A Szabadtéri Színházak Találkozójával kezdi az évadot a Városmajor

A centenáriumát idén ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad számos színes programmal várja idén is a színházszerető közönséget. Az ünnepi évadot, a Szabadtéri Színházak Szövetségének (SZSZSZ) rendezvénye, a Szabadtéri Színházak Találkozója nyitja meg. A fővárosi közönség június 1. és 8. között, tíz emblematikus produkciót láthat, elsősorban a vidéki színházak kínálatából válogatva. Érkeznek nagyszínpadi és kamaraprodukciók – Kőszegről, Duanújvárosból, Gyuláról, Szentendréről és a balatoni Kultkikötőből is.

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke és egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója beszédében úgy fogalmazott, hogy a Szabadtéri Színházak Szövetsége fennállásának 25. évfordulója alakalmából született meg a döntés, hogy közös rendezvénnyel ünnepelhetnék meg a negyedszázados jubileumot. Ennek apropóján született meg Szabadtéri Színházak Találkozója, amitől azt remélik, hogy a vidéki társulatok nagyobb ismertséget szerezhetnek általa.

A programsorozat június 1-jén a Kőszegi Várszínház zenés vígjátékával indul: a Göttinger Pál rendezte Az Öreghíd alatt a szerelemről, sorsról, kötelességről, régi adósságokról, közösségről – az adott szóról szól. És arról, vajon miért választjuk az előttünk felragyogó számtalan lehetőség közül szinte mindig a lehető legrosszabbat. A főbb szerepekben Ullmann Mónikát, Grisnik Petrát, Kálid Artúrt, Epres Attilát és Trokán Annát lathatja a közönség. Másnap Szinetár Miklós rendezésében érkezik a Dunakanyar, amelyben Szinetár Dóra és Makranczi Zalán varázsolja el a nézőket. A Szentendrei Teátrum előadásának legfőbb kérdése, hogy tudunk-e egymáshoz kapcsolódni egy véletlenszerű, fura találkozással, amit csak úgy elénk hozott a sors. Június 3-án a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház a Hamlear című előadásával érkezik, melyről korábban mi is írtunk. Június 4-én a Kőszegi Várszínház egyik legsikeresebb darabja, a Vera kápráztatja el a nagyérdeműt, az előadást Göttinger Pál rendezte, a főszerepet Grisnik Petra játssza. Június 5-én a Catwalk Concert Productions és a Városmajori Szabadtéri Színpad első közös produkciója, a Soharóza kórus Dalok a kamrából című gasztrokoncertje nyújt különleges élményt: az előadáshoz ugyanis borkóstoló is társul. A darab Mautner Zsófi gasztroblogger konzulensi közreműködésével jött létre, és a karantén alatt megváltozott gasztronómiai szokásainkról szól.

Június 6-én a Gyulai Várszínház 2021-es ősbemutatóját, a Karády zárkája című előadást tekinthetik meg az érdeklődők. Darvasi László korunk egyik legkiválóbb magyar írója, költői szépségű darabjában Bartha Boróka (Karády Katalin) élete szerepét alakítja szívfájdító módon, hogy visszataláljon a valódi életéhez. A mindenki által ünnepelt és rajongott dívát ezúttal a Gestapo 525-ös számú cellájában látjuk és halljuk. Az előadást Béres László rendezte. Június 7-én a Városmajori Szabadtéri Színpad 2021-ben bemutatott saját produkciója lesz újból látható, amelynek története a Covid okán szociálisan elszigetelt fiatalokra fókuszál. Az elsősorban középiskolásokat célzó zenés színházi előadás, Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékának átirata, melyben az eredeti dráma csupán kiindulópont. Az Ahogy teccik – nemtragédia című parafrázist a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei adják elő. Június 8-án délelőtt a programsorozat zárásaként a Kultkikötő és az Összpróba Alapítvány produkciója, a Csukás-mese (Süsü és barátai) várják az egész családot. Délután pedig a Szentendrei Teátrum, a Kőszegi Várszínház és a Gergye Krisztián Társulata koprodukciója, a szinesztézia – műalkotások vonzásában érkezik. Az előadás a képzőművészet és a tánc párhuzamaira fókuszál. A performance-etűdök füzéréből álló alkotás két előadója, Nagy Csilla és Gergye Krisztián egy-egy gondosan kiválasztott műalkotásra adott reflexióit helyezik egymás mellé.

A részletes programok a Városmajori Szabadtéri Színpad weboldalán található.