Benedek Miklós: Nem verjük egymást pofán, de egészen más az elképzelésünk a szakmáról

A HVG-nek adott interjúban a Nemzet Színésze azt mondta, az SZFE-hez köti a felhőtlen szabadság élménye. Elárulta azt is, hogy önéletrajzi könyvön dolgozik.

„Sokszor eszembe jutott még korábban, hogy ez az elismerés addig érvényes, amíg az ember él. Mindenki arra vár, hogy haljon már meg, mert akkor ő jöhet” – mondta a nemrég neki ítélt Nemzet Színésze címről Benedek Miklós, aki a HVG-nek adott interjúban viccelődve felidézte azt is, hogy harminc évvel ezelőtt azért részesült köztársasági tisztikeresztben, mert állítólag az egyik orvos ismerőse a Kútvölgyi Kórházból azt terjesztette róla, hogy halálos beteg – ami persze nem volt igaz.

Benedek Miklós az interjúban beszélt arról is, hogy a vízilabdázó fia, a 2020-ban elhunyt Benedek Tibor fantasztikus ember volt: „Mindannyiunk felett állt szakmai tudásban, emberileg egyaránt.”

Elmondta azt is, hogy a felhőtlen szabadság élménye az SZFE-hez köti, és még mindig emlékszik Kerényi Imre „Most mi jövünk!” mondatára. „A kollégákkal feltettük magunknak a kérdést, ki az a mi? Barátságban álltunk azokkal az emberekkel, akik most az SZFE-t vezetik és ott tanítanak. Így már nem lehetünk barátok. Nem verjük egymást pofán, de egészen más az elképzelésünk a szakmáról. Engem zavar és dühít az a rengeteg szemétség és butaság, amit terjesztenek. A növendékek meg egyedül vannak, mesterek nélkül. Márpedig nem lehet mesterek nélkül erre a pályára lépni!”

A HVG-nek adott interjúban elárulta azt is, hogy önéletrajzi könyvön dolgozik, és beszélt arról is, hogy kapott-e magyarázatot arra, hogy Alföldi Róbert annak idején miért nem tartott igényt a személyére a Nemzetiben. A teljes beszélgetés a HVG e heti számában, és a hvg360-on olvasható.

forrás: https://hvg.hu