Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Irodalom Éjszakája 2021

BELGIUM (VALLÓNIA – BRÜSSZEL) | ANTOINE WAUTERS | Nézz a lábad elé Fordította: Bíró Péter Antoine Wauters (*1981) Francia nyelvű belga író, forgatókönyvíró, az utóbbi évek belga irodalmának egyik izgalmas felfedezettje. Nos mères (Anyáink) című első regénye (2014) széles körben feltűnő sikert aratott. A 2018-ban megjelent Pense aux pierres sous tes pas (Nézz a lábad elé) lelkes fogadtatásban részesült és bejutott a Prix Décembre döntőjébe, valamint elnyerte a Második regény díjat. Nézz a lábad elé! Egy egymást követő diktátorok által modernizálni próbált ismeretlen nevű országban járunk, ahol a szüleik farmján, a pusztaság kellős közepén él egy ikerpár. Marcio a földeken dolgozik kemény, erőszakos apjukkal, Léonora pedig anyjuknak segít a háztartásban. Alig tizenkét évesek, szinte elválaszthatatlanok, és a játékaik gyakran tiltott területre tévednek. Egy este, amikor az istállóban heverészve egyre bizalmasabb testi közelségbe kerülnek, felbukkan az apjuk, és rájön, hogy igaz, amit régó

Kár kihagyni: kedden még elcsíphetik a csemegepultost

Nem számoltam, de visszapergetve a ma este a Kamaraszínházban látott monodrámát, Ötvös András legalább másfél tucat szereplőt vonultatott fel magának: kolbászként vagy ruhadarabként, konzervként, vagy felmosóként, sorolhatnám. Gerlóczy Márton történetét Göttinger Pál minimalizmusra törekvően, variálható díszlettel, sok millió apró ötlettel állította színpadra, Ötvös pedig végigpörögte a darabot, érezhetően élvezte ezt a szerepet.
A történet hétköznapi, Ötvös “társai” olyan figurák, akikben bárki fellelheti önmagát, valamint rokonait, barátait.
S érdemes bele is pillantani a tükörbe.
Nem részletezem a történetet, kedden, május 31-én még megnézhetik, A csemegepultos naplója 19.00 órakor kezdődik a Kamaraszínházban (Bábszínház épülete).

ij