15 BEMUTATÓVAL VÁR A SZEGEDI NEMZETI – NOVÁK ESZTER, GÖTTINGER PÁL ÉS BEZERÉDI ZOLTÁN IS RENDEZ

15 bemutató, köztük ős- és magyarországi bemutató, világsikerek, klasszikusok, opera- és balett-előadások, valamint minden korosztály számára könnyed kikapcsolódást ígérő produkciók várják a nézőket a Szegedi Nemzeti Színház 2022/23-as évadában. Május 9-től június 10-ig kedvezményes áron válthatók, illetve újíthatók meg a bérletek.

Remek hangulatú zenés műsor keretében jelentette be a Szegedi Nemzeti Színház a 2022/23-as évad programját. A Reök-palota előtt megtartott eseményen fellépett Vajda Júlia, Máthé Beáta, Gömöri Krisztián, Szélpál Szilveszter és Szívós László, közreműködött Dinyés Dániel.

„Következő évadunk repertoárjának összeállításánál arra törekedtem, hogy minél szélesebb palettáról válogathassanak nézőink. A műfaji sokszínűség mellett továbbra is a magas színvonalú, értéket hordozó produkciók megvalósítása a legfontosabb cél. Országosan elismert rendezők érkeznek hozzánk az új évadban is, köztük többen már sikeresen dolgoztak együtt társulatunk művészeivel. Mind olyan alkotók, akik az örök emberi dilemmákat, vágyakat, problémákat feldolgozó színpadi műveket a környezetünkre reflektáló frissességgel dolgozzák fel, gazdag szellemi és lelki feltöltődést kínálva az érdeklődő közönségnek” – mondta Barnák László főigazgató.

Fontos információ a közönségnek, hogy a 2021/22-es évadra meghirdetett ideiglenes bérletkonstrukcióban megváltott bérletes helyek megszűnnek. A 2019/20-as évad bérlői számára akkori helyeiket az új évad előbérletezési időszakának végéig (május 9.-június 10.) fenntartja a színház. A 2022/23-as évadra szóló bérletek június 10-ig kedvezményes, augusztus 15. és október 15. között pedig emelt áron vásárolhatók meg. A nem értékesített, illetve a vételi szándékkal nem megerősített helyek foglalásai június 10. után automatikusan törlődnek.

Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékával indul az új évad, amelyet Bezerédi Zoltán rendezésében szeptember végétől láthatnak a nézők. Peter Handke Nobel-díjas író Zdenek Adamec című színművének magyarországi bemutatóját a Reök-palotában tartják. A prágai Vencel téren 2003-ban magát felgyújtó 19 éves diákról szóló előadást Szilágyi Bálint rendezi.

A Kisszínház első bemutatója Örkény István Macskajátéka Novák Eszter rendezésében.

Az évad első operapremierjeként október közepétől látható Carl Maria von Weber A bűvös vadász című műve Szőcs Artur rendezésében. Novemberben mutatják be Eisemann Mihály, Halász Imre és Békeffi István Egy csók és más semmi című zenés vígjátékát, amelyet Juronics Tamás állít színpadra.

Felújítják Ránki György Pomádé király új ruhája című meseoperáját Toronykőy Attila rendezésében. Decemberben lesz Lőrinczy Attila az 1728-as, 12 embert máglyahalálra ítélő nagy szegedi boszorkányper eredeti iratait felhasználva írt Élve megégetve – A szegedi boszorkányok című színművének ősbemutatója. A rendező Koltai M. Gábor.

Az évet ifj. Johann StraussA denevér című operettjével zárja a szegedi színház Vida Péter rendezésében. A 2023-as év első nagyszínházi premierje a világ legismertebb musicalje, a Hegedűs a háztetőn, amelyet a főigazgató állít színpadra.

Elsősorban a diákoknak szól Benkó Bence és Fábián Péter újraértelmezett Lúdas Matyija, a Matyi elszabadul.

A Szegedi Kortárs Balett a 2023-as Petőfi-emlékév alkalmából tűzi műsorra Alánglelkű című táncjátékot. Juronics Tamás koreográfiájához a költő versei szolgáltatták a muníció. A darab zenéjét fiatal, de már nemzetközi sikereket elért komponisták írták.

Tavasztól látható Verdi utolsó műve, a Falstaff. A vígoperát Göttinger Pál rendezi. Vidovszky György állítja színpadra Ken Kesey 1962-ben megjelent klasszikus regénye, a Száll a kakukk fészkére színpadi változatát.

A prózai társulat évadot záró premierje Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből készült színmű lesz, amelyet Szikszai Rémusz rendez. Az utolsó bemutató Szegedi Kortárs Balett Lear király történetét feldolgozó táncjátéka lesz április végén, a darab koreográfiáját Juronics Tamás készíti.

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház, Kultúra.hu