Remek kamaradarabok egy helyre sűrítve

Egyhetes fesztivállal zárja a színházi évadot a dunaújvárosi Bartók Színház 2022. június 5. és 12. között. Először rendezik meg a MIKRO Fesztivált kamara- és stúdió-előadásokkal, a közönség 7 nap alatt 10 előadást láthat. A meghívott produkciókban fellép Molnár Piroska, Mácsai Pál, Tordai Teri, Horváth Lili, Pokorny Lia, Kerekes Éva, Mucsi Zoltán, Losonczi Kata és Grisnik Petra is.

Kiváló kamaradarabokat és stúdió-előadásokat láthat a közönség a MIKRO Fesztiválon, amely Keleti Éva életmű-kamarakiállításával nyílik meg június 5-én: a Kossuth-díjas fotográfus egyben a dunaújvárosi színházi szemle fővédnöke is.

1992. július 14-én szavazta meg Dunaújváros közgyűlése a Bartók Kamaraszínház megalapítását. Pont harminc évvel ezelőtt. Az egykori döntés jubileuma is inspirált minket, amikor elhatároztuk, hogy országos kamarafesztivált szervezünk, és – Bartók Béla progresszív etűdjeinek kifejezését kölcsönvéve – »színházi mikrokozmoszt« formálunk egy hét alatt. Először rendezzük meg a MIKRO Fesztivált, és reméljük, hagyomány lehet belőle. Sokszínű a program, mert sokszínű a színház. A kamara jellegű előadások pedig még közelebb hozzák a nézőkhöz a színészt. A velünk élő színházat

– mondja Őze Áron, a Bartók Színház igazgatója.

A Bartók Színház meghívására tíz produkció érkezik Dunaújvárosba: „Azt meséld el, Pista!” (Orlai Produkció); Született: Zrínyiné; Anna Karenina befejezetlen története – Love is the answer (Trojka Színházi Társulás); Grecsó Krisztián: Vera (a Kőszegi Várszínház előadása); Háy János: Elem (A Szkéné Színház és az Ördögkatlan előadása); A lélek legszebb éjszakája (Örkény Színház); Egy német sors (Orlai Produkció); LIAison (Centrál Színház); Pataki Éva: Nőkből is megárt (a Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció előadása), és látható lesz a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása is, amely idén elnyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat. A gyerekek a fesztivál idején délelőttönként és hétvégén délutánonként is a Cimbora Produkció interaktív előadásait nézhetik meg.
Szükségünk van egymás társaságára

Külön megtiszteltetés számukra az igazgató elmondása szerint, hogy a MIKRO fővédnökségét Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus vállalta, akinek a fesztivál első napján kamarakiállítása is nyílik a Bartók Aula Galériában.

Keleti Éva szerint rendkívül fontos, hogy ismét legyenek színházi szakmai-baráti találkozások:

A pandémia hullámai ide-oda dobálták a színházakat, ami lelkileg és mentálisan is megterhelt mindenkit. Szükségünk van egymás társaságára, szükségünk van a színházakra, a közösségekre. Nagyszerűnek tartom, hogy a Bartók Színház megteremti ezt a színházi ünnepet, ahol ismét együtt lehet a szakma. Megtisztelő, hogy fővédnöke lehetek ennek a kezdeményezésnek, és drukkolok, hogy hagyomány váljon belőle.

Csadi Zoltán, a Bartók Színház művészeti igazgatója, a MIKRO Fesztivál programvezetője is megerősíti, hogy hagyományteremtő szándékkal hívták életre a MIKRO Fesztivált.

Az egyhetes fesztivál keretében a folyamatosan változó, sok problémával küzdő, mégis élő és lüktető színházi kultúra jeles alkotásait látjuk vendégül Dunaújvárosban – mondja. – A Bartók színpadain sűrített formában mutatjuk meg a város és a régió közönségének az általunk kiemelkedőnek tartott »mikro« produkciókat: monodrámákat, stúdió-előadásokat. Kívánom, hogy ez a fesztivál alkotónak és befogadónak is a találkozás örömét és élményét adja majd. Olyan valós és szellemi eseménnyé váljon idővel, ahol önfeledten tudunk eszmét cserélni, ha kell, vitázni, szórakozni, de mindenekelőtt együtt lenni és ünnepelni.