$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

A folyamatos megújulás a cél

Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója azt vallja, legyen szó a színházról, a Rózsakertről, a Bencs-villáról vagy a VIDOR Fesztiválról, a cél mindig ugyanaz: életre szóló élményekkel megajándékozni a közönséget.

– A legutóbbi igazgatóválasztáskor, 2016 őszén a döntésben fontos szerepet játszó szakmai bizottság számos kérdést feltett a színház jövőjét érintő elképzeléseimmel, terveimmel kapcsolatosan, és arra is kíváncsiak voltak, hogy öt év elteltével mivel lennék elégedett.

– A megbízatásom 2022 februárjában lejár, és várhatóan augusztusban új pályázatot írnak ki, így egyre többször elemzem és értékelem a mögöttem lévő éveket: azt, hogy mit sikerült elérnünk, és azt is, milyen téren tudnánk előrébb lépni – mondja Kirják Róbert, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója. Végig kell gondolnia, hogy amit a pályázatában vállalt, teljesült-e, és sokszor eszébe jut a már említett kérdés is, melyre válaszolva akkor három területet emelt ki.

– Azt mondtam, szeretném elérni, hogy a társulat tagjai elégedettek legyenek azzal, amit a színház szakmailag nyújtani tud nekik, másrészt azzal is, ahogyan anyagilag megbecsüljük őket – ez utóbbi téren a színészek voltak leginkább lemaradva. Büszke vagyok rá, hogy kézzelfogható eredményeket sikerült elérnünk: a színészek az elmúlt években kiváló szakemberekkel dolgozhattak inspiráló környezetben, a munkájukhoz méltó feltételek mellett.

– Anyagilag ma már sokkal jobb helyzetben vannak, mint amilyenben öt évvel ezelőtt voltak, és rengeteget jelent nekik, hogy a szakma élvonalába tartozó rendezőket sikerült Nyíregyházára invitálnunk.
Kikérik a véleményét

– A másik terület, amit a már említett válaszban érintettem, az a megítélésünk volt: azt a célt tűztem ki magam elé, hogy a színházunk működésével elégedett legyen a közönség és a fenntartónk, valamint teátrumunkat ismerje el és kezelje helyén a szakma. Az igazság az, hogy az első nehezebben ment, mégpedig azért, mert a színházigazgatók legnagyobb része színész vagy rendező, én pedig a gazdasági igazgatói székből ültem át a direktoriba.

– Ritka, hogy bárki is művészeti végzettség nélkül vezessen egy teátrumot, emiatt nekem duplán kellett bizonyítanom. Úgy érzem, ez sikerült: szinte minden színházigazgatóval megtaláltam a közös hangot, sokszor kikérik a véleményemet. Azt, hogy magát a színházat hogyan ítéli meg a szakma, többek között a fesztiválmeghívások és szaklapokban megjelent pozitív hangvételű kritikák is mutatják, de joggal lehetünk büszkék a két POSZT-díjunkra, a Városmajori Színházi Szemle fődíjára vagy a számtalan marketingdíjra – ezek mind-mind azt jelzik, hogy jó irányba haladunk.

Megtérülő befektetések

– A harmadik terület, amire nagy hangsúlyt fektettem, az a pénzügyi stabilitás megteremtése volt, és az eredményeink ezen a téren is magukért beszélnek, valamint sokat köszönhetünk Nyíregyháza városa és a kormányzat támogatásának. És éppen ez az a terület, ahol sokat változott a gondolkodásom azóta, hogy a színháznak már nem csak az anyagi biztonságáért felelek.

– Gazdasági igazgatóként sok esetben nem tartottam indokoltnak bizonyos kiadásokat, de ezt ma már másképp látom, és jobban el tudom fogadni, hogy megéri drágább díszletet építeni vagy egy jobb rendezőt kifizetni. A különbséget ugyanis a közönség is észreveszi, és már néhány bérletszünetes előadással elő tudjuk teremteni a pluszköltségeket, az elmúlt években pedig szerencsére nagyon sok példa volt erre. A jelmez, a díszlet, a rendező mind-mind befektetés, amiről nem jósolható meg azonnal, hogy megtérül-e, de ha tízből nyolcszor igen, boldogok lehetünk.

– Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a legkörültekintőbb előkészítés ellenére sem úgy sikerül egy előadás, ahogy azt a darabot, a rendezőt ismerve várnánk – mondja Kirják Róbert, akinek az igazgatói évei alatt egy ilyen nagyszínpadi premier volt, és bár akkor nagyon zokon vette, később utánaszámolt, és elfogadta, hogy egy kevésbé jól sikerült előadás az utóbbi évadok kéttucatnyi bemutatója tükrében talán még megengedhető.

Azt is tudja, hogy nincs olyan előadás, ami mindenkinek tetszik, ezért arra törekszik, hogy a lehető legtöbb néző legyen elégedett azzal, amit a színházban lát.

– Az a célunk, hogy ha zenés darabot állítunk színpadra, az olyan legyen, amire a drámakedvelők is csettintenek, és fordítva: ez sok energiába kerül, de megéri. Nyíregyháza egyetlen színházaként minden nézői igényt ki kell szolgálnunk, ez nem Budapest, ahol a különböző színházi műfajok kedvelői kedvükre válogathatnak a teátrumok között. Emiatt nagyon fontos az előadások kiválasztása, a jó arányok megtalálása, és kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy az adott évad sikere már akkor eldől, amikor egy-egy darab és rendező mellett letesszük a voksunkat.

– Ezek a folyamatok és összességében a színházi munka nem úszhatók meg konfliktusok nélkül, és nem is bújok ki ezek alól, de mindig igyekszem megfontoltan dönteni, és belátom, ha valamiben hibázok. Művészi jellegű dolgokban viszont soha nem vitázok, ezeknek a megoldását gyakran a művészeti tanácsadóra és a művészeti vezetőre bízom – mondja.

Váratlan események

Az elmúlt évek során folyamatosan bővült a Móricz Zsigmond Színház égisze alá kerülő intézmények sora: előbb a Rózsakert Szabadtéri Színpad, majd a Bencs Villa működtetése került a teátrumhoz, hamarosan pedig a Szindbáddal bővül a sor, és nem szabad megfeledkezni a VIDOR Fesztiválról sem, ami ebben az évben jubilál: az idén rendezik meg huszadszor.

– Ezek komoly gondolkodást igénylő feladatok, amelyek azért emésztenek fel különösen sok energiát, mert a folyamatos megújulás jegyében kell ezeket működtetni, megszervezni, és mert a koncepciójukat szinte egyedül kell kitalálnom. Mindig vannak váratlan események, a tavalyi VIDOR zenei programját például az utolsó utáni pillanatban kellett szinte teljesen átalakítani, az idei szabadtéri szezon megszervezését pedig az nehezíti, hogy egyelőre nem tudjuk, hány bérletes előadást kell majd ott pótolnunk.

– A pandémián kívüli időszakban rengeteg időmet veszik el a színházi események, a díjátadók, havonta legalább egy-két fővárosi út elkerülhetetlen, és folyamatosan nézem a vidéki színházak előadásait is. De ez az igazgatói munka része, és nem élem meg teherként, sőt – fogalmaz az igazgató, akinek egy területen van hiányérzete.

– Az országos megjelenéseket tekintve vannak lemaradásaink, mert bár kiváló szakmai eredmények vannak mögöttünk, például a televíziók reggeli műsoraiba nehezen tudunk bejutni, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy más színházak igazgatóit vagy művészeit, országos ismertségük miatt szívesebben látják a tévénézők.

Emlékezetes pillanatok

Arra a kérdésre, hogy melyek azok a pillanatok, amelyekre még évtizedek múltán is emlékezni fog, Kirják Róbert azt mondja, szerencsére nagyon sok ilyen van.

– Legalább tíz ilyen színházi premiert tudnék mondani, de máig emlékezetes a megújult Rózsakert Szabadtéri Színpad első előadása, a felújított Bencs Villa megnyitója, ahogy több VIDOR-pillanat is: olyan koncertek például, amelyek annyi embert vonzottak a belvárosba, amennyit korábban egy esemény sem. Legyen szó a színházról, a Rózsakertről, a Bencs-villáról vagy a VIDOR Fesztiválról, a cél mindig ugyanaz: életre szóló élményekkel ajándékozni meg azokat, akik számára mi jelentjük a kultúrát.

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,242,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,32,bohémélet,61,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,42,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,4,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,64,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,73,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,194,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,133,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,30,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,368,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,237,operaház,79,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,11,operettszínház,35,orlai,601,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,221,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,58,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,67,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,74,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,101,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: A folyamatos megújulás a cél
A folyamatos megújulás a cél
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2021/03/a-folyamatos-megujulas-cel.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2021/03/a-folyamatos-megujulas-cel.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content