Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Törőcsik Mari összehozta egy estére Alföldi Róbertet és Vidnyánszky Attilát

Törőcsik Mari máig velünk él, kedden például összehozta a Nemzeti Színház korábbi és mostani igazgatóját is egy estére. A közönség több percig állva, némán tisztelgett a Nemzet Színésze előtt. „Hiányzik belőlünk a nagyvonalúság. A felülemelkedés képessége. Boldogító érzés, amikor ezzel mégiscsak találkozik az ember.” Törőcsik Mari mondatait nem véletlenül választotta a rendező, Bérczes László a keddi, a magyar dráma napján megrendezett „Senkié és mindenkié” – Törőcsik Mari-emlékest mottójává, hiszen a mai magyar színházi életből nagyon is hiányzik a nagyvonalúság és a felülemelkedés is. És igaza volt: tényleg boldogító érzés volt megtapasztalni, hogy ha máskor nem is, de egy ilyen megemlékezés erejéig képes ez a végletesen szétszakított szakma valamennyire közösen kiállni valamiért. Konkrétan Törőcsik Mariért. Újra. Legutóbb a 80. születésnapján volt így. Hiszen ő valóban senkié és mindenkié, nemigen sajátíthatja ki semelyik oldal, egész élete és művészete erről szólt. Az est Maár Gyul

REKORDOT DÖNTÖTT A FESZ SEGÉLYALAP FÜGGETLENEKÉRT INDÍTOTT ÉV ELEJI ÖSSZEFOGÁSA

A februárra meghosszabbított kényszerszünet a negyedik hónapot veszi el a színházaktól, ezért egy önszerveződő akcióval próbálja áthidalni a következő hónapok bizonytalanságát a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ).

Példaértékű szakmai és lakossági összefogásnak köszönhetően a Segélyalap tavaszig több száz független színházban dolgozó kollégának segíthet, akiknek a november óta elmaradt előadások miatt kiesett több havi bevétele. A januári akciónak köszönhetően újabb célt tűztek ki, hogy hosszabb távon fenntartsák az állami segítségnyújtást pótló támogatói tevékenységüket.

19 nagykövet és FESZ csapatának több heti munkája hirdette az egész országban, hogy szükség van az összefogásra a független színházi dolgozókért.

Az átmeneti segélynek köszönhetően velünk maradjanak a szakképzett munkatársak és teljes értékű legyen az újbóli találkozás! – mondta Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Produkciós Ház vezetője a kampányt záró egyik üzenetében. Számos váratlan helyről érkezett támogatás és egyedi felajánlások követték egymást nap mint nap.

Az adománygyűjtés a szervezők számára is tartogatott meglepetéseket: több mint 8 millió forinttal bővítették a FESZ nagykövetei a Segélyalap támogatási keretét, és csak pár nappal később tudták meg, hogy a kampány rekordot döntött Magyarország legnagyobb adománygyűjtő platformján is – az adjukössze.hu fennállása óta a FESZ nagykövetei gyűjtötték a legtöbbet közösségi adománygyűjtő kampánnyal.

A Segélyalap kuratóriuma a rendelkezésre álló keretből 3.500.000 Ft-ot oszt szét február elején, és a januári közösségi gyűjtésnek a következő két hónapban is tudnak támogatást nyújtani – terveik szerint legalább addig, amíg a zárlat tart. A válság függetlenekre gyakorolt hatását enyhíti, de az állami szerepvállalást nem pótolja a Segélyalap.

Gáspár Anna a független színházi alkotócsoportok és projektek működésének hátterét biztosító Manna Produkció képviselője, nagykövet és az adománygyűjtés egyik szervezője a bezárás óta többször hangsúlyozta, hogy nem tudják gyakorolni a szakmájukat, amíg ez a tilalom él. A Segélyalap továbbra nyitva áll azok számára, akik máshonnan nem kapnak, illetve nem kaphatnak támogatást.

A független területen tevékenykedő előadóművészek és alkotók mellett segítenek a háttérszakmák dolgozóinak, akik nélkül nincs színház: technikusoknak, kellékeseknek, díszítőknek, öltöztetőknek, dramaturgoknak, és minden színházi szakmában dolgozónak.


A válság ráébresztette a szakmai közösséget arra, hogy a területen dolgozók egzisztenciálisan kiszolgáltatottak A FESZ ezért azt tervezi, hogy a Segélyalapot a járványhelyzet után is fenntartja a független területen dolgozók rendkívüli helyzetekre szóló támogatása érdekében.

Miközben új stratégiát dolgoznak ki, több együttműködő partner is felajánlotta a segítségét.

Rihay-Kovács Zita elmondta, hogy az Örkény Színház március 27-én, a színházi világnapon streamelt Színészbüfé/Büfészínész 2. c. előadása jegybevételének felével támogatja a Segélyalap működését, Szemere Katalin a Presszó február 3-i adása bevételének felét ajánlotta fel, a Tandem Színház pedig az új online csapatépítő programjába építi bele a Segélyalap támogatását.