A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kőszegen tartotta éves közgyűlését

Ölbei Lívia

Bár a klasszikus nyári várszínházi szezonnyitó még hátravan, már működik a Kőszegi Várszínház, amely a 40. szabadtéri évadra készül. Kapcsolatépítés, gyors reagálás, minőség és sokszínűség.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége – amelynek elnöki posztját 2017 óta, már a második hároméves ciklusban Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója tölti be – ezúttal Kőszegen tartotta meg éves közgyűlését. – A 12 tagszervezet közül 11 képviseltette magát az eseményen – mondta Pócza Zoltán, hangsúlyozva: a szabadtéri színházak vezetői mindannyian rendelkeznek oltottsági igazolvánnyal, példát mutatva a közönségnek. A szövetség nemcsak közös sajtótájékoztatóval, hanem kiadvánnyal, új honlappal, logóval és arculattal is készül – a kormány 25 milliós, marketingre fordítható támogatásnak köszönhetően.

Közben minden csinnadratta nélkül újraindult az élet a várszínházban: a hétvégén a Déryné-program révén érkezett előadás, ezekben a napokban pedig a szombathelyi Mesebolt Bábszínház pótolja a pandémia okán tavaly elmaradt bérletes vendégjátékokat. Június 7-én pedig megtartják a legújabb meseboltos- várszínházi koprodukció, A fabatkák kertje kőszegi premierjét.

És bár a teljes nyári évadot még nem hirdették meg, azt már beírhatjuk a naptárba, hogy az újabb Göttinger Pál-darab, a Manőver kőszegi ősbemutatója július elsején esedékes a várudvaron. Ez most egy „képzeletbeli skandináv vígjáték” (prózában), de a tavaly elkészült, a járvány miatt ki nem játszhatott „képzeletbeli ír vígjáték” (zenés), Az Öreghíd alatt is műsoron lesz; vagyis az idén két kőszegi nagybemutatónak örülhet – az oltási igazolványt felmutató, de a várszínházban már nem maszkköteles – közönség. Ismét várható Gergye Krisztián-bemutató, és máris vannak a programban figyelemre méltó vendégelőadások. Mertz Tibor és Bezerédi Zoltán például két imádnivaló idős norvég nénit játszik.

Mindehhez a Művészeti Fesztiválok Szövetsége a Filharmónia Magyarország támogatása révén egy-egy komolyzenei koncerttel készül megnyitni a szabadtéri szezont. A Kőszegi Várszínházban a Savaria Szimfonikus Zenekar játszik június 5-én, Vajda Gergely vezényletével. A műsor Erkel Ünnepi nyitányával indul: ez a zene a színházat, a közönséget, a negyvenedik kőszegi évadot is ünnepli.