Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

KEDDEN ELSTARTOL A 14. ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL

A tizennegyedik Ördögkatlan Fesztivál augusztus 3-án kezdődik! Pécstől délre, a legjobb magyar borok vidékén, három kicsi faluban (Nagyharsány, Beremend, Villánykövesd), a Szoborparkban és a Vylyan és a Mokos Pincészet tereiben. Baranya legnagyobb összművészeti fesztiválja augusztus 3 és 7. között 600 programnak és produkciónak ad otthont. A teljes műsor itt található.(külső hivatkozás) Premierek a Katlanban Ezen a nyáron számos színházi bemutató lesz az Ördögkatlan(külső hivatkozás) színházi tereiben. Protekciósan kiemelünk két Ördögkatlan Produkciót: augusztus 5-én az Amfiteátrumban először látjuk-halljuk a Másnap című koncert-színházat, melyben Cseh Tamás és Csengey Dénes 1986-ban írt dalait tisztogatja meg, énekli el Beck Zoli és Szűcs Krisztián. Stefan Zweig Sakknovella című kisregényéből írt Fekete-fehér címmel vadonatúj monodrámát Légrádi Gergely – ezt augusztus 7-én játssza az Ördögkatlan mindenese, többek között remek színésze, Göttinger Pál. Az előadást Ujj Mészáros Károly r

Paula Vogel // Így tanultam meg vezetni (részlet)

A SZFE harmadéves dramaturghallgatóinak fordításvizsga anyagait bemutató felolvasó-színházi sorozat negyedik része.

Mi a pedofília? Hogy nem tűnik fel egy családban az abúzus? Milyen ember az elkövető? Mivel küzd meg az áldozat?
Paula Vogel amerikai drámaírónő bő húsz éve írt darabja megkísérel beszélni erről a jelenségről; ítélkezés, didaxis és brutalitás nélkül. A lány felnő, de a trauma marad. Ebben a különleges szerkezetű darabban aszerint elevenednek meg gyerek- és kamaszkorának eseményei, ahogy egyre közelebb jut a saját traumájának a megfogalmazásához. Mégsem egy kórtörténetet látunk, hanem rengeteg humorral és finom emberi ambivalenciákkal telített jeleneteket, amikben mégis mind ott lapulnak ennek az erőszaktörténetnek a kulcsmozaikjai.

A dráma Pulitzer-díjar kapott 1998-ban. Mindezidáig a szerző egyetlen darabja sincs lefordítva magyarra. Ezen az alkalmon nem a teljes szöveg hangzik el.

Szereplők // Aczél Anna, Békés Zoltán, Göttinger Pál, Tóvaj Ágnes, Varga Zsófia

konzulens, témavezető // Upor László
dramaturg // Varga Zsófia
fordította, rendezi // Gábor Sára

helyszín // Színház-és Filmművészeti Egyetem, Vas utca 2/c., 220-as terem (találkozó az aulában)
a belépés ingyenes // a helyek száma korlátozott