Tóth Barnabásé lett a legjobb rövidfilm a Vukovári Filmfesztiválon

Tóth Barnabás rendezése, a Susotázs kapta a legjobb rövidfilmnek járó díjat a 13. Vukovári Filmfesztiválon. Ez már a sokadik elismerés a sorban: a produkciót díjazták korábban Innsbruckban, Manchesterben, Manhattanben és Rhode Islanden is. A filmet jelölték továbbá tavaly a Berlini Filmfesztiválon. A négynapos vukovári esemény egyébként vasárnap este a Goda Krisztina-féle BUÉK vetítésével zárult.

A legjobb dokumentumfilm Petko Gyulchevtől lett a Karin and the Jail Team, míg a legjobb játékfilm a német System Crasher. Az idei Berlinale egyik megosztó alkotása egy kilenc éves kislányról szól, aki olyan lelki hullámvasutat jár be, amit rajta kívül más követni sem igen tud. A filmet Nora Fingscheidt rendezte, a díjat pedig Peter Hartwig producer vette át a vukovári filmfesztiválon. A rendezvényen összesen hat díjat adtak át.

A Susotázs, hasonlóan Tóth Barnabás több korábbi munkájához, a megértés nehézségeit, a közös nyelv hiányának problémáját járja körül. Erről szóltak az olyan csattanós rövidfilmek, mint a Vonaton és az Autogram, de megjelent ez a Rózsaszín sajt című játékfilmben is. Érdekesség, hogy a Susotázs miatt szintén több fesztiválon jelölt és díjazott Göttinger Pál már a Van egy határban is tolmácsot alakított. De ahogy a Vonaton esetében, úgy ebben a két műben is azt láthattuk: hiába a többlettudás, a kommunikáció elvi lehetősége, a valóságban valami mégis mindig közbeszól. Talán, hogy leginkább kinyilatkoztatni, magunkat megértetni szeretnénk, és nem párbeszédet folytatni?

A Susotázs a hazai fesztiválokon túl látható volt mozis forgalmazásban is, méghozzá a Gaspar Noé rendezte Eksztázis kísérőfilmjeként.

Az elmúlt években elsősorban rövidfilmeket készítő Tóth Barnabás legközelebb tévéfilmmel érkezik. Az Akik maradtak poszt-világháborús sztori, ugyanabban az évben játszódik, mint a Van egy határ. Bemutatása idén nyárra várható. Év elején interjúztunk a rendezővel, aki az Akik maradtakról elmondta: „A Férfiidők lányregénye című könyvből készült, és sokkal érzelmesebb, melegebb, emberibb történet lesz. Abból a szempontból rám jellemző, hogy inkább szív-, mint agyfilm.”