KODÁLY KÖZPONT PROGRAMAJÁNLÓ

By Klász Bettina / 2023.11.09.

A hideg időjárás beköszöntével egyre szívesebben szervezünk beltéri programokat, esténként szívesebben ülünk be egy jó filmre a moziba, megyünk el egy színházi előadásra vagy eszünk valami finomat egy  étteremben. Ha azonban ezek a programok helyett egy kis változatosságra vágyunk, remek opció lehet a Kodály Központ, amely számos érdekes előadással, koncerttel várja az érdeklődőket. Cikkemben a Kodály Központ rendezvényei közül hoztam néhány ajánlót.

Margaret Island – Szabadon szép a tánc

Kimondhatjuk, hogy a Margaret Island az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb hazai zenekarává vált. A zenekar ezúttal a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével egy nyolc állomásból álló országjáró turnén vesz részt, melynek egyik állomása Pécs. Különös élményt kínálnak a nézőnek, melyben a popzene, a vers, valamint a kortástánc egybefonódik, a dalok szövege, a bennük rejlő üzenet, a dallam által keltett hangulat életre kel és láthatóvá válik a színpadon. A műsor zeneileg is újra lett gondolva, egyes helyeken át lett hangszerelve. A Szegedi Kortárs Balett által megálmodott koreográfia egyedi díszlettel és vizuális megoldásokkal egészül ki, az est fénypontjaként pedig a zenekar énekesnője, Lábas Viki is részt vesz a táncban.

Az előadás időpontja: 2023. november 16. 19:00 óra


Budapest Bár – All Stars

A Budapest Bár 2007-ben az elmúlt évek egyik legeredetibb és egyben legérdekesebb vállalkozásába fogott, mikor Farkas Róbert zenekara köré gyűjtötte a magyar rockzene kultikus alakjait. A csapat eredetileg egyetlen lemez erejéig állt volna össze, azonban azóta is sikerrel koncerteznek színházakban, fesztiválokon, illetve rendezvényeken is. Novemberben a pécsi Kodály Központba látogatnak el, az est különlegessége, hogy a pécsi koncerten valamennyi Budapest Bár énekes fellép, többek között Tóth Verát, Mező Misit, Lovasi Andrást, illetve Szűcs Krisztiánt is hallhatjuk majd énekelni. A zenekar filmslágereket, táncdalokat, kuplékat, illetve egyéb híres dalokat dolgoz fel cigányzene kíséretében, újrahangolva az ismert dallamokat. 

A koncert időpontja: 2023. november 18. 15:00 óra és 19:00 óra


Zsolnay Színház* Göttinger Pál: A nulladik perc

A történet a századfordulós Párizsban játszódik, ahol csillognak a kávéházak, muzsika szól és az egyébként is gyönyörű város most még nagyobb ragyogással ünnepli az 1900-ban megrendezésre kerülő világkiállítást. A kiállításra a Föld minden tájáról özönlenek az érdeklődők, hogy megcsodálhassák a lenyűgöző új találmányokat. Az utcákon azelőtt elképzelhetetlen járművek suhannak, minden villanyfénnyel pompázik, hatalmas pavilonokban hirdeti az emberiség a szellem, a tudomány és a művészetek diadalát. A párizsi rakparton kis teherszállító bárkák sorakoznak, szedett-vedett, de jólelkű, szerethető lakóik alulnézetből csodálják a felfordulást, ami a városban van. Ezen az éjszakán egytől egyig mindegyikük elhatározza, hogy mától minden másképp lesz. Rájönnek, hogy „aki egyedül viszi a zsákot, az csak a földet tudja nézni”, úgyhogy összefognak és úgy döntenek: mától kezdve véget ér a szenvedés, a nélkülözés, nem lesz több háború és végre kezdődhet a kor, amelyben mindenki külön-külön és együtt is végre boldog lehet: a XX. század. 

Az előadás időpontja: 2023. november 20. 19:00 óra


Gospel Karácsony

Decemberben Amerika egyik legaktívabb és leghíresebb gospel kórusa, a Virginia State Gospel Chorale Pécsre látogat. A csapat 2013-ban döntős volt az America’s Got Talentben és rendszeresen szerepelt az élő showban. A kórus európai turnéja egyik állomásaként először látogat hazánkba, Magyarország után többek között még Svájcban, Olaszországban, illetve Vatikánban a pápa előtt is fellépnek. A 25 fős csapatot élő zenekar kíséri, illetve a világhírű szólista, David Bratton is velük énekel. David több mint 52 héten át vezette a Billboard Gospel listáját. A világhírű Gospel kórus várva-várt fellépése előtt pedig a Pécsi Gospel Kórus áll a színpadon Advent ezüst vasárnapján. 

A koncert időpontja: 2023. december 10. 18:00 óra


Pannon Filharmonikusok: A diótörő – karácsonyi varázslat

A Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház hagyományteremtő céllal állította színpadra a nagy klasszikust, amely immáron 2021 óta közkedvelt karácsony előtti programja a pécsieknek. A diótörő Pjotr Iljics Csajkovszkij utolsó balettje, egyben utolsó színpadi műve. A történet szerint karácsony éjszakáján kezdődik a jó Diótörő és a gonosz Egérkirály háborúja, és Marika váratlanul a csata kellős közepébe pottyan. Diótörő – akinek valódi kilétét a mese végéig homály fedi – bátorságának és jó szívének köszönhetően legyőzi a gonosz Egérkirályt és ezzel önmagáról is elhárítja a rontást. Marikát csodálatos utazásra viszi a játékok országába, ahol a bűvös képzelet uralkodik.

Az előadás időpontja: 2023. december 22. 15:00 óra és 19:00 óra, illetve 2023. december 23. 15:00 óra és 19:00 óra


forrás: https://mediaiuris.hu