Gritti - képek az olvasópróbáról

És megint egy Győrei Zsolt-Schlachtovszky Csaba-féle darabot kezdtünk el próbálni... Az írópáros Hamlearjét tavaly a Gyulai Várszínházzal közösen mutattuk be. Most a Kőszegi Várszínház felkérésére - és a szabadtéri színház 40. születésnapi nyarára - megírták a Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék című "víg farsangi atrocitásukat", ahogyan ők megfogalmazták a műfajt. A Kőszegi Várszínház pedig a Bartók Színházzal együttműködve mutatja be a darabot július 1-jén - Kőszegen. Őze Áron rendezi. Ma tartottunk olvasópróbát a szerzők jelenlétében. Jókedvünk lett.
Szereplők: Vízkeleti Zsolt, Jegercsik Csaba, Ágoston Péter, Göttinger Pál, Bede-Fazekas Szabolcs, Alberti Zsófia, Fekete Linda. Jelmeztervező: Cselényi Nóra. Díszlettervező: Kovács Yvette Alida.
A történet pedig röviden:
Budán járunk, 1532 farsangján, öt és fél évvel a mohácsi vész után. A szultán támogatásával Alois Gritti, velencei származású kereskedő-kalandor lett Szapolyai János király oldalán Magyarország kormányzója. Néhány esztendős budai tartózkodása alatt nemcsak a város polgárai körében veszítette el népszerűségét, de helyettese, Nádasdy Tamás is ellene fordult. Amikor Grittit végre Konstantinápolyba rendelik, Nádasdy elérkezettnek látja az időt arra, hogy egy farsangi játék (ludus magnus) bemutatásával végképp felszítsa a kormányzó elleni indulatokat.
A karneváli játék műfajához illően harsány karakterek, rohanó események, látványos fordulatok és a keserédes komikum egyszerre sodorják magukkal és szögezik székéhez a nézőt.
Jegyek itt és így foglalhatók:
Telefon: +36 94/360-113
E-mail: info@koszegivarszinhaz.hu
Várjuk Önöket szeretettel a Kőszegi Várszínház és a Bartók Színház közös előadásán. 
Fotók: Ónodi Zoltán

forrás: Bartók Kamaraszínház FB



Vízkereszti Gritti - képek az olvasópróbáról