Hárman a padon Gálvölgyi Jánossal és Benedek Miklóssal: két magányos öreg szívmelengető egymásra találása

Benedek Miklóssal, Gálvölgyi Jánossal és Egri Mártával mutatta be 2021. december 16-án az Orlai Produkció a Hárman a padon című darabot.

2021. december 16-tól látható Benedek Miklóssal, Gálvölgyi Jánossal és Egri Mártával az Orlai Produkció Hárman a padon című darabja állandó játszóhelyén, a 6szín Teátrumban. A Göttinger Pál rendezte előadás online bemutatóját november 25-én tartották a SzínházTV-n, míg az országos premiert a Váci Dunakanyar Színházban.

A két, majd három magányos ember egymásra találása hol szívmelengető, hol szívszorító, az egyik pillanatban a nevetéstől, a másikban a szomorúságtól csordul ki a könnyünk.
Hárman a padon: az Orlai Produkció új darabja

Aldo Nicolaj darabja három idős ember történetét meséli el, a „vasnemzedék” utolsó néhány élő képviselőjének nyugdíjas napjait. A leélt és végigküzdött 20. század vége egy zsúfolt lakótelepen éri őket. A nő szelíd és jókedvű maradt, de a hajdan erős fiúk, akik valaha bátor katonák, aztán szorgos munkásemberek, derék családapák, büszke, öntudatos férfiak voltak, most már emlékeken merengő, rozoga, mogorva úriemberek. Ki egyedül, ki a családjától éppen csak megtűrten, de mindenképpen magányosan éldegél... lejár erre a kis térre, hogy a padon üldögélve várakozzon cél nélkül - és szót váltson azzal, aki hasonlóan járt.

Nem ismerik egymást, de lassacskán, ahogy rendre összefutnak a padnál... barátok lesznek. A barátságuk pedig fokozatosan feltölti őket, a kiürültség érzetét felváltja a valahová tartozás biztonsága, az újonnan felvett szokások megnyugtató rutinja. A feleslegesség, a szeretetnélküliség, a céltalanság szürkesége alól kibomlik az életszeretet, az egymásba kapaszkodás, az örök szövetségeskeresés szívmelengető, ezerszínű, derűs palettája. Ebből a megtalált biztonságból pedig új kalandvágy születik - így elhatározzák, hogy még egyszer, utoljára, belevágnak egy kalandba.

- Ez a két, illetve három magányos ember egészen a szeretetig barátkozik össze, addig a pontig, amikor hiányzik a másik jelenléte. És az már egy komoly barátság - fogalmazott hármójuk kapcsolatáról a Luigi Lapagliát alakító Benedek Miklós.

- Ez a három ember belekapaszkodik egymásba. Az emberi magányosság - akár családon belül is - általános érzés, ezért játszódhat a történet ma is ugyanúgy, mint ötven évvel korábban, de félek, hogy száz év múlva is ugyanilyen érvényes lesz - mondta a Bocca Liberót játszó Gálvölgyi János, aki a történet aktualitását emelte ki.

- Ahogyan a két férfi, Luigi és Bocca, ő is magányos, de képes arra, hogy az életben megtalálja az örömöket, és azokat nem sajnálja magától. A derű mögött azonban más is lappang. Hatalmas bátorságra vall, nagyon nagy erőt mutat, ahogy szembenézett a helyzetével, és úgy döntött, hogy kiveszi az életből azt, ami szép és jó - jellemezte Amra karakterét Egri Márta.

Göttinger Pál, az előadás rendezője szerint, bár a darab a hetvenes évekbe ereszti a gyökereit, de maga a problémafelvetés pedig egyáltalán nem avult el. Ezen túl pedig a Hárman a padon különleges kamaradarab.

- Szerepdarab, rosszul tűri a rendezői ravaszkodást. Van hatása önmagában a történetnek, de annak is, hogy pont őket hármójukat látjuk a színpadon. Belépnek, már annak elképesztő súlya van. Hatalmas tapasztalattal rendelkeznek, és persze többet tudnak a figurákról, mint én - mondta a rendező.

- Egy kamaradarabról van szó, Miklós és János végig a színen vannak, rövid replikákban beszélnek, ráadásul olyan embereket alakítanak, akik nagyon ráérnek, ezért a beszélgetés témái sem feltétlenül a cselekmény mentén jönnek elő, hanem ahogy eszükbe jutnak. Ezekbe a csapongó gondolatmenetekbe színészileg jó nehéz kapaszkodni, de ezeket a pontokat rögzíteni nem rendezői feladat. Nekem inkább csak figyelni és koncentrálni kell, hogy a színpadi jelenség alól vagy mögül a szerep karaktere is bújjon ki, ne csak a nagy színészeké.