Az öregség megható drámája


Az öregség megható drámája Aldo Nicolaj Hárman a padon című darabja, melynek egyik legendás feldolgozása volt az 1974-es Kapás Dezső-féle előadás a Pesti Színházban Bulla Elmával, Páger Antallal és Bilicsi Tivadarral.

Az aggok háza és a halál között félúton találkozik két magányos, mogorva öregember egy lakótelepi tér padján, véletlen kapcsolatuk lassanként szétszakíthatatlan barátsággá alakul. Harmadikként néha feltűnik körülöttük egy derűs vénasszony, aki nemcsak féltékenységet, de szelíd humort is hoz rozoga életükbe. De ő is magányos, csak máshogy, mint a két férfi. A vasnemzedék büszke tagjai ők, akik egykor bátor katonák, keményen dolgozó családapák voltak, életük alkonyán halkan, viszont annál kétségbeesettebben kapálódznak a megtűrtség, kiszolgáltatottság és szeretetnélküliség ellen. Életüknek idővel csak a padon eltöltött közös idő ad értelmet, ahol kibeszélhetik kudarcaikat, keserűségüket, fájdalmaikat. Az újra meglelt biztonság erőt ad nekik, egymásba kapaszkodva közösen vágnak bele egy nagy kalandba, a sors azonban váratlanul közbeszól.

A darabot most az Orlai Produkciós Iroda tűzte műsorára Benedek Miklós, Gálvölgyi János és Egri Márta szereplésével. Göttinger Pál rendezését rendhagyó módon online mutatták be a Színház Tv-n, de december közepétől már élőben is látható lesz a budapesti 6Színben (korábban Hatszín Teátrum).

Gyönyörű, mélységesen megindító e három kiváló művész költői szólója és összjátéka. Mikrovilágot rajzolnak fel, amelyben nem sok minden történik, hol ketten, hol hárman beszélnek, mégis olyan erős minden pillanat, hogy a figyelem egy pillanatra sem lankad. A bölcsesség és a gyermeki naivitás egyszerre jelenik meg játékukban, esendőségük is méltósággal teli. Gálvölgyi János hencegő, illúziókat kergető Bocca Liberója megindító figura, zavarba ejtő és fájóan szép Benedek Miklós jelenléte Luigi Lapaglia szerepében, méltó partnerük Egri Márta, az általa életre keltett Ambra bármennyire is jó kedélyű, gesztusai, pillantásai súlyos bánatról árulkodnak.

Aldo Nicolaj műve jutalomjáték volt öt évtizede, ahogy jutalomjáték ma is. Bár a vasnemzedék tagjai közül már alig vannak közöttünk, de az elmúlással való szembenézés ma is ugyanolyan torokszorító.

Aldo Nicolaj: Hárman a padon. Orlai Produkciós Iroda. Rendező: Göttinger Pál

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/49. számában jelent meg december 3-án.

forrás: https://hang.hu