Ukrán nénik, cirkusz, Háry János és világpremier – pár nap, és kezdődik a 12. Ördögkatlan Fesztivál

Népi hagyományok, kortárs irodalom és új magyar filmek: a díszvendégek

A 12. Ördögkatlan díszvendégei: a Hagyományok Háza, a Jelenkor Kiadó és Reisz Gábor filmrendező.

A Hagyományok Háza sokszínű programjai Villánykövesd pincesorait fogják benépesíteni. A kézműves tárgyak kiállításai és a mesterségbemutatók mellett lesz népi ének-tanítás, minden délután és este kicsiknek és nagyoknak is táncház és mesemondás, és olyan fellépők várják a közönséget, mint Berecz András, Szalóki Ági, a vajdasági Fokos zenekar vagy a csallóközi Csavar Színház.

A Jelenkor Kiadó szerzőivel - Boldizsár Ildikóval, Tompa Andreával, Simon Mártonnal, Peer Krisztiánnal, Szabó Imola Júliával, Babiczky Tiborral és Keresztesi Józseffel - a Vylyan Teraszon találkozhatnak a kortárs irodalom iránt érdeklődők. A beszélgetések mellett koncertek, felolvasószínházi előadások, kiállítások, hűs borok és gyönyörű kilátás várja a fesztiválozókat.

Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmjét nem lehet elégszer megnézni, de a Katlanban nem csak a generációs kultfilmmé vált első nagyjátékfilm, de a Nekem Budapest című, osztálytársakkal készített egyetemi skeccsfilm, és a második nagyjátékfilm, a Rossz versek is látható majd, mindezek mellett fellép a VAN filmzenekar, a rendezővel pedig Veiszer Alinda beszélget.

Családi programok

Mint minden évben, idén is 0-99 éves korig mindenkinek szólnak a programok. De tényleg! A kicsik számos bábszínházi előadás mellett elmókolhatnak a Pécsi Pagony és a Pécsi Bölcsész Udvar gyerekprogramjain, vagy kipróbálhatják a kosaras körhintát és a kézi őrlőmalmot a Fabatka népi játszótér térjátékain, de akár cirkuszi műhelyfoglalkozásokon is részt vehetnek a Fővárosi Nagycirkusz jóvoltából, aztán pöröghetnek-foroghatnak, dalolászhatnak többek között a 15 éves Szalóki Ági gyerekzenekar vagy Halász Judit koncertjein.

Először lép az Ördögkatlan színpadára Dés László és Tóth Vera, akik közösen adnak koncertet Villánykövesden, Kulka János, aki a Fidelio teremben látható a Dollár Papa Gyermekei Trafóban bemutatott Árvácska című előadásában, valamint Koltai Róbert is a Batang felé című előadással. Mautner Zsófisegédséfje Mucsi Zoltán lesz egy közös főzőcskézésben.

De Kapa mellett sok-sok régi Katlanlakót is felfedezhetünk a programban: nem maradhat ki Pepe, a Kiscsillag, a Quimby, a 30y, Háy János új irodalomtörténetét mutatja be, Göttinger Pál a kisharsányi Kovács Udvarház kapitánya, Dinyés Dániel felel a beremendi nagykoncertért, ezúttal Kodály Háryját hallhatjuk, melynek mesélője a nagyszerű Fodor Tamás.

Zöldkatlan

A fesztivál szervezői a környezettudatosságra is szeretnék felhívni a Katlanozók figyelmét - nemcsak környezetkímélő tippekkel, de programokkal is. Többek között a Dráva árterében tett sétával, egy előadással, kvízekkel, játékokkal vár mindenkit a WWF Magyarország. Nagyharsányban letáborozik a ZöFi - Zöld Fiatalok, egy kreatív fiatalokból álló alkotóközösség, mely progresszív szemléletet képvisel a zöld szervezetek közösségén belül. Mellettük megjelenik a Fridays For Future Magyarország, és a Belzebub Projekt is - utóbbi hulladékból fog ördögfigurát építeni a fesztiválozókkal együtt.