Shakespeare az Operában

Shakespeare400+ Fesztivál a Magyar Állami Operaházban

A nagy drámaíró halálának négyszázadik évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő Shakespeare400+ Fesztivál három helyszínen (Magyar Állam Operaház, Erkel Színház, Zeneakadémia), összesen tizenhét különböző produkcióval várja a zenés színház szerelmeseit május 17. és június 2-i között. A programok változatosak lesznek, nemcsak operákat, hanem balettet (A makrancos Kata) és musicalt is megtekinthetnek az érdeklődők (West side story), aki pedig inkább a szimfonikus zenét preferálja annak ajánlhatjuk a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának május 30. hangversenyét.

Az opera program igazán sokszínű és Verdi romantikus remekművei (Macbeth, Otello, Falstaff) mellett, olyan modern darabok is terítékre kerülnek majd az Operaházban, mint Aribert Reimann februárban bemutatott Learja vagy Thomas Adès A viharja. Ez utóbbi a mű magyarországi bemutatója és egyben az Operaház legújabb kortárs premierje lesz. A Ludger Engels rendezte előadást Halász Péter fogja vezényli. A Szegedi Nemzeti Színházzal koprodukcióban, Göttinger Pál rendezésében és Gyüdi Sándor vezénylésével valósul meg Ermanno Wolf-Ferrari Sly című darabjának bemutatója, melynek librettója Shakespeare A makrancos hölgyének prológjában előadott történeten alapul. Operavizsga előadásukkal a Zeneakadémia magánének szakos hallgatói is bekapcsolódnak a fesztiválba és Almási-Tóth András rendezésében Benjamin Britten Szentivánéji álom feldolgozását szólaltatják meg május végén a Zeneakadémia Solti Termében. Az énekkari művészek is megemlékeznek a drámaíró óriásról, Otto Nicolai Budapesten több mint hatvan éve nem játszott daljátékának, A windsori vígnőknek az Erkel Színház foyer-jába tervezett előadásával.

Shakespeare legismertebb darabjának, a Rómeó és Júliának két feldolgozása koncertszerűen hangzik majd el az Erkel Színházban. Charles Gounod Rómeó és Júlia adaptációja nem ismeretlen a közönség előtt, hiszen az 1990-es években és a 2000-es évek elején a Ház repertoárjának részét képezte. Vincenzo Bellini Capuletek és Montague-k című darabja azonban több mint száz éve nem szólalt meg szcenírozottan a Házban. Legutóbb 1992-ben hallhatott belőle egy koncertszerű előadást a közönség. A nemrég elhunyt Szokolay Sándorra is megemlékeznek a fesztiválon az Arany János fordítása alapján komponált Hamletjének koncertszerű megszólaltatásával.

Az előadásokon több, a világ nagy operaházaiban megfordult művésszel találkozhatunk. A Learcímszerepében a kiváló izlandi hősbaritont Tómas Tómasson hallhatjuk, Falstaffot a szerepet többek között a NewYork-i Metropoliten Operában is megformáló Ambrogio Maestri alakítja, míg Gounod Rómeó és Júliának férfi főszerepét a Bécsben és New Yorkban is többször színpadra lépő Jean-François Borras énekli, az előadást pedig a világ legrangosabb operaházaiban és fesztiváljain rendszeresen dirigáló Christian Badea vezényli. A fesztivált Bryn Terfel áriaestje zárja. A magyar énekesek közül többek között hallhatjuk Kolonits Klárát a Bellini opera női főszerepében, Rost Andreát Desdamonaként, László Boldizsárt a Sly és a Hamlet címszerepében, valamint a West side story Tonyjaként, Rálik Szilviát Lady Macbethként, Vörös Szilviát Rómeóként. A fiatal énekesek közül Rab Gyula kap lehetőséget az Erkel Színházban történő bemutatkozásra.

A változatos programsorozatban mindenki megtalálhatja a kedvére valót hiszen a jól ismert Verdi-operák mellett ritkán játszott romantikus klasszikusok és modern darabok egyaránt színpadra kerülnek. A táncművészet szerelmesei számára színvonalas szórakozást ígér Seregi LászlóMakrancos Katája. A West side story örökzöld slágereivel pedig a könnyedebb műfaj kedvelőinek ígér tartalmas kikapcsolódást.

2016. május 18 – június 2.
Magyar Állami Operaház, Erkel Színház, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest

2016. május 18. Erkel Színház
Részletek a 2016. június 17-én bemutatásra kerülő műből

2016. május 22., 26. Erkel Színház
Karmester: Dénes István
Rendező: Novák Péter

2016. május 28. Erkel Színház
Hangversenyszerű előadás
Karmester: Christian Badea

2016. május 18., 20. Operaház
Karmester: Silló István
Koreográfus: Seregi László
Közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei

2016. május 19. Erkel Színház
Hangversenyszerű előadás élő lemezfelvétellel
Karmester: Kovács János

2016. május 20., 22. Erkel Színház
Karmester: Marcus Bosch
Rendező: Arnaud Bernard

2016. május 21., 25., 28., június 1. Magyar Állami Operaház
Karmester: Halász Péter
Rendező: Ludger Engels

2016. május 22., 26. Magyar Állami Operaház
Karmester: Renato Palumbo
Rendező: Szinetár Miklós

2016. május 24., 31. Erkel Színház
Zenei vezető: Erdélyi Dániel
Közreműködnek a Magyar Állami Operaház Kórusának művészei

2016. május 23. Erkel Színház
Hangversenyszerű előadás
Karmester: Vashegyi György
Közreműködik a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Nemzeti Énekkar

2016. május 24., 27. Magyar Állami Operaház
Karmester: Madaras Gergely
Rendező: Stefano Poda

2016. május 27., 28. Magyar Állami Operaház
A király tragikus sorsú asszonyai a Vörös Szalonban
Közreműködik Zavaros Eszter és Csémy Balázs

2016. május 27., 29. Zeneakadémia
Karmester: Dominic Wheeler
Rendező: Szabó Máté
Közreműködnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei

2016. május 27., 29. Erkel Színház
Karmester: Gyüdi Sándor
Rendező: Göttinger Pál

2016. május 29., 31. Magyar Állami Operaház
Karmester: Stefan Soltész
Rendező: Jean-Pierre Ponnelle
Színpadra állítja: Anger Ferenc

2016. május 30. Magyar Állami Operaház
Dvořák: Otello nyitány
Csajkovszkij: Rómeó és Júlia nyitányfantázia
Mendelssohn: Szentivánéji álom kísérőzene
Karmester: Arthur Fagen

2016. június 2. Magyar Állami Operaház
Karmester: Gareth Jones