MEGTARTOTTA ÉVADZÁRÓ ÜLÉSÉT A MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNHÁZ TÁRSULATA

Az ünnepélyes eseményen több díjat is átadtak. Tasnádi Csabát a teátrum örökös tagjává választották. A kollégák elismerését jelentő Móricz díjat pedig Horváth László Attila vehette át.

A nyíregyházi teátrum az idei évben 437 előadást tudhat maga mögött, a bérletek száma több mint kétszázzal nőtt és az éves bevétel is bruttó 10 millió forinttal emelkedett. Az előadásokra közel 90 ezer néző látogatott el.

EREDMÉNYES ÉVAD

Kirják Róbert, a színház ügyvezetője évadzáró beszédében kimondottan sikeresnek értékelte az elmúlt évadot.

– A Dollárpapa című előadás volt az első nagyszínpadi bemutatónk és rögtön meghívást is kapott a Thália Humorfesztiválra. A másik nagyon fontos idei produkciónk a Túl zajos magány című előadás, amelyre még vár egy megmérettetés a POSZT versenyprogramján Pécsett. A kamaraszínpadi művek közül a Taurin Trauma aratott olyan zajos sikert, hogy szeptembertől még további nyolc tájelőadásra kaptunk felkérést.

A gyermekdarabok közül a Koppélia, valamint A mumus című előadásokat emelte ki a színház igazgatója, melyek szintén az ország több pontján örvendeztették meg a gyerekeket.

BIZTOS HÁTTÉR

A teátrum évadzáró ülésén elhangzott, a színház kiegyensúlyozott működéséért a fenntartó Nyíregyházi Önkormányzat garanciát vállal, továbbá igyekszik mindent megtenni a további fejlesztések érdekében. Már évek óta folyamatban van, hogy a színház melletti épületegyüttes önkormányzati tulajdon legyen. A Kállai kúria és a HEMO esetében az ez irányú törekvések sikerrel jártak, még a Toborzó Iroda van hátra. Amennyiben itt is eredményre vezetnek a tárgyalások, az újabb infrastrukturális lehetőséget jelenthet a színház számára – fogalmazott dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

1 MILLIÁRD A SZABADTÉRIRE

Folyamatban van a Szabadtéri színpad rekonstrukcióra is. A Modern Városok programjának keretében a kormánnyal kötött megállapodás értelmében 1 milliárd forintból tervezik felújítani a Szabadtéri Színpadot. A beruházás megvalósítása várhatóan jövő évben indul el – tette hozzá a városvezető. A színház által szervezett VIDOR Fesztivál még színvonalasabbá tétele érdekében pedig megállapodás köttetett a város és a Bige Holding között, amelynek értelmében a cégcsoport öt éven keresztül évente 30 millió forinttal támogatja az eseményt.

TASNÁDI CSABA ÖRÖKÖS TAG

Az évértékelőt követően több kitüntetést is átadtak a társulat tagjainak. Lipót díjat kapott Horváth Margit színésznő és Kazár Pál zenei vezető, Aranyceruza díjat Biriné Elek Éva dekoratőr vehetett át. A Kelet színésze díjat harmadjára már Horváth Sebestyén Sándornak ítélték a lap olvasói. Az Aranykalapács díjat Pápai László gépjárművezető kapta. Tasnádi Csaba volt igazgatót és rendezőt pedig a színház örökös tagjává választották. A társulat tagjainak elismerését jelentő Móricz díjat Horváth László Attila vehette át, aki egyúttal megkapta Nyíregyháza város Nívó díját is.

JÖVŐRE TÖBB KOMÉDIA

Az eseményen elhangzott, a következő évad előadásaiban nagyobb hangsúlyt kapnak a vígjátékok. A nagyszínpadon Tasnádi Csaba rendezésében a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darabot tekinthetik majd meg a színházrajongók. Puskás Tivadar viszi színre a Függöny fel! című vígjátékot, Göttinger Pál a Castel Felicet, majd Szente Vajk a Hello Dolly!-t Emília Galotti történetét pedig Keresztes Attila rendezi. A kamaraszínpadon Akunyin Siráját nézhetik meg az érdeklődők. Olt Tamás viszi színre az Ájlávju...de jó vagy, légy más!-t, A főfőnök című darabot pedig Koltai M. Gábor rendezi a nyíregyházi teátrumban.

Piszár Tünde