Cseh Tamásra emlékeznek és az erdőn muzsikálnak az Ördögkatlanon

A 12. Ördögkatlan összművészeti fesztivál július 30. és augusztus 3. között várja a közönséget a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden. A műfaji kavalkádban komoly hangsúlyt kapnak a koncertek (a színházi produkciókról itt olvashat), az idei zene kínálat középpontjában a tíz éve elhunyt Cseh Tamás alakja áll. A fesztivál indulásában fontos szerepet játszó, legendás előadóra barátai és alkotótársai, Bereményi Géza és Másik János emlékeznek kedden, július 30-án a nagyharsányi Narancsligetben. Keresztben jégeső című koncertjükön a Levél nővéremnek, a Levél nővéremnek 2, és Az igazi levél nővéremnek lemezről is elhangzanak dalok sok más szerzeménnyel egyetemben.

A nagyharsányi focipályán kedd este, néhány perccel éjfél előtt lép színpadra Lovasi András és zenekara, a Kiscsillag.

Ugyancsak kedden Kisharsányban, a Kovács udvarház nyitóbuliját egy Kelet-Közép-Európában is unikumnak számító, tizenegy tagú latin-amerikai cumbia együttes, a Los Orangutanes adja. A zenekart többek közt az Anselmo Crew, az Irie Maffia, a Besh o droM, a Ladánybene 27, a Zuboly, a PASO és a Manaky magyar, perui és uruguayi zenészei alkotják.

Szerdán, július 31-én délután fél hattól a Vylyan Teraszon koncertezik Csemer Boggie. Több nyelven írott dalaiban számtalan stílus keveredik: pop, jazz, francia sanzon, de a klasszikus zene és a világzene is fel-felbukkan.

Este hattól Nagyharsányban az utóbbi évek legizgalmasabb irodalmi és zenei produkciójáé, a Rájátszásé lesz a főszerep. Beck Zoltán, Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László és Sárközy Zoltán keverik majd a költészetet a zenével a Narancsligetben.
HIRDETÉS

Kisharsányban a Müller Péter Sziámi AndFriends muzsikál szerda este. Az URH, a Kontroll Csoport és a Sziámi zenekar folytatását „Magyarország egyik legjobb koncertzenekarának” is nevezték már, amiről mindenki személyesen meggyőződhet a focipályán, este nyolctól. Sziámihoz és barátaihoz idén a Pintér Béla Társulat néhány művésze és Egressy Zoltán drámaíró is csatlakozik a koncerten. Sziámiék után fél tíztől a The Qualitons lép színpadra. A tavalyi év legjobb hazai alternatív/indie-rock kategória Fonogram-díjasa az első magyar zenekar, amely a legendás seattle-i KEXP rádió stúdiójában zenélhetett.

Augusztus 1-én, Nagyharsányban délután 3-tól Víg Mihály Cseh Tamás dalokat játszik zongorán a Narancsligetben. Öttől ugyanott a Ripoff Raskolnikov Band zenél.

A Vylyan Teraszon csütörtök este Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából a Kamondy Imre színész-költő vezette Cabaret Medrano és a Víg Mihály nevével fémjelzett Balaton zenekar öltözteti föl a költőt egy mai underground (rock)sztár köntösébe.

Villánykövesden Dés László zongorán játssza leghíresebb dalait, vendége Tóth Vera lesz. Mindeközben a kisharsányi templomban Dés András és zenekara ad különleges koncertet. A kvartett idén nyáron rendhagyó stúdióban, egy erdőben rögzíti új albumát. Ennek megfelelően a koncertet is a spontaneitás, a kockázatvállalás és az improvizáció határozza meg, de nem csupán a dzsesszben megszokott módon, hiszen Dés András a megszokott hangszerek helyett ezúttal a fákon, a köveken, a vízen, vagyis az erdőn fog zenélni. 

Kisharsányban csütörtök este egymást érik majd az egzotikumok. Nyolc órától, a focipályán a nyugat-afrikai Bénin International Projekt vudu ritmusokat kever hagyományos dalokkal, elektronikus melódiákat trip pop groove, hip hop és rock elemekkel. Az estét a Fran Palermo koncertje zárja ott, míg Nagyharsányban a 30Y ad koncertet este 11-től.

A pénteki napot Halász Judit gyerekkkoncertje indítja Villánykövesden. Nagyharsányban este a fesztivál díszvendége, Reisz Gábor kultfilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan zenéjét alkotó VAN filmzenekar lép színpadra, hogy a rendezővel kiegészülve megidézze Reisz új filmje, a Rossz versek egyedi hangulatát. Kisharsányban este előbb a Romungro Gipsy Band, majd a Besh O Drom ad koncertet.

A fesztivál utolsó napját Villánykövesden Szalóki Ági jubileumi fellépése nyitja. Az énekesnő szombat délelőtt az idén 15 éves gyerekzenekarával József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás, Garaczi László és mások megzenésített költeményeit adja elő. Este ugyanott ugyanő pedig már a felnőtteknek énekel, a koncerten magyarszováti, széki, buzai, magyarbecei, mérai, sárközi és somogyi magyar énekek és tánczenék szólalnak meg.

Kisharsányban a Middlemist Red, Nagyharsányban pedig a Quimby lép színpadra a fesztivál zárónapján este.

Az Ördögkatlan ideje alatt minden délután Both Miklós tart ukrán-magyar zenei műhelyet Nagyharsányban. A zenész, zeneszerző, zenekutató 2016-ban munkatársaival még csak egy tucat ukrán faluban dolgozott, a kollekció azóta óriásira duzzadt: 130 faluban közel 5000 éneket, táncot, interjút rögzítettek. Négy nap alatt bemutatják azt a világot, amely pár évtizede még a magyar falvakat is, sőt a modern kor beköszöntéig egész Európát jellemezte.

Barangolások: kamarazene a katlanban címmel a klasszikus zene is megjelenik a programban. A kisharsányi templomban csütörtöktől három estén át csendülnek fel mások mellett Bach, Haydn és Bartók művei.

Három évvel Bartók Concertója után másik 20. századi klasszikusunk, Kodály Zoltán művét, a Háry Jánost tűzik műsorra augusztus 2-án, Beremenden. Az Ördögkatlan számára készült változatban főszereplő Mesélőt Fodor Tamás formázza meg, társai Kolonits Klára, Balga Gabriella, Fodor Bernadett, Cseh Antal és Erdős Attila operaénekesek. Az előadást, amely a Szolnoki Szimfonikusokkal és a Nemzeti Filharmonikusok Kórusával együttműködésben valósul meg, LED-falon születő homokrajzokkal teszik látványossá.

A részletes programot a www.ordogkatlan.hu oldalon találják.