Több mint 500 programmal készül a magyar fesztivál

Július végén kezdődik az Ördögkatlan fesztivál. Az ötnapos összművészeti eseményen 500-nál is több program várja az érdeklődőket Baranya megye négy településén, Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

Idén az ötnapos Ördögkatlan fesztiválon több mint 500 programmal várják az érdeklődőket Baranya megye négy településén: Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden. Az idei fesztivál július 30-tól augusztus 3-ig tart, és ez lesz a sorban a tizenkettedik rendezvény. Az idei Ördögkatlan díszvendége Reisz Gábor filmrendező, a Jelenkor Kiadó, valamint a Hagyományok Háza, de megemlékeznek a fesztivál indulásában fontos szerepet játszó Cseh Tamás halálának tizedik évfordulójáról is. 

Göttinger Pál szervező az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában elmondta, hogy a fesztivál díszvendégeként a Jelenkor Kiadó a szerzőit felvonultató beszélgetésekkel, felolvasószínházzal várja az érdeklődőket. Az irodalmi programok mellett workshopok, képzőművészeti, zeneművészeti és színházi események is helyet kaptak a programban. Azt is mondta, hogyaz összművészeti fesztiválnak a személyesség, a kötetlenség a fő vonzereje.Beszámolójából kiderült, hogy a Hagyományok Házának saját helyszíne lesz, ahol a táncház és a mesemondás mellett közös énektanulás, kiállítások, hangszeres szólisták és együttesek is várják az érdeklődőket. A Hagyományok Háza programjai jelentős részének a Villánykövesd főterén, a Teleki Ligetben álló színpad ad otthont. Itt lép fel többek között Szalóki Ági, Berecz András, Dés László, Halász Judit és a Budapest Klezmer Band.

Hamvas Béla Karnevál című művéből a k2 Színház készít előadást, fellép a Sztalker Csoport, Kodály Zoltán Háry János című daljátéka pedig a Szolnoki Szimfonikusok Zenekar és a Nemzeti Énekkar fellépésével, Dinyés Dániel vezényletével szabadtéren hallható. Kovács Gerzson Péter koreográfus Pina Bausch Szegfűk című darabjának egyik jelenetét, az Évszakok vándorlását dolgozza fel a közönség közreműködésével.

A Jelenkor Kiadó fő feladatának a kortárs magyar irodalom sokszínűségének bemutatását tartja. A fesztiválra verseket visz Babiczky Tibor, Keresztesi József, Simon Márton és Szabó Imola Julianna; Boldizsár Ildikó meseterápiát tart; Tompa Andrea Omerta című regényéből pedig a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészei mutatnak be felolvasószínházi előadást. Reisz Gábor filmrendező a fesztiválon fellép a VAN filmzenekarral, beszélgetésen vesz részt és három filmjét (Nekem Budapest, VAN valami., Rossz versek) is bemutatják.