Készül Grecsó Krisztián Libri közönségdíjas regényének színpadi adaptációja

Grecsó Krisztián 2019-es nagysikerű Vera című regényét (amelyért közel 2 hete kapta meg a Libri-közönségdíját) hamarosan a Kőszegi Várszínház színpadán láthatja megelevenedni a közönség.

A történet egy negyedik osztályos kislány, Vera életének kis darabkáját követi végig az 1980-as évekbeli Magyarországon. A kislány tanul és figyeli a körülötte lévő világot, és ahogy elmerül a sok kis részletben, szépen lassan világossá válik számára, hogy a körülötte lévők nem mondanak igazat.

Vera először lesz szerelmes, először csalódik másokban, közben pedig szépen lassan lefoszlik az eddig őt védő gyermeki naivitás, így fokozatosan rádöbben, hogy azok hazudnak neki, akikben addig a leginkább megbízott. Ám lehet, hogy az, hogy ő egy gyerek, valójában nem is hátrány, hanem olyan lehetőség, ami csak neki jutott: csak ő tudja megemelni azt, ami már szinte agyonnyomja a felnőtteket. Úgyhogy nekilát, hogy mindennek a végére járjon…

Grecsó Krisztián csodálatos regényét Grisnik Petra dolgozta át színpadra, aki egyben az előadás főszereplője is lesz. Az író a VAOL-nak (Vas Megyei Hírportál) adott interjújában elmondta, hogy már látta a szövegkönyvet, az átírásba és a színpadra állításba azonban egyáltalán nem szólt bele. „Az a tapasztalatom, hogy abból semmi jó nem sül ki, ha a szerző hasonló esetben megtartja a beleszólás jogát. Amikor egy regényből – ahogyan most a Verából – színpadi átirat készül, a szöveg azonnal egy másik nézőpont, egy másik közeg törvényeinek veti alá magát. De nem csak nézőpontváltás történik: új mű születik, amely mindig olvassa, értelmezi is az eredetit. A szerzőnek ezt nagyon világosan meg kell értenie.” – nyilatkozta Grecsó. Az interjúban még hozzátette, hogy szerinte remekül sikerült a szövegkönyv, és nagy kíváncsisággal várja a végeredményt.

A regényből készült narratív monodráma bemutatójának időpontjáról egyelőre nincs információnk, de már nagyon várjuk, hogy láthassuk a Göttinger Pál rendezésében készült előadást.