ÚJÍTÁSOKKAL KÉSZÜL AZ ÉVADRA







DINYÉS DÁNIEL CÉLJA A VÁROS OPERAÉLETÉNEK FELLENDÍTÉSE

ÚJÍTÁSOKKAL KÉSZÜL AZ ÉVADRA

Új programsorozatot indít a szegedi színház zenei vezetője, Dinyés Dániel a következő évadban, nézetei szerint ugyanis az opera műfajának megértésén keresztül vezet az út a megszeretéséig. Elsődleges célja a szegedi közönség érdeklődésének felizzítása az operajátszás iránt. Hosszabb távú tervei között több bemutató és fiatalítás is szerepel.

Dinyés Dániel zeneszerző, előadó, karmester vendégelőadások keretében többször ellátogatott már Szegedre. Emellett egykori mestere, Oberfrank Géza karmester, aki az 1980-as években főzeneigazgatóként tevékenykedett a szegedi színházban, sokat mesélt neki a napfény városának operaéletéről.

– Szeged számomra mindig is érdekes kiindulási pontja és generálója volt a magyar operaéletnek. Vagy innen indultak művészek, akik később meghatározók lettek, vagy Szegedre érkeztek a fővárosból, hogy itt teljesítsék ki pályájukat — mondta.

LASSÚ VÍZ PARTOT MOS

Elmondása alapján nagy örömmel vállalta Barnák László színi direktor felkérését a teátrum zenei igazgatói posztjának betöltésére.

– A legizgalmasabb feladat számomra, hogy újra felizzítsam a szegedi közönség érdeklődését az opera műfaja iránt. Hiszem, hogy az operára, azok mondanivalójára minden korosztálynak szüksége van. Pláne napjainkban, amikor a zene- és a filméhség mindent áthatnak. Az opera e kettőt tudja ötvözni, kiszolgálni, hiszen történetet mesél el a zenén keresztül. Szerintem a fő kérdés a tálalás, nem az, hogy szükség van-e rá – fejtette ki, majd hozzátette: vállalásában a hosszú távú tervezés vezérli, semmit nem akar elsietni vagy erőltetni. Elsődleges célja Szeged bizalmának elnyerése.

– A jövő évadot készen kaptam, egy nulladik évnek szánom, mely alatt össze kell szednem annyi aranyfedezetet a közönség irányából, hogy a rákövetkező évadra, melyet már én fogok összeállítani, kíváncsian és nyitottan érkezzenek majd – mondta.

BEAVATÓ-SOROZAT

Az operajátszás népszerűsítése céljából a zenei vezető a jövő évadban újdonságként Szegeden is elindítja a fővárosban, a Katona József Színházban, majd a Hatszín Teátrumban közel egy évtizede óriási népszerűségnek örvendő Operabeavató című programsorozatát.

– Minden évadban havi rendszerességgel találkozunk majd a kisszínházban, és egy operát dolgozunk fel részletenként egy teljes éven át, mely a következő évad nyitó operabemutatója lesz a nagyszínházban. Első alkalommal Puccini Bohéméletére esett a választásom – részletezte.

TÖBBET ÉS FIATALABBAT

Dinyés Dániel elmondta, tervei között szerepel az operabemutatók számának növelése, valamint az operatagozat fiatalítása is. Utóbbi tekintetében nagyban számít a tapasztalt művészek közreműködésére.

– Operaéletet szeretnék, nem csupán operaelőadásokat, Egy évadban öt címet szeretnék kiállítani. Két nagyszínpados és egy kisszínpados operabemutatót, egy koncertszerű operát és az operabeavató-sorozatot. Ezáltal Szeged teljesen unikálissá válna a többi vidéki teátrum operajátszásához képest. Szeretnék továbbá kiemelt figyelmet fordítani a kórusra, melyben igen sok a tehetség. A fiatalok terelgetésében nagy szerepet szánok a tapasztalt művészeknek is, mint többek között Vajda Júlia, Kónya Krisztina vagy Réti Attila – fejtette ki."

forrás: Délmagyarország