Aase-díj – Tóth Károly, a nyíregyházi színház művésze is a kitüntetettek között van

December 13-án Sallai Virág, a Kolibri Színház művésze, a pécsi színésznő, Unger Pálma, illetve a Látóképes Gelányi Imre társaságában veszi át Tóth Károly, a Móricz Zsigmond Színház művésze a Gobbi Hilda által alapított, a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közleménye szerint az elismeréseket a Bajor Gizi Színészmúzeumban adják át a kurátorok – Egri Márta, Ráckevei Anna, Udvaros Dorottya, Gáspár Tibor és Márton András színművészek – által kiválasztott művészeknek.

„Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistáknak csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot” – írta a díjról, maga az alapító, Gobbi Hilda. Az ő egyik kedvenc szerepe volt az Aase anyó, Peer Gynt édesanyja, Ibsen világhírű drámakölteményében.

Az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták díja az Aase.

A vándor, a konferanszié, a rendőr vagy a nagyapa, a főinkvizítor, az első gyilkos és Ivan Ivanovics Orlovszkij, Borbíró Gyula, vagy Havlitschek – mind-mind a díjazott, Tóth Károly, vagyis Totya, a színháziak szerint. Már indulásakor tudta, hogy talán sosem lesz Rómeó.

„Igazad van, 100 százalékig biztos voltam, hogy Rómeó nem leszek, viszont ez is inspirált arra, hogy a kicsikébe próbáljak belesűríteni fontos dolgokat. Talán ez is segített abban, hogy kialakult bennem egyfajta érzés, ha elkezdünk próbálni például, akár már az olvasópróbán is sejtem azt, hogy ez milyen lesz. Ha ehhez társul egy olyan rendező, mint pl. a Göttinger Pali volt a Tengerenben, vagy Ivo Krobot régebben, akkor aztán megy minden magától” – nyilatkozta Tóth Károly, a Móricz Zsigmond Színház színésze.

A társulat egyik legrégebbi és legmegbízhatóbb tagja – így szól a színház közleménye. Számos remek karakterszerep van mögötte, melyeket mindig különlegessé tett személyiségének ereje, játékának szuggesztivitása, egyedi stílusa; a legkisebb színpadi megnyilvánulásokat is főszereppel egyenrangúvá tudja tenni, néma jelenléte magára vonzza a tekintetet, prizmaként sűríti magába egy-egy előadás lényegét. Fontos alakítása volt Schiller Don Carlosának Főinkvizítora: bár utolsóként, a darab utolsó húsz percében lépett színpadra, az övé volt az előadás egyik legerősebb jelenléte. Totya arra is emlékszik, mi volt az első, meghatározó szerep.

„Egyértelműen a Patikában Papp Ferke. Ami volt valamikor... még a múlt században. A mai napig előfordul – pedig azóta eltelt 30 valahány év –, de még most is megállítanak az utcán, hogy: Papp Ferke... Olyan nagy népszerűségnek tett ki abban az időben, azt gondoltam, hogy onnantól Oscar-díj. Na, az nem így lett, most realizálódott az Aase-díjban” – folytatta a művész.

Tóth Károly ma is próbál. Csehov Cseresznyéskertjében alakítja már másodjára a szolga, Firsz szerepét. A jövő hétvégi bemutatóban sem lesz főszerepe. Kevés szöveg, de folyamatos jelenlét. Fontos, hogy ott van. Ezt értékeli az Aase-díj. A nézők serege nevében is gratulálunk az elismeréshez!