Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.

A lapunk eljutott információ szerint több színház megkapta az az ajánlást, amelyben a koronavírus növekvő esetszámai miatt azt javasolják az intézményvezetőknek, hogy fontolják meg a jelenleg zajló próbák leállítását és az élő közvetítések szüneteltetését a művészek és a stáb egészségének megőrzése érdekében. Azt nem tudjuk, hogy az alábbi bejelentések összefüggésben állnak-e értesülésünkkel, ám mindegyikben közös, hogy nem akarnak kockáztatni, és inkább leállítják a készülő premierek próbafolyamatait a helyzet javulásáig.

Az Orlai Produkciós Iroda hétfőn jelentette be közösségi felületén, hogy leállítja a Hárman a padon című előadás próbáit a járványhelyzet és a növekvő esetszámok miatt. „Nehéz szívvel hoztuk meg a döntést, hiszen a próbafolyamat utolsó részéhez értünk. A főpróbahetet az előadás felvételével szerettük volna lezárni, amelyet terveink szerint március 25-én láthattak volna.

Felelősséggel tartozunk művészeink és munkatársaink egészségéért, ez ma mindennél fontosabb. Bízunk abban, hogy megértik döntésünket.

Az Orlai Produkciós Iroda az eddig felvett előadásait továbbra is közvetíti.

A Vígszínházban is leálltak a soron következő premier, a Lóvátett lovagok próbái. Mint közleményükben írják, a járványhelyzet drasztikus romlása miatt kollégáik és művészeik egészsége érdekében elhalasztják a szombatra tervezett élő közvetítést is.

„Nem kockáztathatunk, vigyáznunk kell egymásra.”

A korábban rögzített előadásokat, köztük A rendes lányok csendben sírnak című produkció stream premierjét a bejelentés nem érinti, ezeket a későbbiekben közzéteszik.

A Miskolci Nemzeti Színház mai közleménye értelmében elmarad a Vadkacsa című előadás élő online közvetítése március 4-én. „A jelenlegi járványügyi helyzetben, figyelembe véve a fertőzöttek növekvő számát, színházunk kénytelen elhalasztani a streamet. „Kollégáink és művészeink egészsége érdekében egy későbbi időpontban tartjuk meg az előadást” – írják.

Leállítja az élő streamelést az Örkény Színház is, és kizárólag korábbi előadásokat közvetítenek online március 8-áig. Mint írják,

„komolyan kell vennünk a fertőzések felfutásából következő felelősségünket.”

A Thália Színház is leállította a Kelemen József rendezésében készülő Feydeau-darab, Az álmomban megcsaltál próbáit biztonsági okokból.

Kollégái egészségének megóvása érdekében a Katona József Színház február 26-tól két hétre leállította a színpadi próbákat. A titkárság, az adminisztratív, a gazdasági, valamint, a kommunikációs részlegek dolgozói home office-ban folytatják a munkát. Új K:ortárs című sorozatuk éppen aktuális próbáit, felvételeit tehát későbbre halasztják. Lear király című készülő előadás résztvevői, ahogy eddig, továbbra is az online térben dolgoznak. A már meghirdetett és a közeljövőben bejelentett katonás online közvetítéseket mindez természetesen nem érinti, hiszen azokat felvételről sugározzák.

Amint további információ birtokába jutunk az elmaradó premierek kapcsán, frissítjük a cikkünket.

Egri Márta, Gálvölgyi János és Benedek Miklós - a Hárman a padon c. előadás szereplői az olvasópróbán (forrás: Orlai Produkciós Iroda)