudunk majd előadásokat tartani, hanem téli játszóhelyként egy 80-100 fős stúdiótermet is kialakítunk. Erről már megindult a közös gondolkodás Prosek Zoltánnal, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatójával.

Fentieken túl pedig fontos hangsúlyoznom, hogy alapvetően a vegyes profilú színházban hiszek, amelynek a kínálata a népszínháztól a zenés szórakoztató darabokon át elér az alternatív kezdeményezésekig is. Persze ennek az a hátránya, hogy nem lesz majd olyan ember, aki azt mondaná, hogy mindent szeret a Szentendrei Teátrumban, de reményeim szerint olyan sem, aki semmit.

Mire számíthatunk a közeljövőben? Mivel indul a Teátrum?

A konkrét tervekkel azért vagyok zavarban, mert egyrészt csak a következő hetekben dől majd el, hogy pályázati pénzekből mennyi lesz az, ami programokra fordítható, másrészt pedig a várt újranyitás sok mindent fel fog rúgni, és feltehetően az elmaradt produkciók pótlása és az új előadások megvalósítása számos logisztikai problémát vet majd fel.

Az biztos, hogy a júniust még kihagyjuk, legfeljebb a hónap végén tartunk egy nyitógálát, és igazából július-augusztusra tervezzük az indulást. Nem titok, hogy sok előadást örököltem Vasvári Csabától, aki egyébként nagyon jó kollégám, és civilben is baráti kapcsolatot ápolunk. Vagyis először a járvány miatt elmaradt előadásokat próbáljuk bepótolni.

Ami talán érdekesség, hogy a színházon kívül szeretném még a komolyzenét és az operát visszacsempészni – például Göttinger Pál rendező és Dinyés Dániel karmester Operabeavató című sorozatával, ami kicsit hasonlít a tévében is játszott Beugróra, tehát az énekesek helyben improvizálják a Carmen és a Don Giovanni legnépszerűbb részleteit, miközben a művekről is sok érdekességet megtudhatunk. Terveim szerint Szentendrén köszönthetjük majd a Cziffra György emlékév keretében a Cziffra Café produkciót is, amelyet Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és Tompos Kátya színésznő jegyeznek. A Surányban élő világhírű művészházaspárral, Mester Viktóriával és Molnár Leventével pedig Bartók: A kékszakállú herceg vára zongorás változatával készülünk a MűvészetMalom ódon falainak hét ajtajában. Az őszi szezon bemutató darabjára is megszületett a terv, ez pedig Karinthy Ferenc Dunakanyar című egyfelvonásosa, Szinetár Miklós rendezésében, Szinetár Dóra és Makranczi Zalán főszereplésével. A darab helyszínéül pedig a Szamos Cukrászda Klimt terme szolgál majd. A premier érdekessége, hogy közel ötven éve a Tanár úr rendezte a mű televíziós változatát, főszerepben Dóri édesanyjával, Hámori Ildikóval. Az már csak egy nagyon személyes szál, hogy gyerekkoromban még láthattam Cini bácsit Leányfalun a bátyáimmal együtt futballozni.

De van még számtalan ötletem, amelyek nemcsak a művészetről szólnak, hanem a szabadidő eltöltéséhez – biciklizés, kajakozás, lovaglás, kirándulás – kötődnek. Ilyen lesz az Írók fürdőgatyában, a Dívák a nyeregben és a Zenés túra apával.

Másképp gondol-e a helyiekre, amikor a közönség megszólításán dolgozik?

Alapvetően nem. A szentendreiek esetében is a minőséget látom kulcsnak, és ha azt tapasztalják, hogy jó dolgok zajlanak, akkor jönni fognak. És bár manapság sokat beszélünk a kommunikáció kapcsán például a közösségi média fontosságáról, én mégis azt gondolom, annál hatékonyabb hírverés nem létezik, ha az óvodai cipőcsere alatt az egyik anyuka azt mondja a másiknak, „Ezt látnotok kell!… Másrészt azokról, akik Szentendrét és környékét választják lakóhelyükül, egyfajta igényességet feltételezek, és én egyébként is ezt a fajta igényességet szeretném kiszolgálni.

Mi kell ahhoz, hogy négy-öt év múlva azt mondhassa, a Szentendrei Teátrumot sikerre vitte?

Sokan mondják azt, amikor nincs közönségük, hogy ez a néző vagy a kommunikációs stratégia hibája, vagy például azt, hogy ők szakmai, politikai üldöztetés áldozatai. Én ezekben nem hiszek. A mi munkánk eredménye tetszik vagy nem, abban mérhető, hogy megveszik-e a jegyeket az előadásokra.

Gálfi Sarolta

Lőrinczy György

Érettségi óta, harmincöt éve foglalkozik művészeti menedzsmenttel. Diplomáit a Pécsi Tudományegyetem művelődésszervezői szakán, illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem teatralógia szakán szerezte. Elmondása szerint családilag és zsigerileg is kötődik a Dunakanyarhoz: apai nagyapja a Klebelsberg vezette kultuszminisztérium főtanácsosa, dr. Lőrinczy Szabolcs Kisorosziban élt, s egyik kezdeményezője és létrehozója volt a szentendrei régi művésztelepnek. Anyai nagyszülei leányfalui lakosok voltak, így aztán a hétvégéket, szüneteket és az ünnepeket is a Dunakanyarban tölthette gyermek- és kamaszkorában. 1991 és 1995 között projektmenedzserként dolgozott a Szentendre Teátrumban. Eddigi munkái többek között az Operaházhoz, a Pentaton Művész- és Koncertügynökséghez, a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz, a Mesterségek Ünnepéhez, a Millenárishoz, a Budapesti Operettszínházhoz és a Nemzeti Kulturális Alaphoz kötik.Az interjú a Szentendre és Vidéke 2021/7. lapszámában, május 5-én jelent meg.
Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,244,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,33,bohémélet,63,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,17,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,4,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,39,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,65,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,74,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,370,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,604,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,224,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,60,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,69,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: MINŐSÉGI ANTISZNOBIZMUS
MINŐSÉGI ANTISZNOBIZMUS
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2021/05/minosegi-antisznobizmus.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2021/05/minosegi-antisznobizmus.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content