Shakespeare-csokor az operaházban

A tematikus fesztiválon Thomas Ades művének hazai premierje, Bryn Terfel áriaestje és repertoárdarabok is várják a közönséget

Harmadik tematikus fesztiválját rendezi meg a Magyar Állami Operaház, ezúttal Shakespeare 400+ címmel, a négyszáz éve meghalt angol költő-drámaíró műveiből vagy azok ihletésére született előadásokkal. A repertoárdarabok mellett premierek is lesznek, például Thomas Ades világsikert aratott szerzeményét, A vihart is bemutatják, a világhírű énekes, Bryn Terfel pedig áriaestet ad majd.

Minden eddiginél gazdagabb kínálattal várja az érdeklődőket a Magyar Állami Operaház tematikus fesztiválja, az immár hagyományos Májusünnep. Most a négyszáz éve elhunyt Shakespeare művei köré szervezték a sorozatot, ahogy lényegében az egész évadot is. A tegnapi beharangozó sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter főigazgató elmondta, hogy tizenhat nap alatt harmincegy előadás lesz három helyszínen, az Andrássy úti dalszínház mellett az Erkel Színházban és a Zeneakadémia Solti György Termében. A shakespeare-i vonatkozású repertoárdarabok mellett – amelyek így, „csokorba szedve” ritkán láthatók-hallhatók – négy bemutatót is tartanak, így szavai szerint a zene és a balett világából a közönség körképet kaphat Shakespeare művészetéről.

A fesztivál nyitánya május 18-án lesz az Erkel Színház aulájában: részletek hangzanak el az évad utolsó, júniusi bemutatójából, Purcell Tündérkirálynő című operájából, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító Shakespeare-előadásának részeként.

Magyarországi premierként lesz látható május 21-én és még három alkalommal a kortárs komponista, Thomas Ades alkotása, A vihar, amelyet Ludger Engels rendez. Az elismert német szakember a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Shakespeare utolsó műve összegzi előző darabjainak témáit, az ebből készült opera pedig erőteljes színészi játékot igényel.

Szintén újdonság Ermanno Wolf-Ferrari háromfelvonásos, Sly című operája: Ókovács Szilveszter elmondta, hogy ezt a Szegedi Nemzeti Színházzal koprodukcióban, Göttinger Pál rendezésében láthatja a közönség május 27-én és 29-én. A librettó alapja A makrancos hölgy prológjának Ravasz Kristóf-története. Göttinger arról beszélt, hogy ez egy játékos-humoros darab, a szerzőre Shakespeare-hez hasonlóan jellemző az álom és valóság viszonyának kutatása. 

Premier lesz Benjamin Britten Szentivánéji álom című operája is, amelyet a Zeneakadémia Ének Tanszékével közösen visznek színre az egyetem Solti György Termében május 27-én és 29-én, Szabó Máté rendezésében, Dominic Wheeler vezényletével. Az Erkel Színház aulájában pedig május 24-én Otto Nicolai A windsori víg nők című daljátéka lesz látható az Operaház énekkarának művészeivel.

A világhírű énekművész, Bryn Terfel június 2-án az Operában ad részben a tematikához illő áriaestet, amelyen Sáfár Orsolya, László Boldizsár és az operazenekar működik közre. Koncertszerű előadások is lesznek az Erkelben: május 19-én Szokolay Sándor Hamlet című operája Kovács János vezényletével, május 23-án Vincenzo Bellini Capuletek és Montague-k című műve Vashegyi György dirigálásával hangzik el, ezen a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Nemzeti Énekkar működik közre. Gounod Rómeó és Júliája pedig május 28-án Christian Badea vezényletével lesz hallható. 

A repertoáron lévő, Shakespeare-tematikájú művek közül előadják az új Otellót, Falstaffot, a West Side Storyt, A makrancos Kata című Seregi-balettet, a Lear című Aribert Reimann-operát és a Macbethet is. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara május 30-án koncertet ad, Dvorák Otello nyitányát, Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziáját és Mendelssohn Szentivánéji álom kísérőzenéjét játsszák Arthur Fagen vezényletével. Különleges előadás lesz május 27-én és 28-án este fél 11-kor az Opera vörös szalonjában a VIII. Henrik feleségei című kétszemélyes előadás: áriák mellett elhangzanak a néhai angol király saját szerzeményei és versei, az udvarhoz kötődő költők remekei Mészöly Dezső fordításában és Shakespeare színdarabjainak részletei is.