Shakespeare400+ Fesztivált rendez az Opera

A 17 különféle Shakespeare-adaptáció között több bemutatót tűznek műsorra a Magyar Állami Operaház május 18. és június 2. között megvalósuló Shakespeare400+ Fesztiválján, amelynek sztárvendége a világhírű bariton, Bryn Terfel lesz.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az angol szerző halálának 400. évfordulója alkalmából megszervezett Shakespeare400+ az Operaház tematikus Májusünnep-sorozatának 2016-os programfüzére.

A főigazgató elmondta: a Shakespeare-i vonatkozású repertoárdarabok - A makrancos Kata című balett, a Falstaff, a Macbeth, az Otello című operák és a West Side Story című musical - kitűzése mellett négy bemutatót tartanak: A vihar, a Sly, A windsori víg nők és a Szentivánéji álom című művet láthatja a közönség.

Mint mondta, a négy különleges premier mellett 12 további, gyakrabban játszott művet is műsorra tűznek, amelyek egy csokorba szedve azonban ritkán láthatók. A Rómeó és Júlia című darab esetében például Bellini, Gounod és Bernstein változata is elhangzik, de A szentivánéji álom és A windsori víg nők című műből is két-két feldolgozást látható.

A fesztivál alkalmat ad az adaptációk összehasonlítására és arra, hogy a zene és a balett világából a közönség olyan körképet kapjon, amely Shakespeare művészetére épült - mondta.

Kiemelt est is lesz

A fesztivál kiemelt programjainak sorában egy szólóest is szerepel: június 2-án Bryn Terfel énekel az Opera színpadán. A budapesti áriaesten - a fesztivál szellemiségéhez igazodva - műsora első felében Verdi Otellójából, a Macbethből és a Falstaffból is előad egy-egy áriát. Az esten fellép Sáfár Orsolya és László Boldizsár is.

Magyarországon először látható a kortárs szerző, Thomas Ades A vihar című műve. A május 21-i budapesti bemutatón Prospero szerepében Franco Pomponi, Arielként Laure Meloy áll színpadra. A produkció dirigense Halász Péter, a művet a nemzetközileg is elismert német zenész és rendező, Ludger Engels állítja színpadra.

Ludger Engels arról beszélt, hogy A vihar Shakespeare utolsó műve, amely összegzi előző darabjainak témáit. A fontos témák között az öregedést, a hatalom jellemrajzát és a szülői ház elhagyásának témáját említette. Mint mondta, a darab egy ember személyiségén keresztül tükrözi témáit és fontos társadalomrajzot ad. Kiemelte: a darab zenei és színjáték oldala szorosan összekapcsolódik, egyenrangú. Magas szintű, erőteljes színészi játékot igényel a mű színre vitele - jegyezte meg a rendező, aki elmondta: olyan filmes technikákat is szeret alkalmazni a színpadon, amelyek segítségével a nézőben empátiát ébreszthet.

A főigazgató elmondta: Ermanno Wolf-Ferrari Sly című háromfelvonásos operájának olasz nyelvű bemutatóját a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével Göttinger Pál rendezi az Opera koprodukciójában. A librettó alapját A makrancos hölgy című darab egy rövid szakasza adja. Az előadás, amelynek karmestere Gyüdi Sándor, címszereplője László Boldizsár, május 27-én és 29-én látható az Erkel Színházban.

Bizakodó művészek

László Boldizsár, aki a fesztivál több produkciójában is részt vesz, elmondta: azokat a műveket szereti, amelyek a fizikai határait feszegetik. Hozzáfűzte: a Sly ilyen alkotás, amely emellett bohóc-énjét is megmozgatja. Göttinger Pál arról beszélt, hogy a szerzőre Shakespeare-hez hasonlóan jellemző az álom és valóság viszonyának kutatása. Mint mondta, fordulatos műről, kifordított, játékos, humoros darabról van szó, szórakoztató zenével.

A Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház évadnyitó társulati ülésével egybekötött Opera piknik és csarnokfoglaló hangverseny az operaház leendő műhelyházának otthont adó, egykori MÁV Északi Járműjavító üzem Eiffel-csarnokában 2015. szeptember 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ókovács Szilveszter elmondta: Benjamin Britten Szentivánéji álom című operáját a Zeneakadémia ének tanszékével közös produkcióban mutatják be. A darab, amelyet Magyarországon ritkán visznek színre, az Opera pedig még nem játszotta - a Solti-teremben látható május 27-én és 29-én, Szabó Máté rendezésében, Dominic Wheeler vezényletével.

Az Erkel Színház aulájában az Operaház énekkarának művészei Otto Nicolai A windsori víg nők című daljátékát viszik színre. A fesztiválon Markó Róbert rendezésében látható a darab május 24-én, Erdélyi Dániel vezényletével - mondta a főigazgató.

Nem csak ének lesz csemege

Mint elhangzott, a fesztivál a shakespeare-i tematikába illő zenei csemegékkel várja a közönséget az Erkel Színházban. A koncertszerű előadások közül Szokolay Sándor Hamlet című operája látható elsőként, május 19-én, a címszerepben ugyancsak László Boldizsárral.

A főigazgató elmondta, hogy a fesztivál május 18-i nyitánya az Opera idei évadának utolsó, júniusi bemutatójából ad ízelítőt: Purcell A tündérkirálynő című operájából hangzanak el részletek az Erkel Színház aulájában, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító Shakespeare-előadásának részeként.