Meghirdette új évadának programját a szegedi színház

15 bemutató, köztük ős- és magyarországi premier, világsikerek, klasszikusok, opera- és táncelőadások, valamint könnyed kikapcsolódást ígérő produkciók várják a nézőket a Szegedi Nemzeti Színház 2022/23-as évadában.

Szabadtéri zenés műsor keretében hirdette meg szombaton új évadjának programját a Szegedi Nemzeti Színház. Barnák László főigazgató elmondta, a 2022/23-as évad műsorának összeállítása során törekedtek arra, hogy minél szélesebb palettáról válogathasson a közönség. A darabokat országosan elismert rendezők állítják színpadra, közülük többen korábban már sikeresen dolgoztak együtt a társulattal.

A premierek sora Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékával kezdődik, amelyet Bezerédi Zoltán rendezésében szeptember végétől láthatnak a nézők. Peter Handke Nobel-díjas író Zdenek Adamec című színművének magyarországi bemutatóját a Reök-palotában tartják. A prágai Vencel téren 2003-ban magát felgyújtó 19 éves diákról szóló előadást Szilágyi Bálint rendezi.

A Kisszínház első bemutatója Örkény István Macskajátéka Novák Eszter rendezésében.

Az évad első operapremierjeként október közepétől látható Carl Maria von Weber A bűvös vadász című műve Szőcs Artur rendezésében. Novemberben mutatják be Eisemann Mihály, Halász Imre és Békeffi István Egy csók és más semmi című zenés vígjátékát, amelyet Juronics Tamás állít színpadra.

Felújítják Ránki György Pomádé király új ruhája című meseoperáját Toronykőy Attila rendezésében. Decemberben lesz Lőrinczy Attila az 1728-as, 12 embert máglyahalálra ítélő nagy szegedi boszorkányper eredeti iratait felhasználva írt Élve megégetve – A szegedi boszorkányok című színművének ősbemutatója. A rendező Koltai M. Gábor.Dinyés Dániel és Máté Beáta

Az évet ifj. Johann StraussA denevér című operettjével zárja a szegedi színház Vida Péter rendezésében. A 2023-as év első nagyszínházi premierje a világ legismertebb musicalje, a Hegedűs a háztetőn, amelyet a főigazgató állít színpadra.
Elsősorban a diákoknak szól Benkó Bence és Fábián Péter újraértelmezett Lúdas Matyija, a Matyi elszabadul.

A Szegedi Kortárs Balett a 2023-as Petőfi-emlékév alkalmából tűzi műsorra A lánglelkű című táncjátékot. Juronics Tamás koreográfiájához a költő versei szolgáltatták a muníció. A darab zenéjét fiatal, de már nemzetközi sikereket elért komponisták írták.

Tavasztól látható Verdi utolsó műve, a Falstaff. A vígoperát Göttinger Pál rendezi. Vidovszky György állítja színpadra Ken Kesey 1962-ben megjelent klasszikus regénye, a Száll a kakukk fészkére színpadi változatát.

A prózai társulat évadot záró premierje Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből készült színmű lesz, amelyet Szikszai Rémusz rendez. Az utolsó bemutató Szegedi Kortárs Balett Lear király történetét feldolgozó táncjátéka lesz április végén, a darab koreográfiáját Juronics Tamás készíti.