A fesztivál, ahol a közönség megtapasztalhatja, hogy a művészek megszólíthatók, szívemberek

Reisz Gábor filmrendező, a Jelenkor Kiadó és a Hagyományok Háza lesz az idei Ördögkatlan fesztivál díszvendége, amely július 30. és augusztus 3. között várja a látogatókat a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Villánykövesden és Beremenden. A programokról a fesztivál egyik alapító-szervezőjével, Kiss Mónikával beszélgettünk.

– Mitől lesz más az idei Katlan? 
– Nincs értelme úgy fesztivált szervezni, ha minden évben ugyanaz történik, épp ezért mindig törekszünk arra, hogy friss témákkal, produkciókkal legyen tele a program. De tiszteljük a hagyományokat: a látogatóknak kedves produkciók más-más módon ugyan, de mindig visszatérnek, Ilyenek a K2 csoport kísérletei, a Faluturisták névre keresztelt, rendhagyó helytörténeti idegenvezetés vagy a nagyszabású komolyzenei koncert Beremenden, a Megbékélés Kápolna előtti szabadtéri színpadon. Itt most Kodály Háry Jánosát hallhatjuk Dinyés Dániel zenei vezetésével és Fodor Tamás narrációjával. De visszatér a Katlanba Both Miklós ukrán udvara is, ahol idén az Ukrajna északnyugati részben található Rokytne falu dallamkincseit, illetve hagyományait ismerhetik meg a látogatók.

– Van olyan része a fesztiválnak, amely igazán közel áll a szívéhez? 
– Ettől az évtől Beremend már teljes értékű fesztiválfaluvá válik. Öt éve ott tartottuk az első komolyzenei koncertünket, tavaly pedig a beremendi kovácsműhely csatlakozott a programokhoz. Idén már színházi produkciókkal is várják a közönséget, itt lesz látható az Orlai Produkciós Iroda 23 perc és Széttépve című előadása. Közéleti beszélgetésre vár mindenkit Veiszer Alinda, aki Fodor Tamás és Vecsei H. Miklós színművészt, Reisz Gábor és Tóth Barnabás filmrendezőt, Göttinger Pál színházi rendezőt és a francia Wombo Orchestra tagjait faggatja majd. Mucsi Zoltán ismeretlen oldaláról mutatkozik be: a kovácsműhelyben fog főzni Mautner Zsófia gasztrobloggerrel. Háy János nemrég megjelent Kik vagytok ti? kötetéhez kapcsolódva pedig Rozs Tamás különleges irodalomtörténeti foglalkozásra invitál Beremendre.

Az új helyszínen, Beremenden a Magyar Hanggal is találkozhatnak olvasóink: keressék sátrunkat a fesztiválon!

– Miként áll össze az idei zenei kínálat? 
– A költségvetésünk nem mindig engedi meg a külföldi zenei fellépőket, de szerencsés módon elég sokszínű lesz a zenei kínálat. A Katlan visszatérő vendégének számít a francia Wombo Orchestra, de szintén Franciaországból érkezik majd a tizenhárom fős rezesbanda, az Opsa Deheli, Nyugat-Afrikából látogat el hozzánk a BIM, azaz a Benin International Musical zenei és rádiós projekt, Kaliforniából pedig jön a Mission Delirium Brass Band. A hazai együttesek közül a folkvonalat erősíti a Budapest Klezmer Band és Falusi Mariann, a Romungro Gipsy Band, a Romano Drom és a Besh o droM. A könnyűzenei csapatok közül megint velük lesz a Péterfy Bori & Love Band, Müller Péter Sziámiék, a Quimby és a Kiscsillag is. Ráadásul Beck Zoli nálunk mutatja be új, a Nemzedékek nélküli ember című szerzői estjét.

– Tíz éve, hogy nincs közöttünk Cseh Tamás, aki a fesztivál egyik védnöke volt. Miként emlékeznek meg róla? 
– A nyitónapon Tamást két közeli barátja, Bereményi Géza és Másik János idézi meg, két gyermeke, Bori és Tamás pedig a Cseh Tamás Archívum anyagából a Narancsligetben rendez be emlékszobát, ahol vetítések elevenítik fel munkásságának fontos állomásait, Márta István kapcsolatuk felejthetetlen pillanatairól mesél majd, Víg Mihály zongorakísérlettel emlékezik barátjára.

– Mit gondol, miben rejlik az Ördögkatlan titka? 
– Talán abban, hogy emberközelbe tudjuk hozni a művészeket. Három éve a Saul fia kapcsán meghívtuk egy beszélgetésre Röhrig Gézát, aki annyira jól érezte magát, hogy részt vett a komolyzenei koncerten, ahogy a többiek, sorszámot kért az esti színházi előadásra, de indult a Katlan-futáson és strandolt Beremenden is. Fontos, hogy a közönség megtapasztalja, ezek a művészek megszólíthatók, szívemberek. Ez a mezítlábas nemnormálisság – ezt a gondolatot másik védnökünktől, Törőcsik Maritól kölcsönöztünk – mindenkit rögtön megérint, aki ellátogat hozzánk.