Légrádi Gergely: Fekete-fehér



Stefan Zweig Sakknovella c. kisregénye alapján.

Egy hajóút – hosszú utazás. Van idő mesélni, van idő játszani. Úgy tűnik, barátaink – a Mesélő, Dr. B., Czentovic a sakkvilágbajnok, és persze a skót bányamérnök, McConnor – pont ezt teszik.

Egy hotelszoba – akár egy börtön cellája. Van idő mesélni, van idő játszani. A magányos fogoly megpróbálja minden áron ép elmével túlélni az új hatalom pusztító elnyomását. A végeláthatatlan kihallgatásokat. Hogyan segíthet mindebben a sakk? Hol kezdődik a játékszenvedély és hol válik őrületté? Csak úgy sorjáznak a játszmák, amelyeket le kell játszani, úgy önmagával, mint a másik színnel és a hatalommal.

Tessék beszállni. A hajó hamarosan kifut. Ahogy a gondolkodási idő, amely a következő lépés megtételére rendelkezésre áll. Szóval? Beszáll? Leül? És lép végre-valahára?

Stefan Zweig Sakknovella c. kisregényéből Légrádi Gergely (Nélküled, Nélkülem, Napfénytető) írt színpadi változatot, amelyet Göttinger Pál (Telefondoktor, Momentán, Operabeavató, Susotázs) ad elő Ujj Mészáros Károly (Liza, a rókatündér, X - a rendszerből törölve, Alvilág) rendezésében.


***

Játssza: GÖTTINGER PÁL
Rendezte: UJJ MÉSZÁROS KÁROLY

Látvány: Fekete Anna
A rendező munkatársa: Kovács Henrietta
Hang: Balázs Krisztián


Képek: fotográczia