Megrendezték a Szabadtéri Színházak Találkozóját: ez hangzott el

Helyzetelemző és tervező közgyűlést tartott az idén 25 éves Szabadtéri Színházak Szövetsége, amelyhez országszerte immár 14 rangos tagintézmény tartozik. A szakmai szervezet a Kultkikötő egyik helyszínén, Balatonbogláron összegezte a tapasztalatait, illetve beszélte át a következő időszak lehetőségeit. 2022 nyarán – három hónap alatt – összesen csaknem 300 ezer nézője volt a nyári programjaiknak: 53 saját bemutatóval várták a közönséget, és 560 előadást játszottak.

Idén rendezték meg először a Szabadtéri Színházak Találkozóját, amely eseménynek a Városmajor adott helyet. „Jövőre is lesz ez a találkozó, akkor a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz kapcsolódóan Balatonbogláron és Alsóörsön, a Kultkikötő helyszínein és szervezésében, s már megítélték rá a támogatást” – jelentette be Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke a közgyűlésen.

Szóba került az is, milyen hatással lehet a szabadtéri színházakra az energiaválság, illetve az, hogy számos kőszínház jelezte, mivel télen zárnak, nyáron pótolják majd az elmaradt előadásokat. A Szabadtéri Színházak Szövetsége együttműködést ajánl a kőszínházaknak.

„Először rendeztük meg a Szabadtéri Színházak Találkozóját. Mindannyian létrehozunk értékes saját produkciókat is nyaranta, amelyek – sok esetben – csak néhány előadást érnek meg a szabadtéri helyszíneken. Azt gondoltuk, nagyobb nyilvánosság elé is vihetnénk ezeket. Sikerrel zárult a programsorozat, és már megítélték a támogatást a folytatáshoz, úgyhogy 2023-ban a Balaton partjára – Balatonboglárra és Alsóörsre – vihetjük a legjobb saját előadásainkat, a Kultkikötő helyszíneire. Ők is szervezik jövőre a rendezvényt a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat keretében” – emelte ki Pócza Zoltán.

Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója hozzátette: „Meg kell felelnünk az Európa Kulturális Fővárosa ethoszának, szellemiségének, értékrendjének. Köztük az együttműködés, a párbeszéd, vagy épp a környezettudatosság elvének. A Szabadtéri Színházak Szövetsége alapvetően az együttműködés és a párbeszéd híve. Megnyugtató az is, hogy a tagintézmények közül már egyre többen csatlakoztunk az országos zöldszínházi hálózathoz, például a Kőszegi Várszínház, a Szentendrei Teátrum, a Városmajori Szabadtéri Színház és a Kultkikötő is. Terveink szerint június 16-25. között szerveznénk a Szabadtéri Színházak Találkozóját. Magyarország szabadtéri színházi kultúrájának sokszínűsége egyedülálló. Ezeknek a tereknek – változatos programkínálatokkal, fesztiválokkal – jelentős szerepük van a helyi közösségi élet szervezésében éppúgy, mint a kulturális turizmus fellendítésében.”

A közgyűlésen a 14 tagintézmény számolt be a nyári programjairól, tapasztalatairól, s egy kicsit a jövő évi tervekről is. Összesen 560 előadást játszottak idén, majdnem mindegyiket teltházzal. Pócza Zoltán, a szövetség elnöke szerint „Magyarországon évről évre egyre többen választanak nyári úti célt annak alapján, hogy megnézik, van-e a közelben szabadtéri színház, esetleg valamilyen fesztivál, ahova a családdal együtt is mehetnek, akár több generáció közösen. A szabadtéri színházak nyári kínálatához a legtöbb esetben már egy-egy saját fesztivál is hozzátartozik.”

Beszéltek a szabadtéri helyszínek 2022-es nyári terveiről is. „Sok minden függ az energiaválság alakulásától. Egyrészt kevesen tudják: a szabadtéri színházak többsége egész évben működik, ősszel, télen, tavasszal belső helyiségekben, terekben. Tehát a rezsikérdés minket is érint” – fogalmazott Pócza Zoltán.

A Szabadtéri Színházak Szövetségének balatonboglári közgyűlésén mindannyian egyetértettek abban: feladatuknak tekintik az együttműködésre törekvést, a környezettudatos szemléletformálást, a közös fellépést a szabadtéri színházak fejlesztése érdekében.