„Az alkotás a lényeg” – Radnai Márk, a SzínházTV alapítója a Fülbemászóban

Hogyan alakultak át a színházfogyasztási szokásaink az elmúlt években? Megfér-e együtt az online és a fizikai valójában létező színház? Szükség van még egyáltalán közvetítésekre a Covid után? Erről is beszélgettünk Radnai Márkkal, a SzínházTV alapítójával és művészeti igazgatójával a Fidelio Fülbemászóban.

A progresszivitás, a hazai színjátszásban nem megszokott megoldásokkal történő kísérletezés már a pályája indulásakor meghatározta Radnai Márk rendezéseit. 2012-ben végzett színművészként Máté Gábor osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol színházrendezést is tanult párhuzamosan, Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. 2011-ben alapította meg a 011 Alkotócsoportot, előadásaikban bátran vegyítették a színházat a filmes elemekkel. Mondhatni, innen már csak egy ugrás volt a SzínházTV megalapítása.

2020 végén, a koronavírus járvány idején, a színházak kényszerbezárásával párhuzamosan indultak el Magyarországon a színházi előadásokat filmes megfogalmazásban feldolgozó, professzionális online platformok. A SzínházTV immár a harmadik évadát kezdte meg. Folyamatosan gyarapszik az elérhető előadások száma, idén hét új bemutatót hirdettek meg, köztük hazai és nemzetközi produkciókat.

„Bosszankodtam, hogy ezt már rég meg kellett volna csinálni” – meséli az adásban Radnai Márk, aki már a platform elindítása előtt komoly gyakorlatra tett szert színházi produkciók rögzítésében. „Megvolt az a tapasztalat, hogyan lehet előadásokat jó minőségben, egy olyan dramaturgiai szál mentén közvetíteni, amiben megmarad az eredeti rendezői koncepció, és a néző számára élvezetes lesz a felvétel.”

Végül 2020 novemberében elstartolt a SzínházTV, és hamar népszerűségre tettek szert, hiszen a lezárások idején az online tartalommegosztás volt az egyetlen módja annak, hogy valamilyen formában színházi élménnyel gazdagodhassunk.

De hogy muzsikálnak ma ezek a platformok? Még mindig szükség lehet rájuk?

„Amikor megkérdezik tőlem, mi értelme a színházi közvetítéseknek most, amikor már bárki elmehet egy élő színházi előadásra, akkor azt az analógiát szoktam felhozni, hogy mi értelme egy együttesnek lemezt kiadni, ha bárki bármikor elmehet a koncertjükre? Lemezt sem azért jelentetnek meg, hogy utána ne legyenek koncertek, hanem azért, hogy minél többen megismerhessék az együttest, és azok később elmenjenek a koncertjeikre is.

Ma úgy működik a színházi szakma, mintha a The Rolling Stones még mindig ugyanabban a londoni kocsmában játszana, mint a 60-as évek végén, és ha én nem járok arra, akkor soha nem hallok róluk.”

Radnai úgy véli, egyre többen elfogadják az online színházi platformok létjogosultságát a közönség és a szakma részéről is. Noha még több időre van szükség, de vannak biztató előjelek. „A mozi esetében pár évvel ezelőtt még az volt a vélekedés, hogy csak a mozifilmek kapjanak Oscart, a Neflixen bemutatott alkotások ne. Ez mekkora baromság!” – hozza fel példaként az ismert filmes megosztót. „A mozit anno azért találták ki, hogy több embernek lehessen levetíteni a filmet. A streaming esetében egyszerre huszonhat millió ember nézi meg egy hétvégén. Tehát valójában az alkotás a lényeg. Az, hogy valami megszületett, van benne munka, üzenet, és ez egy csatornán keresztül eljut a nézőhöz. Ha én nem szeretem a Netflixen nézni, mert szeretek eljárni moziba, akkor el fogok menni. Viszont nem mehetek el egy héten tizenkétszer moziba, miközben lehet, hogy a Netflixen megnézek tizenkét részt a kedvenc sorozatomból.”

A SzínházTV alapítója szerint lehet, hogy még évekig eltart, mire igazán megveti a lábát az online színház, de a szakmai elhivatottság előbb-utóbb meghozza az eredményt. „Lehet, hogy a következő generációk először csak monitorokon és képernyőn találkoznak majd a klasszikus előadásokkal, de aztán be fogják építeni az életükbe, és így tud majd együtt létezni az online és a tradicionális színház.”