Horváth Illés lett a Móricz Zsigmond Színház művészeti vezetője

Először a Don Carlos című dráma címszereplőjeként debütált a Móricz Zsigmond Színházban, majd a Macbeth rendezőjeként érdemelte ki a nézők figyelmét Horváth Illés, aki június elsejétől teátrumunk művészeti vezetője.

– Néhány hónapja dolgozom művészeti tanácsadóként – nyilatkozta lapunknak. – Kirják Róbert ügyvezető igazgató egyre több feladatot bízott rám, különösen azután, hogy Göttinger Pál főrendező jelezte, hátrébb szeretne lépni a napi ügyektől – így tulajdonképpen helyet cseréltünk: õ lett a tanácsadó, én a művészeti vezető. Ekkor kezdtem tőle átvenni bizonyos feladatokat. Művészeti vezetőként az igazgatóval és a művészeti tanácsadókkal együttműködve az én dolgom lesz a színház művészeti életének szervezése; az előttünk álló évadokban bemutatandó színdarabok, rendezők, vendégművészek kiválasztása és felkérése, valamint segíteni a művek színpadra állítását, figyelemmel kísérni a próbákat, közreműködni az esetleg adódó problémák megoldásában, összehangolni a különböző munkakörökben dolgozók munkáját. A most következő évad terveinek java már összeállt, mire elkezdtem ebben a minőségben tevékenykedni, így aztán inkább a rákövetkezőben érhetők majd tetten az elképzeléseim, amit a művészeti tanácsadók véleményével összhangban valósítunk meg. A legtöbb figyelmet most arra fordítottam, hogy minél több tehetséges, fiatal pályakezdő színésznek tudjunk lehetőséget biztosítani. Több mint tízen mutatkoznak majd be különböző előadásainkban.

Szente Vajk ősbemutatót rendez

Ezután a teljesség igénye nélkül beszélt a 2019-2020-as évad előadásairól is. Különleges, izgalmas, sok rizikós feladatot vállaló színházi év elé néznek. Szente Vajk rendez egy ősbemutatót a 9-tõl 5-ig című musicalből, ami napjainkban a legsikeresebb előadás a West Enden. Sok előadást játszanak majd gyerekeknek. A Piroska és a farkast a fiatal Szilágyi Bálint rendezi, aki korszerű, sajátos színházi nyelvezetet alakított ki. Valcz Péter a MÛvész Stúdióban készít kisgyermekek számára előadást saját írásából, Állati színjáték címen. A mű nagyon aktuális kérdéskört érint: a mai kisgyermekeknek miért fontos az offline kultúra: a színház, a könyv, ezek hogyan vegyék fel a versenyt a kicsik életében egyre nagyobb teret hódító in­ter­nettel, technokrata világunkkal, az egyre durvább hatásokkal. Kiegészítő programokat is szerveznek majd a szülők számára szakpszichológus bevonásával. Így a színház kicsit túl is lép saját feladatkörén, s igazi társadalmi kommunikációs térré változik, amit nem sok színház vállal. Az ország legnagyobb rendezői közé tartozik Mohácsi János, aki a nagysikerű Illatszertár után ismét Nyíregyházán dolgozik.

Szeptembertől a kőszínházban

A Delila című vígjáték a Rózsakert Szabadtéri Színpadon való bemutatkozása után szeptembertől a kőszínházban is látható lesz. Molnár Ferenc rendkívül szórakoztatóan ír, miközben nagyon komoly témákat érint. A Mesél a bécsi erdőt Fehér Balázs Benő rendezi Ödön von Horváth művéből. Illés reményei szerint magas művészi színvonalú előadás születik. A Kamarában látható majd a Várj, míg sötét lesz című, kifejezetten izgalmas krimi, amelynek rendezője, Mészáros Tibor egy remek humorú, nagyszerű ember, aki minden bizonnyal nagyon sikeres előadást hoz létre. Mint Illés elmondta, mielőtt megkapta ezt a megbízatást, már öt rendezői felkérést kapott határon inneni és túli színházaktól. Így talán nem lesz mindig egyszerű megoldani ezek összehangolását itteni feladataival, de igyekszik a legjobb tudása szerint, nagy erőbedobással teljesíteni vállalásait, amelyekhez nagyon nagy kedvet érez.