Gáspár András: „A Mozaik különleges színházi csemegéket kínáló fesztivál”

A Mozaik Országos Színházi Találkozó 2022. május 25–28. között, Kápolnásnyéken várja a színház iránt érdeklődőket. A fellépő társulatok között budapesti, vidéki, és határon túli alkotóműhelyek is képviseltetik magukat, rendkívül színes és izgalmas repertoárral. A teljesen új, kísérletező kedvű színházi fesztivál célja, hogy betekintést nyújtson a sokszínű magyar színházi kultúrába. A fesztivál igazgatójával, Gáspár Andrással beszélgettünk.

– Milyen gondolatok, célok mentén jött létre a Mozaik Országos Színházi Találkozó?
– Hiánypótló jelleggel jött létre a Mozaik, ami a legkülönbözőbb kreatív és izgalmas színházi kísérletezésnek nyújt fesztiválos bemutatkozást. A nem minősített színházi társulások, tehát a nem hagyományos kőszínházi szférában működő alkotóműhelyeknek kívántunk létrehozni egy nagyszabású rendezvényt.

Elképesztő mennyiségű remek alternatív, független társulat létezik az országban. Ezek gyakran nagyon nehéz helyzetekkel kell harcolniuk az állandó próbahely hiányától kezdve, a labilis finanszírozáson át az instabil bemutatkozási lehetőségekig. A különböző műfajú és tematikájú előadásokat létrehozó alkotóműhelyek pályázati pénzekből, támogatások révén, vagy éppen a piacról működnek, és egy-egynek bizony redukált a reprezentációs lehetősége.

Kollégámmal, Szűcs Gáborral, a Mozaik Művészegyesület vezetőjével egyhangúan azon a véleményen voltunk, hogy ennek a közegnek fontos lehet egy új bemutatkozási fórum, és ezért alapítottuk meg a Mozaik Országos Színházi Találkozót. Noha nem feltétlenül ez a színházi réteg fog azonnal tömegeket megmozgatni, de mindenképpen olyan értékeket és tartalmakat közvetítenek, amelyekre minden bizonnyal lesz közönség és érdeklődés. Azt gondolom, példaértékű lehet a közönség számára, hogy a gyakran mostoha körülmények ellenére nagyon erős az alkotói kedv és elszántság ezeknél a műhelyeknél.


– Van-e célzott korosztály, vagy színházi stílusa a fesztiválnak?

– A nevünk és a logónk egyaránt tükrözi a missziónkat, a sokszínűségre való törekvést. A Mozaik nívós előadások és prominens színházi alkotók által minden korosztály, és színházi ízlés számára igazi csemegékkel szolgál.

– Milyen társulatok, előadások, színészek lesznek például?

– Olyan kitűnő színművészek érkeznek, mint például Gálvölgyi János, Egri Márta, Simon Kornél, Földes Eszter, Gryllus Dorka, Kálid Artúr, Jászberényi Gábor, vagy Rába Roland. A nyitódarab, a mindig új színházi kifejezésmódokat kereső Maladype Színház abszurd komédiája az Yvonne, nemrég egy nagyon rangos lengyel színházi fesztivál három díját is elnyert. Látható lesz a Káva Kulturális Műhely Sziget című résztvevői színháza. A 6Szín az Édeskettes hármasban, míg az Orlai Produkció a Hárman a padon című produkcióval képviseli magát. Vecsei H. Miklós és zenész alkotótársai izgalmas koncertszínházi estet adnak Csoóri Sándor művei nyomán, Párbeszéd sötétben címmel. A De mi lett a nővel című Csehov-parafrázissal a Gózon Gyula Kamaraszínház érkezik.

Találkozhat a közönség továbbá a Veres1Színházzal, ami Simon Kornél főszereplésével hozza a Hogyan nevezzeleket. De itt lesz még a Dollár Papa Gyermekei a Picasso előadással, vagy a Gólem Színház is Anat Gov: Jaj Istenem darabjával, illetve bemutatásra kerül a Ludas Matyi Jr gyermekelőadást is, a fesztivál egyik szervezőjének, Szűcs Gábornak rendezésében.

– A záródarab reflektál a jelenlegi háborús krízisre. Mi lesz ez az előadás?

– A fesztivál utolsó estéjén a K2 Béke című előadása lesz látható, amelynek egyik fő szála, hogy Heródes király kiadja a parancsot, hogy minden csecsemőt meg kell gyilkolni, mert mindegyik újszülött veszélyt jelent a hatalmára… A darab azt a kérdést boncolgatja, meddig életképes a gyűlölet, és hogyan haladhat meg mindent a szeretet.
– Tervben van a jövőre nézve, hogy évente megrendezésre kerüljön a Mozaik?

– Igen. Szándékunk létrehozni egy innovatív, élő színházi diskurzust a közönség, szakma között egy oldott, jó hangulatú légkörben, szép környezetben. Jelen pillanatban ez egy 4 napos úgymond „demo fesztivál”, teszteljük az egyébként pazar természeti környezettel rendelkező kápolnásnyéki övezetet, az érdeklődőket, az itteni színpadi lehetőségeket, pontosabban a Halász Gedeon Eseményközpontot – 3 teremben, különböző méretű befogadói térrel -, továbbá a Velencei-tó menti adottságokat. Kíváncsiak vagyunk, hogy mozdul meg A Velencei-tó potenciális színházi közönsége egy ilyen színházi csemegéket kínáló fesztiválra. Szeretnénk, ha ez a hiánypótló rendezvénysorozat egy széles körű, nagy tradíciójú fesztivállá nőné ki magát, ami évről évre új, friss színeket festene az egyébként erős megosztottsággal bíró hazai színházi életbe. Később akár 7 napos fesztiválra is gondolunk, egyre több előadással, színesebb programkínálattal.

Mozaik Országos Színházi Találkozó
2022. május 25–28. Kápolnásnyék