A SZABADTÉRI SZÍNHÁZAK SZÖVETSÉGE EGYÜTTMŰKÖDÉST AJÁNL A KŐSZÍNHÁZAKNAK

Helyzetelemző és tervező közgyűlést tartott az idén 25 éves Szabadtéri Színházak Szövetsége, amelyhez országszerte immár 14 rangos tagintézmény tartozik. A szakmai szervezet a Kultkikötő egyik helyszínén, Balatonbogláron összegezte a tapasztalatait és beszélte át a következő időszak lehetőségeit. 2022 nyarán összesen csaknem 300 ezer nézője volt – három hónap alatt – a nyári programjaiknak, 53 saját bemutatóval várták a közönséget, és 560 előadást játszottak. Idén rendezték meg először a Szabadtéri Színházak Találkozóját, a Városmajor adott helyet az eseménynek.

„Jövőre is lesz ez a találkozó, akkor a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz kapcsolódóan Balatonbogláron és Alsóörsön, a Kultkikötő helyszínein és szervezésében, s már megítélték rá a támogatást,” jelentette be Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke a közgyűlésen. Szóba került az is, milyen hatással lehet a szabadtéri színházakra az energiaválság, illetve az, hogy számos kőszínház jelezte, mivel télen zárnak, nyáron pótolják majd az elmaradt előadásokat. A Szabadtéri Színházak Szövetsége együttműködést ajánl a kőszínházaknak.

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke – egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója –a közgyűlést azzal kezdte, hogy a szakmai szervezet nevében gratulált Elek Tibornak, a Gyulai Várszínház igazgatójának, aki nemrég a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést vehette át.

Ezt követően értékelték a szabadtéri szezont, amely június 1-jén kezdődött a hagyományteremtő Szabadtéri Színházak Találkozójával: a Városmajori Szabadtéri Színpadon 9 emblematikus produkciót láthatott a közönség a Szövetséghez tartozó színházak kínálatából.

„Először rendeztük meg a Szabadtéri Színházak Találkozóját. Mindannyian létrehozunk értékes saját produkciókat is nyaranta, amelyek – sok esetben – csak néhány előadást érnek meg a szabadtéri helyszíneken. Azt gondoltuk, nagyobb nyilvánosság elé is vihetnénk ezeket. Sikerrel zárult a programsorozat, és már megítélték a támogatást a folytatáshoz, úgyhogy 2023-ban a Balaton partjára – Balatonboglárra és Alsóörsre – vihetjük a legjobb saját előadásainkat, a Kultkikötő helyszíneire. Ők is szervezik jövőre a rendezvényt a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat keretében”, emelte ki Pócza Zoltán.

Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója hozzátette: „Meg kell felelnünk az Európa Kulturális Fővárosa ethoszának, szellemiségének, értékrendjének. Köztük az együttműködés, a párbeszéd, vagy épp a környezettudatosság elvének. A Szabadtéri Színházak Szövetsége alapvetően az együttműködés és a párbeszéd híve. Megnyugtató az is, hogy a tagintézmények közül már egyre többen csatlakoztunk az országos zöldszínházi hálózathoz, például a Kőszegi Várszínház, a Szentendrei Teátrum, a Városmajori Szabadtéri Színház és a Kultkikötő is. Terveink szerint június 16. és 25. között szerveznénk a Szabadtéri Színházak Találkozóját. Magyarország szabadtéri színházi kultúrájának sokszínűsége egyedülálló. Ezeknek a tereknek – változatos programkínálatokkal, fesztiválokkal – jelentős szerepük van a helyi közösségi élet szervezésében éppúgy, mint a kulturális turizmus fellendítésében.”

A közgyűlésen a 14 tagintézmény beszámolt a nyári programjairól, tapasztalatairól, s egy kicsit a jövő évi tervekről is. Összesen 560 előadást játszottak idén, majdnem mindegyiket teltházzal. Pócza Zoltán, a Szövetség elnöke szerint „Magyarországon évről évre egyre többen választanak nyári úticélt annak alapján, hogy megnézik, van-e a közelben szabadtéri színház, esetleg valamilyen fesztivál, ahova családdal együtt is mehetnek, akár több generáció közösen. A szabadtéri színházak nyári kínálatához a legtöbb esetben már egy-egy saját fesztivál is hozzátartozik.”

Beszéltek a szabadtéri helyszínek 2022-es nyári terveiről is. „Sok minden függ az energiaválság alakulásától. Egyrészt kevesen tudják: a szabadtéri színházak többsége egész évben működik, ősszel, télen, tavasszal belső helyiségekben, terekben. Tehát a rezsikérdés minket is érint. Másrészt mivel számos kőszínház bejelentette, hogy télen bezárnak pár hónapra, ugyanakkor nyáron pótolják az előadásaikat, ez érinti a szabadterek programjait, hiszen nekünk folyamatosan egyeztetnünk kell meghívott előadásokról, felkért színészekről saját produkciókhoz. A közgyűlésen sokan felvetették, hogy jövőre még inkább keresik az együttműködés lehetőségét kőszínházakkal úgy, hogy egy nyári előadást ősztől műsorára vesz egy kőszínház, így a finanszírozás is közös lehet, vagyis mindkét fél jobban járhat. Egyébként idén nyáron ezt a kooperációs utat már több szabadtéri színház sikerrel kipróbálta”, fogalmazott Pócza Zoltán.

A Szabadtéri Színházak Szövetségének balatonboglári közgyűlésén mindannyian egyetértettek abban: feladatuknak tekintik az együttműködésre törekvést, a környezettudatos szemléletformálást, a közös fellépést a szabadtéri színházak fejlesztése érdekében.

NÉHÁNY INFORMÁCIÓ:

A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult. Már egy évvel korábban Gedeon József, a Gyulai Várszínház akkori igazgatója és Mátyás Irén, a Zsámbéki Nyári Színház akkori vezetője felvetették: a „szabadtérieknek” speciális a működésük, jó lenne egy külön szervezet, amely összefogná őket és a problémáikat, és szükséges az érdekképviselet. Alapelveik között megfogalmazták, mit tekintenek szabadtéri színháznak, például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csatlakozás kritériumai között pedig az is szerepel, hogy az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együttműködjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is.

A nyári évadnyitás egyik hagyományos eseménye a Szabadtéri Színházak Szövetségének díjátadása is: a Gedeon József Amfiteátrum-díjat 2022-ben – a szakmai szervezet 14 tagintézményének szavazatai alapján – Lőkös Ildikó Jászai Mari-díjas dramaturg nyerte el, aki évtizedek óta részt vesz számos szabadtéri színház munkájában.

A Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai: Agria Nyári Játékok (Eger), Esztergomi Várszínház, Gyulai Várszínház, Kisvárdai Várszínház, Kőszegi Várszínház, Kultkikötő (Balaton), Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg), Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, Szegedi Szabadtéri Játékok, Szentendrei Teátrum, Városmajori Szabadtéri Színpad, Zsámbéki Nyári Színház.