Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Törőcsik Mari összehozta egy estére Alföldi Róbertet és Vidnyánszky Attilát

Törőcsik Mari máig velünk él, kedden például összehozta a Nemzeti Színház korábbi és mostani igazgatóját is egy estére. A közönség több percig állva, némán tisztelgett a Nemzet Színésze előtt. „Hiányzik belőlünk a nagyvonalúság. A felülemelkedés képessége. Boldogító érzés, amikor ezzel mégiscsak találkozik az ember.” Törőcsik Mari mondatait nem véletlenül választotta a rendező, Bérczes László a keddi, a magyar dráma napján megrendezett „Senkié és mindenkié” – Törőcsik Mari-emlékest mottójává, hiszen a mai magyar színházi életből nagyon is hiányzik a nagyvonalúság és a felülemelkedés is. És igaza volt: tényleg boldogító érzés volt megtapasztalni, hogy ha máskor nem is, de egy ilyen megemlékezés erejéig képes ez a végletesen szétszakított szakma valamennyire közösen kiállni valamiért. Konkrétan Törőcsik Mariért. Újra. Legutóbb a 80. születésnapján volt így. Hiszen ő valóban senkié és mindenkié, nemigen sajátíthatja ki semelyik oldal, egész élete és művészete erről szólt. Az est Maár Gyul

A Bogáncsvirággal indul a szabadtéri szezon

Bérletpótló előadásokkal indul a szabadtéri színházi szezon Nyíregyházán. A Rózsakertben május 20–21–22-én 19.30-tól a Junior Prima díjas Göttinger Pál Bogáncsvirág című krimijét láthatja a Móricz Zsigmond Színház elsősorban bérletes közönsége, de korlátozott számban jegyek is válthatók a darabra. A kétrészes produkciót egy, a szabadtéri színpadon kialakított, 150 férőhelyes és fedett kamaranézőtéren mutatja be Fodor Boglárka, Tóth Károly, Illyés Ákos, Pregitzer Fruzsina, István István és Tar Dániel.

A történet főhőse Fiona, aki nem gyerek már, de eddig halogatta a felnőtté válást, ám elveszíti a szüleit egy balesetben. Az apja holmijai között különös iratokra bukkan – kiderül, hogy birtokokat örökölt a világ végén. Nekiindul hát, hogy felfedezze magának a helyet, amelyről azelőtt sosem beszéltek neki. Lassacskán világossá válik számára, hogy egész eddigi életében hazudtak neki, a megbolygatott múlt pedig felkavarodik, és hamarosan az életét fenyegeti.