A szegediek a Sly-t viszik az Erkel színházba

Ermanno Wolf-Ferrari olasz zeneszerző Sly című operáját mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház a Shakespeare400+ fesztiválon a budapesti Erkel színházban pénteken. A ritkán játszott operát Szegeden a 2016/2017-es évadban tűzik műsorra.

Ermanno Wolf-Ferrari Sly című, háromfelvonásos operájának olasz nyelvű bemutatóját a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével Göttinger Pál rendezi az Opera koprodukciójában.
A librettó alapja A makrancos hölgy című Shakespeare-komédia prológjának Ravasz Kristóf-története. Egy londoni kocsma közkedvelt vendége, Christopher Sly költő egy alkalommal ájulásig issza magát, Westmoreland grófja pedig úgy dönt, megviccelik a poétát: előkelő ruhába öltöztetik, a palotába viszik, és elhitetik vele: ő maga a gróf, akiért szép „felesége”, Dolly imádkozik, hogy tíz évi álmából végre felébredjen…
Az opera karmestere Gyüdi Sándor, a címszereplő László Boldizsár. Az előadásban közreműködik a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és tánckara, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar is.

A darabot színpadra állító Göttinger Pál az MTI-nek az egyik próba szünetében úgy fogalmazott, a darab álom és ébrenlét határán mozog, így nagyon is shakespeare-i gondolaton alapszik. Az opera egy nagyon részletgazdag, konok, akaratos zeneszerző dacos műve. Nehéz előadni, de meglepően szórakoztató hallgatni, színes, játékos muzsika – mondta a rendező, aki szerint ha valaki ismerkedni szeretne az opera műfajával, érdemes a Sly-jal kezdeni és ezt követően nehezebb hallgatni valókat választani.
A szabadúszó rendező a Kolozsvári Magyar Opera és a Magyar Állami Operaház koprodukciójában néhány éve állította színpadra Verdi Haramiák című művét, de a szegedi társulattal ez az első munkája.

A főbb szerepekben: Christopher Sly (László Boldizsár), Westmoreland gróf (Kelemen Zoltán), Dolly, a gróf felesége (Kónya Krisztina), John Plake (Cseh Antal), Fogadósnő (Laczák Boglárka). Az operát május 27-én és május 29-én játsszák az Erkel Színházban.
A Sly-t Szegeden a 2016/2017-es évadban tűzik műsorra.