Nyáresti Csoportterápia Kőszegen

Ölbei Lívia

Hiába, a nyárhoz hozzátartozik a zenés könnyedség: a Kőszegi Várszínház ezúttal „mjúzikelkámedit” választott, a jövő héten indul a nyári széria. Benéztünk egy Csoportterápia-próbára.

Kőszeg maga fölér egy kiadós terápiával. A Jurisics-várnál kezdődik a zsilipelés: amint belépünk a külső várudvarra, már érezzük, hogy könnyebben lélegzünk.

Köszönünk egyet Jurisics Miklósnak, a vár egykori hős kapitányának, és a második lépésnél biztos, hogy fölbukkan a mai kapitány: Pócza Zoltán, a várszínház és művelődési központ igazgatója.

A gondosan összeválogatott vendégjátékok sorában vannak koprodukciós bemutatók – ilyen volt a Mesebolttal színre vitt A boldog herceg, amelyet a héten két estén tűzött műsorára a várszínház a lovagteremben –; és van a saját nagyszínpadi premier, amelyet most július 11-étől összesen nyolc estén át láthat a közönség.

Tavaly némi profilváltáson esett át a saját széria tekintetében a várszínház. A nézőt szó szerint megszólító Hajmeresztő a „kicsi, de erős” nyári társulattal másféle játékosságot hozott, mint amilyet korábban megszoktunk.

Az idén is a „kicsi, de erős” szellemében verbuválódott a társulat, benne korábbi ismerősök – Szilágyi Csenge, Némedi Árpád, Rózsa Krisztián –; vagy a múlt évi előadásban megjegyzett színészek, mint Grisnik Petra és Göttinger Pál. Illetve Göttinger Pál tavaly rendezőként debütált a várszínházban, miközben például játékmesterként is színre lépett. Az idén színészi feladatot vállalt.

Most találkozhatunk először Kőszegen Trokán Annával. Éppen ő robban be a csoportterápiára, amikor benézünk a lendületes, célratörő próbára. Szerepe szerint sokféle önértékelési gondja van (el se hinnénk).

Például mindjárt a neve, mert hogyan lehet valakit Jettinek hívni? (Jetti szerint túlságosan hasonlít a jetire, ami borzalom, ugye?) Bolba Tamás, Szente Vajk és Galambos Attila Csoportterápiája a Madách Színház pályázatának díjnyertes darabja, Kőszegen Mészáros Tibor rendezésében.

Tényleg minden mindennel összefügg: ő meg anno Lukáts Andor és Jordán Tamás osztályában végzett a színművészetin, ez az osztály is vendégeskedett egyszer a szombathelyi Művészetek Házában, nyári előadás lett a vége.